Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Pij XII. (foto: Siciliani-Gennari/SIR)
Pij XII. | (foto: Siciliani-Gennari/SIR)

Razkritje arhiva o papežu Piju XII

Novice | 21.02.2020, 10:32 Tanja Dominko

Kdo je bil papež Pij XII in kakšna je bila njegova vloga v času 2. svetovne vojne, bo znano prav kmalu. Bliža se dan, ko bodo v Vatikanu odprli arhive z vsemi dokumenti, ki bodo na voljo zgodovinarjem in raziskovalcem. Že danes poteka študijski dan, na katerem predstavljajo dokumente, ki bodo na razpolago, ter različne možnosti za raziskovanje.

Papež Frančišek je že lani napovedal, da bodo 2. marca letos odprli Vatikanski apostolski arhiv, kar raziskovalci vsega sveta nestrpno pričakujejo že več kot desetletje. Papež Pij XII je Katoliško cerkev vodil v letih med 1939 in 1958, mnogi so njegov pontifikat kritično ocenili, češ da je molčal o holokavstu in da se ni dovolj odločno uprl nacističnim zločinom. Zdaj bo očitno nastopil čas, da se podrobno preuči in osvetli njegovo dejansko vlogo. Prefekt arhiva msgr. Sergio Pagano je dejal, da so morali pripraviti velikansko količino dokumentov in jih digitalizirati. Bolje se bo lahko razumelo stališče papeža in Svetega sedeža do določenih verskih politik, komunizma in absolutizmov.

Obstaja veliko dokumentov z zahvalami Judov.

Msgr. Pagano je nato odgovoril na vprašanje, če so med dokumenti tudi takšni, ki dokazujejo, da je Cerkev tedaj Judom pomagala na varno.
»Nedvomno. Obstaja veliko dokumentov z zahvalami Judov. Veliko je pričevanj o pomoči, ki so jo nudili preprosti kristjani, pa tudi redovne skupnosti in sami škofje. Nekateri Judje govorijo po drugi strani o problemu tišine Pija XII. Vendar pa bo mogoče v novih dokumentih glede tega najti tudi novo razlago, ki bo osvetlila tudi okoliščine
Po besedah prefekta vatikanskega arhiva bo moč spoznati mogočno karitativno delovanje omenjenega papeža.

»Presunljivo je, da je papež Pacelli prejel darove od katoličanov z vsega sveta, posebej iz Združenih držav Amerike, in jih je še isti dan razdelil tistim, ki so potrebovali pomoč: tako zasebnikom kot župnijam, sirotišnicam, bolnišnicam, pa tudi univerzam in raziskovalnim inštitutom. Gre za pravo reko denarja.« Raziskovalci pričakujejo zbirke dokumentov tudi zato, da bi poglobili nauk in misel tedanjega svetega očeta. Bil je namreč najbolj citiran papež drugega vatikanskega koncila.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.