Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Jamnik, še dva škofa iz ZDA in oktet Jurija Dalmatina (foto: škof Anton Jamnik)
Škof Jamnik, še dva škofa iz ZDA in oktet Jurija Dalmatina | (foto: škof Anton Jamnik)

Da bi Baraga čim prej dosegel čast oltarja ...

Novice | 16.09.2024, 08:48 Marjana Debevec

Letošnji Baragovi dnevi so ta konec tedna potekali v škofiji Gaylord, v državi Michigan v ZDA. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal škof Anton Jamnik, ki je pri slovesni sveti maši somaševal s še dvema škofoma in več duhovniki. Pri sveti masi so posebej prosili, da bi škof Baraga čim prej tudi uradno dosegel čast oltarja, po tem ko so leta 2012 v Rimu potrdili njegove junaške kreposti.

Slovesno somaševanje je vodil gaylordski škof Jeffrey Walsh, ob njem sta somaševala škof iz Marquetta John F. Doerfler in škof Anton Jamnik ter več duhovnikov, med njimi tudi Lepold Valant, župnik slovenske župnije v Torontu, in Andrej Golčnik iz župnije Boštanj na Dolenjskem, ki je spremljal Oktet Jurij Dalmatin iz Slovenije.

Škof Jamnik nam je zapisal, da so pri sveti maši posebej prosili, da bi škof Baraga čimprej tudi uradno dosegel čast oltarja, po tem ko so leta 2012 v Rimu potrdili njegove junaške kreposti in ga moremo klicati Božji služabnik. "V nagovoru pri sveti maši sem se zahvalil vsem zbranim ter jih spodbudil, da se predvsem v molitvi priporočamo in prosimo, da bi svetost, ki je izžarevala v Baragovem misijonskem poslanstvu, odsevala tudi v našem življenju."

Na akademiji po maši je spregovorila tudi Manica Ferenc, ki je zastopala Družino, ter predstavila strip o Baragi, za katerega se je Baragov odbor zanimal, da bi ga prevedli v angleščino.

Škof Jamnik s predstavniki iz Slovenije
Škof Jamnik s predstavniki iz Slovenije © škof Anton Jamnik

Le eno je potrebno

»Le eno je potrebno,« je bilo Baragovo škofovsko geslo, ki nas vabi, da na poti vere nikoli ne pozabimo na bistveno, to pa je, da Jezusa vedno znova povabimo v svoje življenje, na osebno ravni odgovorimo na njegov klic, da smo žive priče upanja in veselja.

Zanimivo je, da je Ameriška škofovska konferenca objavila posebno izjavo o tem, kako je potrebno doseči spravo z domorodci (Indijanci), in so pri tem kot poseben zgled navedli prav misijonsko delo škofa Baraga, ki je imel tako zelo rad Indijance in jim v njihovem jeziku oznanjal evangelij.

Naj bo Božji služabnik Baraga vsem nam zgled in priprošnjik, da bi tudi ob nas ljudje, s katerimi se srečujemo, doživeli nekaj svetega in da bi si z vsem srcem prizadevali, da bi v vseh ljudeh, ne glede na njihovo prepričanje, odkrivali Božjo podobo, po kateri je ustvarjen prav vsak človek.«

Škof Anton Jamnik s škofoma iz ZDA
Škof Anton Jamnik s škofoma iz ZDA © škof Anton Jamnik

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...