Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Cerkev bl. Antona Martina Slomška (foto: Facebook Župnija Košaki)
Cerkev bl. Antona Martina Slomška | (foto: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Slovenija | 15.09.2024, 08:00 Petra Stopar

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. septembra 1999, ko je prištel škofa Slomška k blaženim, blagoslovil tudi temeljni kamen za novo župnijsko cerkev v Košakih. Župnijo so najprej vodili mariborski frančiškani, ob začetku je bilo veliko nalog in izzivov, tudi veliko težav, a so "z Božjo pomočjo, s pomočjo celotnega slovenskega naroda in vseh župnij zadeve popolnoma sanirali, tako da je župnija danes v razcvetu," pove Igor Novak, ki kot župnik tam deluje že 15 let.

Župnija je temeljni kamen za cerkev imela od vsega začetka leta 1999, ni pa še imela cerkve. Zanjo so se trudili več kot 10 let. V tem času so gradili vsa temeljna župnijska telesa, ustanavljali in gradili župnijsko občestvo – vse to pod vodstvom prvega župnika – frančiškana, blagopokojnega p. Francija Pivca, ki je 29. oktobra 2008, po hudi bolezni umrl. Poleti leta 2008 so začeli z gradnjo nove cerkve, kakor si jo je zamislil arhitekt Ivo Goropevšek. Na nedeljo Jezusa Kristusa Kralja Vesoljstva je na gradbišču nove župnijske cerkve v Košakih nad Vinagovo stiskalnico, tedanji mariborski nadškof metropolit Franc Kramberger blagoslovil gradbišče in dela na njem, ter vgradil temeljni kamen.

Pred časom so v župniji začeli projekt polaganja cerkvenega tlaka v cerkvi. "To je zgodovinski projekt za našo župnijo. Namestili smo tudi kovinsko konstrukcijo iz kora do vrat na streho nad župniščem. Tako bomo zagotovili normalen dostop na streho nad župniščem, obenem pa načrtujemo, da bo prehod služil kot galerija, ki bo s kovanimi elementi prikazovala 14 postaj, ki predstavljajo Kristusovo vstajenje in srečevanja Vstalega Zveličarja z različnimi učenci. Avtor tega velikega dela bo naš stari prijatelj, kovaški mojster Miha Krištof," je zapisal Novak v župnijskem listu. Župnija donacije za tlak zbira tudi preko SMS sporočil z vsebino KOSAKI10 na 1919. Z vsakim poslanim sporočilom prispevate v ta namen 10 evrov.

Slomškovo nedeljo bodo v župniji praznovali 15. septembra, saj bodo 22. septembra romali na osrednje praznovanje, ki bo letos v Celovcu. Spominjamo se 25. obletnice Slomškove beatifikacije in 200. obletnice njegovega duhovniškega posvečenja. V Celovcu bo slovesna sveta maša ob 16.00, daroval jo bo tamkajšnji krajevni škof Jože Marketz

Slovenija, Utrip Cerkve v Sloveniji
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...