Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Oddaje

Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej) Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej)

Spominjamo se, 7. maj

Na današnji dan 1891 se je v Bohinjski Bistrici rodil organist, pianist, skladatelj, fotograf in filmski režiser Janko Ravnik.

Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev) Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev)

Spominjamo se, 6. maj

Leta 1840 je Velika Britanija izdala prvo poštno znamko. Obračunavanje poštnine z znamkami je že pet let pred tem predlagal Lovrenc Košir, a Avstrija tega ni sprejela.

'Ne izhajava iz družin, kjer bi se prav veliko pogovarjali, bolj tehnične stvari, to se nama pozna. V zakonski skupini Družina in življenje sva se veliko naučila.' (photo: Osebni arhiv zakoncev) 'Ne izhajava iz družin, kjer bi se prav veliko pogovarjali, bolj tehnične stvari, to se nama pozna. V zakonski skupini Družina in življenje sva se veliko naučila.' (photo: Osebni arhiv zakoncev)

Zakonca Žgur: »Vera je milost in odločitev!«

Kako se začeti pogovarjati, če tega nismo bili navajeni? V Družinsko katehezo smo povabili Ivanko in Silvestra Žgurja iz Škofje Loke, ki sta nam povedala, kako sta ta odnos iskala in ga poskušala ...

Škof Gregorij Rožman (photo: Nadškofija Ljubljana) Škof Gregorij Rožman (photo: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 5. maj

5. maja 1824 je v Haríjah umrl preroditelj, jezikoslovec in duhovnik Franc Bilc. Kot preroditelj je zbiral slovarsko gradivo ter snoval reformo črkopisa in pravopisa.

Maša za domovino na Kredarici (photo: ARO) Maša za domovino na Kredarici (photo: ARO)

Spominjamo se, 4. maj

Na današnji dan 1876 je v Okoníni umrl pesnik in duhovnik Valentin Oróžen. Bogoslovje je študiral v Celovcu in Št. Andražu na Koroškem.

4,5 dcl krvi teče v vrečko dobrih 6 minut, postopek odvzema krvi pa nam vzame le pol ure (photo: Michelle Gordon / Pixabay) 4,5 dcl krvi teče v vrečko dobrih 6 minut, postopek odvzema krvi pa nam vzame le pol ure (photo: Michelle Gordon / Pixabay)

Naredimo dobro delo, darujmo kri!

Plemenito poslanstvo rešuje življenje. Še zlasti v teh časih je še kako pomembno, da so zaloge krvi dovolj velike. Svetovalnico smo posvetili krvodajalstvu. V studiu se nam je pridružil Boštjan ...

Josip Jurčič (photo: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev)) Josip Jurčič (photo: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev))

Spominjamo se, 3. maj

Na današnji dan leta 1881 je v Ljubljani umrl pripovednik, dramatik in časnikar Josip Jurčič. Izšel je iz Levstikovega literarnega načrta v Popotovanju in ga tudi uresničil.

V spomin Matej Hubad (photo: Cerkveni Glasbenik) V spomin Matej Hubad (photo: Cerkveni Glasbenik)

Spominjamo se, 2. maj

2. maja 1937 je v Ljubljani umrl dirigent in glasbeni pedagog Matej Hubád, doma iz Skaručne.

Šmarnice (photo: Peggy Choucair / Pixabay) Šmarnice (photo: Peggy Choucair / Pixabay)

Spominjamo se, 1. maj

Že v 16. stoletju je mesec maj povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. stoletja in je dobila ime po ...

O gripi ne duha ne sluha ... (photo: Kelly Sikkema / Unsplash) O gripi ne duha ne sluha ... (photo: Kelly Sikkema / Unsplash)

Korona vztraja, kje je gripa?

V zdravstveni Svetovalnici smo gostili infektologinjo dr. Dašo Stupica z UKC Ljubljana. Govorili smo o cepljenju, tudi proti gripi. V tej sezoni z njo sicer ni bilo težav, saj v Sloveniji nismo ...