Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Lojze Peterle (foto: STA / Nebojše Tejić)
Lojze Peterle | (foto: STA / Nebojše Tejić)

Se lahko pri imenovanju evropskih komisarjev še zaplete?

Evropska Unija | 18.09.2024, 14:08 Andrej Šinko

Kandidate za evropske komisarje čakajo v prihodnjih tednih še zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. V preteklih letih smo že bili priče kandidatom, ki jim ni uspelo prestati omenjenega sita. Nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle opozarja, da bi do zapletov lahko prišlo tudi pri oblikovanju nove Evropske komisije.

Napetost utegne spremljati komisijo ves čas

Delitev vodilnih položajev v Evropskem parlamentu ne odraža rezultatov evropskih volitev. Na njih je levica izgubila precej mandatov, desnica pa pridobila. Kljub temu pa slednja »ne zaseda svojega proporoca v vodilnih strukturah, ko gre za pospredsednike Evropskega parlamenta ali za šefe odborov«. Ta napetost pa po besedah Peterleta utegne spremljati Evropsko komisijo ves čas in se lahko pokaže tudi pri glasovanju o kandidatih za komisarje.

Tekma za status in moč

V zvezi z delitvijo mest v Evropski komisiji pa naj ne bi bili zadovoljni zlasti v Zavezništvu socialistov in demokratov, kjer po besedah Peterleta ocenjujejo, da so dobili premalo položajev. To bi po besedah sogovornika lahko zadelo tudi kandidatko iz Slovenije Marto Kos, ki jo popoldne čaka še predstavitev pred parlamentarnim odborom za evropske zadeve.

»Gre za veliko tekmo za statuse in moč. In gospa von der Leyenova ureja zdaj to tako, da prireja delokroge novim kandidatom, enim daje več, drugim manj. Mislim, da bo uspešna, čim bolj bo upoštevala rezulate evropskih volitev,« je dejal Peterle in dodal, da bi si želel, da bi tudi države čutile večjo odgovornost, ko predlagajo kandidate, s katerimi ne bi tvegale neuspeha na odborih Evropskega parlamenta.

V kritični situaciji se dogaja, da države članice bolj mislijo nase kot na Evropo in v teh pogojih je težko računati na veliko enotnost. 

S čim se bo ukvarjala nova Evropska komisija?

Pred novo Evropsko komisijo so številni izzivi, povezani zlasti s posledicami vojn v sooseščini, zelenim prehodom in ohlajanjem gospodarstev. Kombinacija vsega omenjenega pa terja odzivanje z izdatnimi vlaganji, ki pa marsikje poslabšujejo položaj državljanov. »V kritični situaciji se dogaja, da države članice bolj mislijo nase kot na Evropo in v teh pogojih je težko računati na veliko enotnost. Lahko pa se dogaja tudi, da se ta ali ona članica zaradi omenjenega neke politike ne udeležuje,« je še dejal Peterle.

To pa predstavlja dodaten izziv za Evropo, v prednost pa postavlja Združene države Amerike in zlasti Kitajsko, ki vse uspešneje prodira na evropski trg, tudi s svojimi električnimi avtomobili in s tem velike težave povzroča zlasti Nemčiji, pa tudi Franciji.

Evropska Unija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...