Jure Sešek
Miha Močnik
Alen Salihović
»Angel je poslanec, lahko je tudi impulz, ki izhaja iz naše notranjosti in nam pomaga, da na težave pogledamo z drugačnimi očmi.« (foto: Hulki Okan Tabak / unsplash)
»Angel je poslanec, lahko je tudi impulz, ki izhaja iz naše notranjosti in nam pomaga, da na težave pogledamo z drugačnimi očmi.« | (foto: Hulki Okan Tabak / unsplash)

Pod stresom? Izčrpani? Neprespani? Niste sami!

29.09.2020, 17:00 Tadej Sadar

»Okolica nam pije živce in stres nas je spet oropal notranjega miru.« »Premetavamo se po postelji, spanca pa ni in ni.« »Ko v težkih situacijah pokličete angela, s tem izrazite zaupanje, da niste sami,« svetuje p. Anselm Grün.

V oddaji Sol in luč smo prisluhnili Grünovim mislim o angelih.

"Srečujem mnogo ljudi, ki se počutijo utrujene. Utrujeni so od boja. V svojem partnerstvu ste se borili za boljšo komunikacijo, za več razumevanja, za pošten vzajemen odnos. A nič ni pomagalo. V službi ste se borili za bolj poštene strukture, za nove ideje. Vedno znova ste se angažirali. A vse je bilo zaman. Sedaj ste utrujeni. Nočete več. Utrujenost leži na vas kot težko ogrinjalo. Pogosto vas tudi druge stvari ne veselijo več."

Želi mi pokazati, da ima moj glavobol smisel, da hočem vse rešiti z glavo.

»Angel utrujenosti me ne želi le bodrti ali mi poslati osvežujočo sapico. Hoče mi končno pokazati, da je moja utrujenost upravičena. Morda se resnično ne splača več boriti za stvari, za katere sem se nedavno zavzemal. Morda me želi povabiti, da v svojem življenju poiščem druga težišča. Morda mi želi pokazati, da se slepo zaletavam v steno in bi moral odpreti oči, da bi videl, ali ne obstaja kakšna druga pot.«  Iz knjige - Anselm Grün: "Angel stresa in drugi nebeški glasniki", založba Ognjišče.

Nebeški glasniki nam dajo tiho sporočilo, ki lahko spremeni resničnost.
Nebeški glasniki nam dajo tiho sporočilo, ki lahko spremeni resničnost. © Julia Kadel / unsplash

»Angel nepotrpežljivosti ima smisel za humor. Če sem nenehno osredotočen le na vprašanje, ali se ljudje, ki so pred mano, res ne bi mogli nekoliko podvizati, čas čakanja ne more ne more postati podarjeni, ampak zapravljeni čas. Ne borite se proti nepotrpežljivosti, ampak z njo ravnajte prijazno ter se vedno znova posvetujte z njo. Takrat lahko rečete: 'Sedaj lahko pridem v stik s samim seboj. Lahko počakam nase. Nase in na svojo dušo, da v tem trenutku pride do besede.«

Morda mi želi pokazati, da se slepo zaletavam v steno in bi moral odpreti oči.

"Kdo ne pozna glavobola po napornem sestanku ali konfliktni situaciji? Želite se izogniti tabletam, ampak migrena ne mine. »V takšni situaciji hrepenim po tem, da bi Bog pošlje angela. Imenujem ga angel glavobola. Vedno mi ne odvzame bolečine takoj. Želi mi pokazati, da ima moj glavobol smisel. Želi mi sporočiti ter mi pokazati, da sem prepogosto pod pritiskom, da hočem vse rešiti z glavo, da hočem vse nadzorovati. Ta angel mi pokaže, da sem si spet naložil več kot preveč ter tako prestopil mejo svojih zmogljivosti.«

PREBERITE TUDI: Grün: Veselje do življenja = izpolnjen smisel - Kako se osvoboditi skrbi? Kako odkriti radosti, ki nam jih ponuja prav vsak dan?

PRISLUHNITE: Grün: Sproščenost, dobra volja in notranja svoboda - Pogoj za sproščenost je osvoboditev.

Je stres pregnal vaš notranji mir? Pokličite angela stresa!
Je stres pregnal vaš notranji mir? Pokličite angela stresa! © Luke Stackpoole / unsplash

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Sol in luč

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papeža skupaj (photo: agenzia SIR) Papeža skupaj (photo: agenzia SIR)

Benedikt XVI. vedno bolj šibek, a povsem bister

Tajnik zaslužnega papeža Benedikta XVI. škof Georg Gänswein je povedal, da je upokojeni papež sicer šibek, vendar povsem bister. Včeraj je bil, tako kot papež Frančišek, cepljen proti novemu ...

dr. Ivan Štuhec (photo: ARO) dr. Ivan Štuhec (photo: ARO)

Anarho-libertaren totalitarizem na pohodu

Ne vemo ali bodo nekoč na radio Slovenija poročali v oddaji »na današnji dan«, da je 15. januarja 2021 bila vložena nezaupnica vladni koaliciji SDS, NSi in SMC pod vodstvom Janeza Janše, ki je ...

Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay) Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Sinovi imajo radi urejene mame

Potrpežljivost je znak spoštovanja drugega. Res je, veliko govorimo tem, da otroke spoštujemo, da imajo svoje pravice in podobno . V resničnem življenju pa se to pokaže na zelo preprost način. Jim ...

O avtorju