Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Delati kar je prikladno, pomeni slediti slepemu impulzu. Je kratkoročna korist. (foto: Lojze Grčman)
Delati kar je prikladno, pomeni slediti slepemu impulzu. Je kratkoročna korist. | (foto: Lojze Grčman)

Jordan Peterson: "Čas je, da se znebite svojih dosedanjih predpostavk." - Marca novih 12 pravil v novi knjigi!

Sol in luč | 23.02.2021, 17:30 Tadej Sadar

Če svet, ki ga vidite, ni svet, ki ga želite, je čas, da preverite svoje vrednote. Čas je, da se znebite svojih dosedanjih predpostavk. Čas je, da nekaj opustite. Pred izidom Petersonove knjige "12 novih pravil za življenje", smo v oddaji Sol in luč predstavili nekaj njegovih misli.

Tokrat smo predstavili sedmo poglavje iz njegove knjiige "12 pravil za življenje" (izšla je pri Družini) z naslovom Delajte, kar je smiselno, ne, kar je prikladno. V oddaji smo objavili tudi odlomek njegovega predavanja, ki ga je imel pred leti v Ljubljani. Kot lahko vidite spodaj v objavi Petersonovega Twitta, bo drugega marca ugledala luč tudi njegova nova knjiga z 12 - timi novimi pravili.

Človeško zlo doda trpljenju sveta povsem novo razsežnost.

Sokrat je zavrnil prikladnost (smrtne obsodbe bi se z zagovorom lahko rešil, pa je zaradi resnice izbral drugo pot, op. TS) in potrebo po manipuliranju, ki jo je spremljala. Namesto tega je, v najtežjih okoliščinah, sklenil, da se bo še naprej zavzemal za to, kar je pomembno in resnično. 2500 let pozneje se spominjamo te njegove odločitve in iz nje črpamo uteho. Kaj se lahko naučimo iz tega? Če prenehaš govoriti laži in živiš, kot ti narekuje vest, lahko obdržiš plemenito držo, tudi v pričo najhujše grožnje. Če se resnicoljubno in pogumno držiš najvišjih idealov, boš deležen več gotovosti in moči, kot ti jo lahko ponudi kakršnokoli kratkovidno posvečanje lastni varnosti. Če živiš, kot je prav in polno, lahko v življenju odkriješ tako globok smisel, da te varuje tudi pred strahom pred smrtjo.

Zavestna človeška zlobnost lahko zlomi duha, ki ga niti tragedija ne more zamajati. Potresi, poplave, revščina, rak - dovolj močni smo, da vse to prenesemo. Toda človeško zlo doda trpljenju sveta povsem novo razsežnost.

Splošne tegobe življenja lahko ljudi spremenijo v prave pošasti, ki začnejo potem, zavestno, povzročati zlo; in s tem sebi in drugim ne prinesejo kaj dosti drugega kot bolečino in trpljenje.

Res želite spoznati, kdo je glavni na samem dnu najzlobnejših misli?

Po Auschwitzu ne bi smelo biti več poezije," je dejal proučevalec avtoritarnosti Theodor Adorno. Motil se je. Toda poezija bi morala biti o Auschwitzu. „Nobeno drevo ne more zrasti do nebes, če njegove korenine ne segajo do pekla," pa dodaja Carl Jung. Ob taki izjavi bi se moral zamisliti vsak, ki naleti na njo. Po mnenju tega velikega in globoko razmišljajočega psihiatra ni nobene možnosti za rast navzgor brez ustrezne usmeritve navzdol. Iz tega razloga je razsvetljenje tako redko. Kdo pa je pripravljen to narediti? Res želite spoznati, kdo je glavni na samem dnu najzlobnejših misli?

Vojaki s posttravmatsko stresno motnjo te motnje ne dobijo zaradi nečesa, kar so videli, ampak zaradi nečesa, kar so naredili. Sodelovanje v bojih je nekaj, kar lahko odpre vrata v pekel. Tu pa tam kaj prileze ven in obsede naivnega kmetiča, ki potem postane pošast. Naredi nekaj groznega. In pri tem se opazuje. In nek mračen del njega v tem uživa - in to je tisti del, ki ga ne more pozabiti. In pozneje ne bo vedel kako se spraviti z resničnostjo o sebi in svetu ki se je takrat razkrila.

Delati kar je prikladno, pomeni slediti slepemu impulzu. Je kratkoročna korist. Je ozko in sebično. Laže, da doseže svoje. Ničesar ne upošteva. Nezrelo je in neodgovorno. Zrela zamenjava zato je delati, kar je pomembno, kar je smiselno, kar ima pomen, kar ima smisel. Smisel se razkrije, ko so impulzi pod nadzorom, urejeni in združeni.

Če ravnate, kot je prav, vam bodo vaša dejanja omogočala, da boste psihološko vključeni v zdaj in jutri in v prihodnost, medtem ko boste koristili sebi, svoji družini in širšemu svetu okrog sebe. Vse se bo zbralo in poravnalo na eni osi. Vse se bo povezalo. To ustvari najvišji smisel. Prikladnost - to je skrivanje vseh okostnjakov v omaro. Je prekrivanje krvi, ki ste jo pravkar prelili, s preprogo. Je izogibanje odgovornosti. Je strahopetno, plitvo in narobe. Narobe je, ker prikladnost samo prelaga prekletstvo z vaše glave na nekoga drugega ali na vaš prihodnji jaz, na način, zaradi katerega bo vaša prihodnost, in prihodnost nasploh, slabša namesto boljša.

Smisel se sam od sebe pokaže, ko se številne ravni Biti poravnajo z brezhibno delujočo harmonijo, od mikrokozmosa celic do posameznika, družbe in narave, tako da delovanje na vsaki ravni čudovito in popolnoma olajšuje delovanje vseh, tako da so preteklost, sedanjost in prihodnost vse naenkrat odrešene in pobotane. Smisel se čudovito in globoko pokaže v nanovo nastalem rožnem popku, ki se odpira iz temne praznine v svetlobo sonca in Boga. Delajte kar je smiselno ne kar je prikladno.

Sol in luč
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...