Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Franc Rode (foto: Janez Kotar)
Kardinal Franc Rode | (foto: Janez Kotar)

Kardinal Rode ob svoji 90-letnici: Skupaj potujmo po slovenski zemlji Bogu naproti

Cerkev na Slovenskem | 17.09.2024, 14:18 Marta Jerebič

Mineva točno 800 let, odkar je sv. Frančišek Asiški prejel Kristusove rane, ko je molil na gori La Verna. Slovenski frančiškani so ta jubilej dopoldne obhajali na Brezjah. Slovesnost, ki jo je vodil kardinal Franc Rode, je bila tudi praznovanje skorajšnje 90-letnice njegovega življenja.

Posebej pri srcu mu je tudi Marija Pomagaj

Kardinal Franc Rode bo 90. rojstni dan praznoval 23. septembra. Sv. Frančišek Asiški je njegov zavetnik. Posebej pa mu je pri srcu tudi Marija Pomagaj, katere podobo je imel ves čas svojega bivanja v Rimu tudi v svoji kapeli. Zato ni presenetljivo, da je sprejel povabilo in svoj jubilej ob jubileju vtisnjenja ran sv. Frančišku praznoval na Brezjah.

V pridigi je skozi besede tistih, ki so asiškega ubožca osebno poznali, in besede pisateljev opisal ljubezen sv. Frančiška do Cerkve. »Frančišek je videl vse slabosti, ki so bile v Cerkvi, ampak se jim ni pridružil … ni razdvajal. Njegova moč je bila v ljubezni, vse je umirjal in prinašal mir povsod, kjer se je pojavil.«

Kardinal Franc Rode
Kardinal Franc Rode © Dr. Andreja Eržen Firšt

Poklicani smo, da v sebi doživimo ljubezen

Poudaril je, da so se Kritusove rane v zgodovini večkrat ponovile, tudi pri Magdaleni Gornik. Pomenijo poistovetenje s Kristusovim trpljenjem v zavedanju, da bomo kraljevali v njegovi slavi. K tej poti smo poklicani tudi vsi mi, je dejal. 

"Poklicani smo, da doživimo v sebi ljubezen, ki je gnala Gospoda v trpljenje in smrt zaradi ljubezni do bratov in sester. In da to ljubezen uresničimo tudi v trpljenju, preizkušnjah in dvomih, vendar v gotovosti, da se to trpljenje in te preizkušnje nikoli ne končajo v žalosti in zapuščenosti, ampak v slavi vstajenja, kakor ga je doživel tudi sveti Frančišek pred 800 leti."

 

Skupaj potujmo po slovenski zemlji Bogu naproti

Ob koncu svete maše je o svojem jubileju še dodal: »Nimam veliko drugih besed kot to, da ostanemo povezani v ljubezni Jezusa Kristusa in ljubezni do svete Katoliške cerkve in da skupaj potujemo po tej slovenski zemlji Bogu naproti, kjer se bomo nekoč vsi srečali z Bogom, kot se je pred 800 leti srečal Frančišek Asiški.«

Slovenski frančiškani ob kardinalu Francu Rodetu
Slovenski frančiškani ob kardinalu Francu Rodetu © Dr. Andreja Eržen Firšt

9 vrtnic in faksimile lista papirja

Frančiškani so kardinalu Rodetu ob 90. jubileju podarili 9 vrtnic in faksimile lista papirja, na katerega je sv. Frančišek lastnoročno napisal Hvalnice Bogu najvišjemu in blagoslov bratu Leonu.

9 vrtnic za 90 let
9 vrtnic za 90 let © Janez Kotar

»Hvala za vse, kar ste naredili za slovenski narod, za slovensko Cerkev in tudi za Cerkev v svetu … Bog vas živi,« je zahvalo in voščilo sklenil rektor brezjanske bazilike p. Robert Bahčič.

Praznovanje 90-letnice kardinala Franca Rodeta
Praznovanje 90-letnice kardinala Franca Rodeta © Dr. Andreja Eržen Firšt

Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...