Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Oddaja Moja Zgodba (foto: ARO)
Oddaja Moja Zgodba | (foto: ARO)

Video: Moja zgodba - Slovenski razkol II. del

Moja zgodba | 06.12.2020, 13:18 Jože Bartolj

V oddaji Moja zgodba je bil naš gost zgodovinar in novinar dr. Jože Možina avtor knjige Slovenski razkol. To je bila druga oddaja v ciklu, ki predstavlja, kako se je leta 1941 na slovenskem vse skupaj začelo v povezavi z okupacijo, začetki upora in revolucijo.

Oddajo smo začeli z orisom v kakšni državi so živeli naši predniki pred drugo svetovno vojno. Zanimalo nas je, kako so bili Slovenci politično razdeljeni in kakšne so bile ekonomske razmere v Kraljevini Jugoslaviji? Kakšna je bila v tistem času vloga Cerkve? Dr. Možina je povedal tudi nekaj o klerikalizmu, ki ima danes izredno negativno konotacijo.

V oddaji nas je zanimalo, kaj je pomenilo domoljubje v tistem času in kakšen je bil odnos do vojne in zaveznikov.

Dr. Jože Možina v svoji knjigi Slovenski razkol citira pravnika dr. Lojzeta Udeta, ki je izjavil, da so imeli naši komunisti do Sovjetske Zveze „religijo nadumestujoč odnos". Kaj je v tej luči pomenil pakt Hitler Stalin? Na drugi strani pa so imeli komunisti čisto drug pogled na zahodne zaveznike, ki so jih imeli za imperialiste. O tem so pisala tudi komunistična glasila.

V tokratni oddaji ste slišali tudi, kaj je storil tradicionalni tabor ob okupaciji. Kdo je Italijane sprejel in kako je ob tem ravnal vrh Cerkve s škofom Rožmanom na čelu. Omenili smo tudi izjavo o lojalnosti. Ta je še vedno zlorabljena kot, da je meščanski tabor z veseljem in olajšanjem sprejel Italijanske okupatorje, „nosilce tisočletne kulture", kar pa nikakor ne drži.

Dotaknili smo se tudi upora proti okupatorju, kdo ga je prvi začel. Kako so se pripadniki organizacije TIGR 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici, prvi spopadli z Italijanskim okupatorjem.

Prav tako nas je zanimalo, kaj se je dogajalo 27. aprila 1941 v Vidmarjevi vili na Večni poti in kako pomemben je v resnici ta datum? Pa še o vlogi krščanskih socialistov in Edvarda Kocbeka, ter končno, kdaj so se komunisti znašli na »pravi strani« zgodovine?

Oddaja je predstavila marsikatero zgodovinsko dejanje v drugačni luči, kot so nas učili v šolah pred 30. leti.

Lepo vabljeni k poslušanju zvečer ob 20.00, tudi s pomočjo video prenosa, tukaj na spletni strani, kot tudi na Youtube kanalu in FB profilu Radia Ognjišče. Oddaja je takoj po zaključku dosegljiva tudi v našem audio arhivu in podcastu. Tam že lahko poslušate prvo oddajo iz tega cikla.

Moja zgodba
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...