Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Nikdar ni prepozno. Vaš živčni sistem lahko ozdravi. (foto: Pete Linforth / pixabay)
Nikdar ni prepozno. Vaš živčni sistem lahko ozdravi. | (foto: Pete Linforth / pixabay)

Stres je potres. Kako popraviti škodo?

Sol in luč | 15.12.2020, 17:21 Tadej Sadar

Claudia Croos-Müller, dr. med., specialistka za nevrologijo, živčne bolezni in psihoterapijo,certificirana terapevtka za zdravljenje travmatskih motenj, je na podlagi izkušenj razvila metodo body2brain (iz telesa v možgane).

V oddaji Sol in luč smo predstavili »mali učbenik preživetja, ki je takojšnja pomoč pri obremenitvah, travmah in podobnih težavah«. Drobna knjižica prinaša izjemno preprosto in hkrati učinkovito metodo, ki jo je terapevtka razvila na podlagi trideset letnih izkušenj. Knjižica z naslovom »Vse v redu« je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Z zaupanjem vase, z vadbo in nekaj potrpljenja, se boste spet dobro počutili v svoji koži.

S telesnimi vajami lahko sami poskrbimo zase, če telo, čustva in misli spravimo v gibanje, ki nam pomaga otresti se obremenitev in travm ter spominov nanje. Body2Brain - so vaje s katerimi lahko poskrbite za svojo čustveno in duševno varnost. Lahko vas osvobodijo tesnobnih občutij, nebogljenosti in nemoči.

"Zelo pomembno za obvladovanje obremenitev in travm je naslednje spoznanje; vse vaše živčne celice in vsa območja možganov imajo sposobnost spreminjanja zato da so lahko bolj učinkovite. To, tako imenovano nevronsko plastičnost, lahko izrabite sebi v prid - tudi če vam usoda ni bila najbolj mila – tako, da z zaupanjem vase, z vadbo in nekaj potrpljenja, obnovite svoj živčni sistem in spet se boste dobro počutili v svoji koži."

Lahko ste sam svoj terapevt.
Lahko ste sam svoj terapevt. © photosforyou / pixabay

"Osnovne življenjske potrebe so gotovost in varnost, zaupanje in zanesljivost, ljubezen in spoštovanje, mir in harmonija. Dolžina in teža travmatične izkušnje delujejo na te življenjske temelje kakor potres. Včasih je sunek le neznaten in nastanejo le drobne razpoke, hudi pretresi pa naredijo veliko škode in upravičeno ste lahko zaskrbljeni, če ste doživeli izredno grozljiv ali nevaren dogodek, ko ste začutili, da je vaše življenje ogroženo. Obenem ste se čutili nemočne in nebogljene, kar vas je lahko tudi ohromilo, ko ste telesno, duševno in čustveno ostali brez besed."

MORDA VAS ZANIMA TUDI: "»Okolica nam pije živce in stres nas je spet oropal notranjega miru. Premetavamo se po postelji, spanca pa ni in ni.«
»Ko v težkih situacijah pokličete angela, s tem izrazite zaupanje, da niste sami,«
svetuje p. Anselm Grün."

"Slaba doživetja in spomini se hočejo v možganih naseliti in delati zgago. Njihov najljubši prostorček je amígdala - mandelj. To območje možganov ima pomembno vlogo pri čustvenem ocenjevanju, prepoznavanju in presojanju nevarnosti. Amígdala pozorno opazuje in ima - za trenutke nevarnosti - pripravljenih nekaj bliskovitih odzivov: boj - s strašnim besom in napadalnostjo, beg - s strahom in paniko in okamnelost – zamrznitev, ko boj ali beg nista več mogoča.

Ob tem so proizvedeni stresni hormoni odličen vir energije, ko gre za boj ali beg in se navadno do kraja potrošijo, pri okamnelosti pa žal samo švigajo po možganih, povzročajo stresne telesne odzive in omejujejo mišljenje in delovanje. Posledično se lahko pojavi še vzorec - nenaden spomin na travmo, kar lahko imenujemo „mentalni popotresni sunek". Ne dovolite si tega. Če pa je škoda že nastala, takoj začnite s popravilom in obnovo."

Knjižica „Vse v redu" prinaša devet enostavnih pa vendar zelo učinkovitih vaj od dihanja, do giba s telesom.

Vaja številka 8 je sestavljena iz prijaznega dotika, objema in božanja.
"Ljubeči dotiki so življenjsko pomembni, zlasti pri obremenitvah po šoku ali travmi. Vse dobre mame vedo - prijazen in sočuten dotik tolaži, pomirja in pospeši proces zdravljenja. Kožni živci pod ljubkovano kožo to doživetje navdušeno prenesejo velikim možganom. Tam se dražljaj analizira in se z navdušenjem sporoči vsem območjem v možganih, kar sproži proizvajanje spodbudnih živčnih prenašalcev, med drugim dragocenih endorfinov in s tem povečano izločanje dopamina ter pomembnega oksitocina, s funkcijami vzbujanja ljubezni zaupanja in pomiritve. Prijazni dotiki, zlasti na območju tilnika, v predelu prsnega koša, srca in trebuha, so močno sredstvo za lajšanje bolečin in pomiritev, kajti ti predeli telesa so oživčeni tudi z vágusnim živcem, imenovanim tudi klatež. To je 10-ti možganski živec, ki izhaja iz možganskega debla. V možganskem deblu je namreč tudi sedež centra za uravnavanje bolečine in budnosti oziroma spanca.
Morda ste doživeli težke izkušnje in menite, da se ne da več nič popraviti. Ne utrjujte tega prepričanja in verjemite v svoje sposobnosti. Dobro in redno skrbite zase in se zaščitite z vajami kot so body2brain ali s kakšnim drugim prijetnim mentalnim treningom. Sami lahko veliko naredite zase. Vztrajno z majhnimi vmesnimi stopnjami boste dosegli cilj. Nikdar ne pozabite: sposobnost za ozdravitev je v vas. Ne odnehajte. Verjemite da vam bo uspelo. Zgledujte se po ljudeh, ki jim je že uspelo preseči obremenitve strah in travme. Njihove zgodbe naj vas hranijo in nekoč boste dodali svojo."

Sol in luč, Pozitiva
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...