Alen SalihovićAlen Salihović
Sončnice, školjke, orkani, spiralne galaksije... Logaritmična spirala in zlati rez gresta z roko v roki. (foto: Stux / Pixabay)
Sončnice, školjke, orkani, spiralne galaksije... Logaritmična spirala in zlati rez gresta z roko v roki. | (foto: Stux / Pixabay)

Popolna harmonija – glasba, ki zdravi!

Oddaje | 09.02.2021, 18:26 Tadej Sadar

Popolna harmonija je glasba, ki ni "razglašena" na podlagi sodobne temperirane uglasitve, ki nas povsod obkroža, ampak na podlagi "harmonije narave", ki jo najdemo v naravi. Gre za glasbo, ki zdravi.

O vplivu glasbe poročajo tudi že znanstveniki s področja biologije in medicine. »Raziskava, ki so jo izvedli zvočni terapevti in biologi, je pokazala, kakšen učinek imajo zvočne vibracije za žive celice. ... Zaradi različnih frekvenc tonov na glasbeni lestvici so krvne celice spremenile barvo in obliko. ... Rakave celice so v primerjavi z zdravimi šibke, ohlapne in pretežke. Če so podvržene istemu zaporedju naraščajočih frekvenc, se postopoma razbijejo in razgradijo. ... Ta raziskava po vsej verjetnosti predstavlja začetke uporabe zvokov pri zdravljenju rakavih obolenj. Tako je v knjigi z naslovom „Zdravilna moč glasbe in zvoka" zapisala avtorica Olivea Dewhurst – Maddock.

Grki so glasbi pripisovali izjemno moč.

Raziskava Masaruja Emota pa dobesedno osupne: »Različni vzorci vode se lahko zdijo enaki, toda ko enega izpostavimo vplivu pozitivnih besed, kot je na primer "Hvala" in drugega izpostavimo vplivu negativnih besed, kot je na primer »Neumnost«, oba vzorca tvorita izrazito različne vrste kristalov. Tako imenovani 'Hvala' kristali so uravnoteženi in lepo oblikovani, medtem ko so tako imenovani 'neumni' kristali deformirani in zlomljeni.« Odlomek je iz njegove knjige z naslovom The Miracle of Water – Čudež vode.

PRISLUHNITE POSNETKU "Prve oddaje o - Popolni harmoniji -.

Grki so glasbi pripisovali izjemno moč, kot lahko beremo v Platonovih zbranih delih: »Tistemu človeku namreč, ki se z Muzami druži umno, se ne zdi, da je harmonija, ki ima v sebi gibanja, katera so sorodna krožnim obhodom Duše v nas, uporabna le za nesmiseln užitek – kot se dozdeva v sedanjih časih – ampak da je dana od Muz kot pomočnica, ki krožni obhod Duše, ki v nas ni harmoničen, vodi do urejenosti in soglasja s samim seboj.« Krožni obhod, o katerem govori Platon, je obred cirkumambulacije, ki je znan v mnogih religijah kot del sprejema novega člana, oziroma kot prošnja za varstvo pred nevarnostjo, in ima zdravilni učinek. Bolj pomembno kot ta poudarek pa je teža, ki jo slavni grški filozof pripisuje glasbi, natančneje harmonični glasbi, ki lahko uredi neharmonično dušo.

Celo planeti so med seboj v harmoniji.
Celo planeti so med seboj v harmoniji. © Comfreak / Pixabay

Zanimivo je dejstvo, da so alikvotni toni temelj alternativnih zdravljenja s tibetanskimi skledami in gongom. Ne gre za nič drugega, kot za izkoriščanje bogastva alikvotov v zdravilne namene, kar so poznali že Tibetanci pred 6000 leti, ko so odkrili, da zvok tako imenovane „pojoče sklede" blagodejno vpliva na človeka. Danes te tako imenovane Tibetanske sklede na novo odkriva predvsem new age, srečujete pa jih lahko v mnogih wellnessih. Gre za preprosto bogastvo harmoničnih tonov, ki jih skleda ali pa zvon oddaja, ko po njem udarimo. Nekaj zelo podobnega se dogaja, ko v akustičnem prostoru zazveni en sam, temeljni ton. Če na ta ton, ki v velikem prostoru zazveni v bogastvu alikvotnih tonov, pripnemo še melodijo, je izkušnja doživetja glasbe mnogo globlja, kot bi si lahko predstavljali.

Harmonija narave.
Harmonija narave. © free / Pixabay

Za oddajo Sol in luč, ki je na sporedu ob torkih ob 17h na radiu Ognjišče, smo posneli tri korale na odlomke besedila Bolniških litanij. Posneli smo jih v akustiki ljubljanske stolnice peli pa smo: Špela Medvešek, ter Kristina in Tadej Sadar.

Oddaje, Sol in luč
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...