Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Auschwitz  (foto: Rok Mihevc)
Auschwitz | (foto: Rok Mihevc)

Nikoli ne pozabimo žrtev holokavsta!

27.01.2021, 14:21 Marjana Debevec

Ob današnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je predsednik republike Borut Pahor položil venec k spomeniku žrtvam nacističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. Že včeraj so v imenu predsednika vlade Janeza Janše spominski venec položili na judovskem pokopališču v Ljubljani. Številni ob tem poudarjajo, da omenjene grozote ne smejo utoniti v pozabo.

Med vojno so nacisti ubili šest milijonov Judov, kar je takrat predstavljalo tretjino judovskega prebivalstva. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je poudaril, da je treba spomin na žrtve holokavsta ohranjati kot opozorilo in opomin. »Zavedati se moramo, da kljub strahotni izkušnji druge svetovne vojne vzroki, ki so privedli do te tragedije še vedno niso zgolj stvar preteklosti. Nacionalizmi, rasna in verska diskriminacija, deljenje na nas in njih še niso končali na smetišču zgodovine«. Ob trenutni pandemiji je po Zorčičevih besedah zaskrbljujoče večanje nezadovoljstva in nestrpnosti, kar podpihuje nevarna negativna čustva.

Na sovražni govor in hujskanje k nasilju je opozoril tudi predsednik  Borut Pahor. »To je naša moralna in človeška dolžnost, tisti, ki sodelujemo v javnem življenju, tudi naša politična zavezanost, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k temu, da v tej čudoviti deželi ohranimo strpnost, svobodomiselnost, kjer lahko vsakdo pove svoje stališče, vendar na ta način, da ohrani dostojanstvo slehernega, da ohranimo sožitje«, je ob polaganju venca na judovskem pokopališču še dejal Pahor.

Judovski kulturni center bo popoldne organiziral virtualno tradicionalno branje imen slovenskih žrtev holokavsta. Na Teološki fakulteti pa so predstavili posebno številko revije Edinost in dialog, posvečene judovsko-krščanskemu dialogu.

Da je spomin na grozodejstva holokavsta izraz naše človečnosti in znamenje civiliziranosti ter pogoj za prihodnost miru in bratstva, je dopoldne poudaril papež Frančišek. »Spominjati se pomeni tudi biti pozorni. Te stvari se namreč lahko ponovijo. Začnejo se z ideološkimi predlogi, s katerimi želijo rešiti en narod, uničijo pa drugega, ali celotno človeštvo. Bodite pozorni na to, kako se je začela ta pot smrti, uničenja in brutalnosti«, je še opozoril sveti oče. Spomnimo, da je v Auschwitzu, ki je bil osvobojen na današnji dan leta 1945, svoje življenje za sojetnika daroval sv. Maksimiljan Kolbe. Tako je ta kraj grozote postal tudi kraj svetniške ljubezni.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Državni zbor (photo: Rok Mihevc) Državni zbor (photo: Rok Mihevc)

Čakš o »visečih« glasovih v državnem zboru

Prihodnji teden bo politično zelo pester. Poslanci bodo glasovali o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in tudi o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. Nas, pri katerem ...

Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar ) Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je ...

O avtorju