Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
 (foto: Polly Dot / Pixabay)
| (foto: Polly Dot / Pixabay)

Claudia Croos Müller: Spanje je najboljše zdravilo! In to zastonj!

Sol in luč | 02.03.2021, 17:20 Tadej Sadar

"Dobro spanje je življenjsko pomembno. Znanstvene raziskave so pokazale, da spanje vpliva na več kot 700 genov, med drugim na gene, odgovorne za odzive ob stresu, za vnetja, imunski sistem in za presnovo."

V oddaji Sol in luč smo predstavili knjižico z naslovom Dobro spi (Celjska Mohorjeva družba), ki je takojšnja pomoč pri težavah s spanjem in nočnih morah. Spodaj je nekaj odlomkov iz knjige.

Doživetja se prek telesa kot informacije nenehno prenašajo v možgane. Možgani predelajo te informacije v misli, odzive in dejanja ter zlasti v čustva. Dokazano je, da pozitivna doživetja in čustva pripomorejo k dobremu zdravju - zdaj že slutite, da tudi k dobremu spancu! To pomeni: kolikor bolj boš skrbel, da boš možganom prek telesa sporočal dobra doživetja in čustva, toliko bolj bodo ti poskrbeli za to, da boš telesno, duševno in čustveno uravnovešen - kar je osnova za dober spanec.

Središče za spanje ljubi red, sovraži pa nered.

Med spanjem možgani pridno reprogramirajo, skenirajo viruse, zapirajo datoteke, ustvarjajo nove. Takšno generalno čiščenje v možganih je življenjsko pomembno: podnevi možgani nenehno sprejemajo vse zunanje dražljaje in jih divje predelujejo. V dejavnem načinu delovanja, torej v budnem stanju, jih samo grobo prebirajo, podrobno pa jih urejajo med spanjem. Nepotrebne izbrišejo (včasih jih v sanjah še predelajo), kar pa je pomembnega, shranijo v pomnilnike. Ustvarjajo, sproščajo ali znova prikličejo učinkovine in zdravilne snovi, kot so nevroprenašalci in hormoni. Med drugim ustvarjajo tudi telesu lastne antidepresive in uspavala.

Vaja številka 1; pozibavanje sem ter tja.

Ritem zibanja nas spremlja že od pradavnine. Po vsem svetu, pri vseh ljudstvih matere svoje otroke zazibljejo v spanec. Vedo, da to otroka pomirja in da tako hitreje zaspi. Zakaj? Počasni ritem pozibavanja se prek živčnih celic in živčnih povezav prenaša v možgane. Tam se začne nekakšno usklajevanje: centri za čustva preklopijo na stanje dobrega počutja, kar povzroči proizvodnjo nevroprenašalcev umiritve. Ti pa povzročijo miren srčni utrip, enakomerno dihanje in mišično sprostitev: same odlične pogoje za dober spanec.

Vaja številka 7 pravzaprav ni vaja, gre za pripomoček. Nočna čepica!

Veliko je razlogov, ki govorijo v prid nočni čepici: živci kože prenašajo nežno toploto vse do območij za čustva v možganih, ki se tako zazibljejo v stanje mirovanja, kar spet pozitivno vpliva na središča za spanje:
- Pomirljiva toplota na čelu pomaga kritičnemu čelnem režnju možganov, da se sprosti in neha tuhtati.
- Na očesne veke leže tema, tako se sprostijo vidni živci in proizvodnja melatonina se zviša.
- Ušesa so na toplem in uživajo mir. Tako se slušni živec laže sprosti. Nežna toplota v zatilju sprosti mišice tilnika. To pa spodbudi delovanje centrov za spanje.

Še nekaj receptov za dobro spanje:

- Soba za spanje naj bo prostor tišine - skromno opremljen in pospravljen. To pomirja čute.- Ogrnite se z vonjem, primernim za spanje (vrtnica in sivka, bor in seno).
- Vedno se odpravite spat ob isti uri in vsak dan vstanite ob isti uri - središče za spanje ljubi red, sovraži pa nered.
- Ne odpravljajte se spat ne lačni ne presiti (od skromnega večernega obroka naj pred spanjem mineta vsaj dve uri).
- Alkohol ne sprošča! Nasprotno, posledice so skrajno neprijetne: nočna abstinenčna kriza in prebujanje med spanjem.

Spanec je najdragocenejši izum. (Heinrich Heine)

© David Clode / Unsplash

Oddajam iz cikla Sol in luč lahko prisluhnete v našem avdio arhivu in se naročite tudi na njihov podcast.


Sol in luč, Pozitiva
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...