Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
S. Meta Potočnik, Tamara Tedesco Ljutić in  Marjetica Stojanovič Verdinek (foto: Rok Mihevc)
S. Meta Potočnik, Tamara Tedesco Ljutić in Marjetica Stojanovič Verdinek | (foto: Rok Mihevc)

Ne vedo, kaj bi rekli in rečejo: Ne jokaj, saj imaš še sina

| 15.09.2024, 07:00 s. Meta Potočnik

Leta 2023 je Slovenska škofovska konferenca sprejela pobudo, da bi god Žalostne Matere Božje posvetili osebam, ki žalujejo, zato so današnjo nedeljo poimenovali Dan žalujočih. To je priložnost za vse nas, da okrepimo v sočutju svoj odnos do tistih, ki so izgubili ljubljeno osebo. Je tudi premislek, kako naj naša župnijska občestva sprejemajo in spremljajo te osebe v procesu žalovanja. In kaj je znotraj Cerkve že na voljo tistim, ki žalujejo in tistim, ki jim želijo pomagati?

Trimesečni program za žalujoče

Že nekaj let se žalujočim posveča p. Ivan Platovnjak, ki skupaj s sodelavci vodi trimesečni program za žalujoče. Ob 16. uri bo danes pri sv. Jožefu v Ljubljani maša oblikovana v duhu žalujočih. Sledila bo predstavitev knjige Preobrazba bolečine: skupaj na poti žalovanja.

Tukaj se lahko prijavite v skupino:

https://ignacijevdom.si/program-za-zalujoce/

Zdravilna beseda

Žalujočim stojijo ob strani tudi pri Svetopisemski družbi Slovenije, kjer izobražujejo laične voditelje v skupinah z imenom Zdravilna beseda. Skupine so namenjene tistim, ki so doživeli izgubo bližnjih ali druge vrste izgub, ki so jih prizadele. Vsako leto izvedejo usposabljanje za moderatorje skupin Zdravilna beseda: https://www.svetopismo.si/projekt/zdravilna-beseda/

Slovensko Društvo hospic

Aktivni so tudi v Slovenskem društvu Hospic. Od tam prihaja Tamara Tedesco Ljutić iz Kopra, ki je po štirih letih pogumnega boja z rakom in štirih operacijah izgubila 13 letno hčerko Anastasio in se ob tem srečala z zadrego bližnjih. 

https://si.aleteia.org/2023/11/01/umrla-ji-je-najstniska-hcerka-a-jo-tolazi-sporocilo-iz-nebes-vem-da-je-dobro

Ljudje večkrat ne vedo, kako pristopiti, kaj vprašati. Tudi njih boli, so žalostni. Doživela je, kako se je nekateri iz tega razloga izogibali ali uporabili neprimerne besede: »Ljudje se zelo težko soočajo s svojo bolečino. Preprosto ne vedo, kaj bi rekli. In rečejo: Ne jokaj, saj imaš še sina … Ne! To je grozno. Ja, imam še sina, čudovit je, ampak nimam več Anastasie. Lahko imam še 10 otrok, ampak tistega otroka nimam več.«

V Slovenskem društvu Hospic skrbijo tudi za otroke, saj so oni večkrat prezrti žalovalci. Nekateri niti ne gredo več na pogreb, ne vidijo umrle ljubljene osebe in vse to otežuje njihov proces žalovanja. Poleg osebnih pogovorov in delavnic jim nudijo tudi tabore Levjesrčnih.

https://hospic.si/zalujoci-otroci-in-mladostniki/

Izhod iz temnega tunela žalosti

»Zelo koristni so ti tabori in pogovori. Nekdo, ki žaluje šele tri mesece vidi, kje je tisti, ki žaluje že eno leto in da obstaja izhod iz temnega tunela žalosti. In ta, ki žaluje že eno leto vidi, kje je bil in kakšno pot je naredil. Ostali pa smo le poslušalci, ki jih usmerjamo, da pogovor ne zaide v napačno smer,« pravi Marjetica Stojanovič Verdinek.

Hvaležni so tudi za donatorje, saj je tabor Levjesrčnih za otroke in mladostnike brezplačen.

Vabljeni, da prisluhnete pogovoru z gostjama iz Slovenskega društva Hospic v oddaji Srečanja, ki bo na sporedu v torek, ob 20. uri. Kasneje jo boste našli tudi v našem audio arhivu in podkastu. Izvedeli boste, kako sta se soočili z izgubo hčerke, moža in sina, in to preoblikovali v modrost življenja in pomoč drugim.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...