Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Auschwitz  (foto: Rok Mihevc)
Auschwitz | (foto: Rok Mihevc)

Nikoli ne pozabimo žrtev holokavsta!

27.01.2021, 14:21 Marjana Debevec

Ob današnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je predsednik republike Borut Pahor položil venec k spomeniku žrtvam nacističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. Že včeraj so v imenu predsednika vlade Janeza Janše spominski venec položili na judovskem pokopališču v Ljubljani. Številni ob tem poudarjajo, da omenjene grozote ne smejo utoniti v pozabo.

Med vojno so nacisti ubili šest milijonov Judov, kar je takrat predstavljalo tretjino judovskega prebivalstva. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je poudaril, da je treba spomin na žrtve holokavsta ohranjati kot opozorilo in opomin. »Zavedati se moramo, da kljub strahotni izkušnji druge svetovne vojne vzroki, ki so privedli do te tragedije še vedno niso zgolj stvar preteklosti. Nacionalizmi, rasna in verska diskriminacija, deljenje na nas in njih še niso končali na smetišču zgodovine«. Ob trenutni pandemiji je po Zorčičevih besedah zaskrbljujoče večanje nezadovoljstva in nestrpnosti, kar podpihuje nevarna negativna čustva.

Na sovražni govor in hujskanje k nasilju je opozoril tudi predsednik  Borut Pahor. »To je naša moralna in človeška dolžnost, tisti, ki sodelujemo v javnem življenju, tudi naša politična zavezanost, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k temu, da v tej čudoviti deželi ohranimo strpnost, svobodomiselnost, kjer lahko vsakdo pove svoje stališče, vendar na ta način, da ohrani dostojanstvo slehernega, da ohranimo sožitje«, je ob polaganju venca na judovskem pokopališču še dejal Pahor.

Judovski kulturni center bo popoldne organiziral virtualno tradicionalno branje imen slovenskih žrtev holokavsta. Na Teološki fakulteti pa so predstavili posebno številko revije Edinost in dialog, posvečene judovsko-krščanskemu dialogu.

Da je spomin na grozodejstva holokavsta izraz naše človečnosti in znamenje civiliziranosti ter pogoj za prihodnost miru in bratstva, je dopoldne poudaril papež Frančišek. »Spominjati se pomeni tudi biti pozorni. Te stvari se namreč lahko ponovijo. Začnejo se z ideološkimi predlogi, s katerimi želijo rešiti en narod, uničijo pa drugega, ali celotno človeštvo. Bodite pozorni na to, kako se je začela ta pot smrti, uničenja in brutalnosti«, je še opozoril sveti oče. Spomnimo, da je v Auschwitzu, ki je bil osvobojen na današnji dan leta 1945, svoje življenje za sojetnika daroval sv. Maksimiljan Kolbe. Tako je ta kraj grozote postal tudi kraj svetniške ljubezni.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.