Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Marko Juhant, specialni pedagog. Sledite mu lahko na Cmrlj.biz (foto: Izidor Scek)
Marko Juhant, specialni pedagog. Sledite mu lahko na Cmrlj.biz | (foto: Izidor Scek)

Težko je kaj slabšega od pogrevanja starih grehov v odnosu

Za življenje | 14.09.2024, 14:52 Nataša Ličen

Z Markom Juhantom smo se v septembrskem sobotnem dopoldanskem pogovoru dotaknili tudi nasilja v šoli. V ozadju izraza: za dobro otroka gre, je pogosto merjenje moči, čigav prav bo obveljal, je v pogovoru razlagal Marko. Ko se stvari tako zapletejo, da razred ne zmore več delovati in se starši uprejo, so za zaščito otrok pripravljeni narediti marsikaj. Šola mora ob prvi pisni pritožbi v osmih dneh dati staršem jasen odgovor, kakšen je individualni načrt za razrešitev razmer.

"Prva stvar, ki jo moramo vedeti, ko se nasilje pojavi, da se nikoli ne ustavi samo po sebi, tega otroci med seboj ne morejo rešiti. Ne poznam niti enega primera, kjer bi se to zgodilo, vedno moramo poseči odrasli. Kdaj pa posežemo?
Ko začutimo, da tega ne moremo dopuščati. Recimo, ko na sprehodu po parku vidimo otroka enakovredne velikosti v pretepu, dvignemo glas, in če je treba, ju primemo za ovratnik in ju ločimo; kaj pa naj drugega? Ne moremo kar gledati, da se nasilje izvaja, treba je ukrepati. V šolskem okolju mora ukrepati šola. Mora! Ali zmore, je drugo vprašanje."

Znati živeti z drugimi, je danes velika spretnost

Radijske oddaje "Za življenje" povezujejo ljudi, imajo smisel in širši družbeni pomen. Vsak od nas ima velik vpliv na druge, žal premalokrat dobimo povratno informacijo, sliko, da smo pomembni drugim, s tem kar smo in kar počnemo. Tudi naša kultura ni takšna, da bi si to povedali. Rabim te, potreboval sem te, tvojo idejo sem uporabil in je delovala, ... na to pozabljamo, ali si tega sploh ne sporočamo."

V ospredju družine sta starša, ne otroci.

Je samozadostnost sploh(še) vrlina?

"Nekoč davno je bila samozadostnost, prepričan sem, pomembna za preživetje, danes je veliko bolj pomembna spretnost znati živeti z (različnimi) drugimi, ne samo z idealnimi. To prinese kakovost v življenju, da ne ocenjujemo svojega bivanja, svoje lastne uspešnosti, samo po tem, kar gre narobe."

Če se hočemo počutiti slabo, se začnimo primerjati z neprimerljivim.

"Primerjanje recimo v trenutku, ko smo mi sredi dela, morda še zamazani po obleki, z nekom, ki se odpravlja na družabni dogodek, olepšanim od glave do peta, je popoln nesmisel. Čemu le? Mi pa to pogosto počnemo."

Več na povezaviVzgoja.si - Marko Juhant - Vse o vzgoji otrok na enem mestu

Poživimo partnerstvo

"Vnašajmo v svoje življenje zanimivosti. Trdno sem prepričan, da je treba vedno znova pridobiti, osvojiti partnerja, narediti zvezo živo, zanimivo. Ne čakajmo, da (samo) problemi začinijo odnos. Prizadevajmo si za boljši odnos, poskrbimo za doživetja, niso daleč in ne nujno draga, poživimo odnos. Kdo doma še igra družabne igre? Ali se greste le tisto znano, pogosto igrico vlečenja starih fasciklov na plano in pogrevanja starih grehov?"

Za življenje
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...