Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Cerkev v Štandrežu (foto: )
Cerkev v Štandrežu | (foto: )

V Štandrežu pri Gorici so obhajali stoletnico ustanovitve župnije in posvetitve cerkve

Slovenija | 05.05.2024, 12:05 Alen Salihović

V Štandrežu pri Gorici so v petek obhajali stoletnico ustanovitve župnije in posvetitve cerkve. 3. maja 1924 jo je posvetil takratni goriški knezoškof Frančišek Borgia Sedej, potem ko so cerkev znova zgradili iz ruševin prve svetovne vojne. Praznično sveto mašo je daroval goriški škof Carlo Roberto Maria Redaelli.

»Za Štandrež to ni samo proslava ob obletnici nove cerkve pač pa prošnja in želja, da bi se v tem vojnem času, ki smo mu priča v svetu se spet ustavile vojne, vsi spopadi, konflikti, nasilje in nesoglasja prenehala ter bi na teh območjih zraslo novo upanje, nove cerkve in nove skupnosti,« je dejal župnik v Štandrežu Karlo Bolčina in dodal, da je priložnost za zahvalo za dar stoletnega pastoralnega dela ter hkrati priložnost za pogled v prihodnost, saj se pastoralno delo nadaljuje.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...