Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko
Vhod v poljsko taborišče Auschwitz (foto: Urška Hrast)
Vhod v poljsko taborišče Auschwitz

Dan spomina na žrtve holokavsta letos tudi poziv k zaščiti človekovih pravic

27.01.2019, 00:15 Andrej Šinko

27. januar je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na današnji dan pred 74 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Združeni narodi letos ob dogodkih, ki se v spomin na žrtve nacističnega in fašističnega pomora po svetu in tudi v Sloveniji vrstijo že več dni, pozivajo k zaščiti človekovih pravic.

V holokavstu je umrlo skupaj približno šest milijonov Judov, pet milijonov Slovanov, več sto tisoč Romov ter še toliko invalidov. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 pa se jih nikoli ni vrnilo.

Samo v Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo do 1,5 milijona ljudi, med njimi pa je bilo tudi 1700 Slovencev.

V spomin na omenjene žrtve v teh dneh potekajo številne slovesnosti. Predsednik države Borut Pahor je na osrednji prireditvi v Sinagogi Maribor opozoril, da človeštvo ni nikoli tako zelo zdrsnilo z moralnih tečajev kot sredi prejšnjega stoletja. Pojasnil je, da se ljudje razlikujemo po politični, verski in etnični pripadnosti, zaradi tega pa da nihče ne sme trpeti.

Združeni narodi ob letošnjem spominskem dnevu na žrtve holokavsta pripravljajo dogodke pod naslovom: Zahtevaj in zaščiti svoje človekove pravice. Z njim želijo mlade spodbuditi, da jim holokavst služi kot lekcija, da ukrepajo proti diskriminaciji in da zaščitijo demokratične vrednote v svojih skupnostih, še posebej v času, ko različne skupine netijo porast antisemitizma in drugih oblik sovraštva.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naj odgovorni prispevajo k miru

Dragi bratje in sestre, noben greh, nobena zgrešenost, nobena zamera nam ne sme vzeti poguma, da z vztrajnostjo prosimo dar Svetega Duha, ki nam daje mir, je papež poudaril pred opoldansko ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...