Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Marta Kos (foto: STA)
Marta Kos | (foto: STA)

Poznamo stališča Marte Kos o temah pridobljenega resorja?

Evropska Unija | 18.09.2024, 14:54 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Evropski poslanci iz Slovenije so večinoma zadovoljni, da je naša država dobila resor širitve. So pa tisti iz vrst EPP ob tem kritični do postopka pri nas.

Romana Tomc meni, da gre za zanimiv resor, ki lahko veliko obeta, ne ve pa, kakšna so stališča Marte Kos. Je bila pa kritična do postopka imenovanja slovenskega kandidata, ki je bil po njenih besedah ponižujoč za Slovenijo.

Podobno tudi Branko Grims, ki bi si želel, da bi Sloveniji pripadel kateri od močnejših resorjev, ki razpolagajo z velikimi sredstvi. Marta Kos po njegovih besedah ni ustrezna kandidatka, postopek njenega imenovanja pa je v sramoto Golobu in njegovi vladi, "ki sta iz Slovenije hlapčevsko naredila bruseljski predpražnik".

Mateja Tonina je presenetila "konspirativnost" v procesu imenovanja. »Zdi se, da je to resor, ki ga je vlada tudi želela, o katerem je veliko govorila in na nek način je bilo jasno, da je predsednik vlade vrgel Tomaža Vesela čez ramo v zameno za to, da je Slovenija dobila ta resor.«

Marjan Šarec ocenjuje, da je Slovenija dobila zelo dober resor, saj je ves čas močna zagovornica nadaljnje širitve in je na vseh evropskih zasedanjih to vedno poudarjala.

Irena Joveva meni, da gre za velik uspeh Slovenije, saj je področje širitve v zadnjem času dodatno pridobilo na pomenu in je v času geopolitičnih trenj ter blokovskih delitev ena glavnih prioritet unije, vključno s povojno obnovo Ukrajine.

Matjaž Nemec je za naš radio resor ocenil kot priložnost, ki jo mora Slovenija odgovorno prevzeti. »Ampak do nje je še dolga pot. Marta Kos je po moji oceni kompetentna oseba, ki bi lahko vodila po moji oceni v tem trenutku najpomembnejši resor, ki ga je Slovenija dobila v 20 letih. Lahko bi bila Slovenija zelo pomemben dejavnik pri izoblikovanju širitvenih politik in obnovi Ukrajine v naslednjem obdobju.« Postopki bi se pa lahko vodili bistveno drugače in tudi kot poslanec koalicije s tem nisem bil najbolj zadovoljen, je še dejal.

Da gre za strateško pomemben resor, kjer igra Slovenija, predvsem zaradi vloge na Zahodnem Balkanu, pomembno povezovalno vlogo, pa poudarja Vladimir Prebilič. Želi si, da bi naša država poudarila svojo mirovniško vlogo.

Evropska Unija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...