Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Lista NSi  (foto: Zajem zaslona Youtube NSi)
Lista NSi | (foto: Zajem zaslona Youtube NSi)

Tonin v boj za evropski mandat s čela, Novakova z repa liste

Slovenija | 26.03.2024, 14:57 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Nova Slovenija je prepričana v uspeh na evropskih volitvah je ob predstavitvi strankinih kandidatov dejal prvak NSi in nosilec njene liste Matej Tonin. Spregovorila je tudi dosedanje evropska poslanka, ki je na repu liste Ljudmila Novak. Na listi NSi so še: predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa, namestnica predsednika sveta stranke Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar in poslanci NSi Janez Cigler Kralj, Vida Čadonič Špelič in Jernej Vrtovec. Prvak NSi Tonin v primeru svoje izvolitve ne vidi težav pri nadaljnjem vodenju stranke, morebitna neizvolitev pa bi imela politične posledice. Evropska poslanka Novak na nov mandat cilja z repa liste. "Končni vrstni red s preferenčnimi glasovi postavijo volivci," pravi.

"Gre za močna imena, ki imajo veliko izkušenj z delom v politiki in v stroki. Ponujamo preizkušene ljudi, ki bi znali dobro voditi to državo, zato bodo tudi dobro predstavljali Slovenijo v Evropskem parlamentu," je kandidatno listo NSi za prihajajoče evropske volitve danes predstavila podpredsednica NSi Čadonič Špelič.


Tonin: Seveda pa bi bil neuspeh, če ne bi dosegli zadnjega rezultata z evropskih volitev

Prvo mesto na listi pa bo zasedel predsednik stranke NSi Tonin, ki zavrača tezo političnih konkurentov, da je odločitev za uvrstitev najvidnejših predstavnikov stranke na listo posledica stagnacije na domačem političnem parketu. Prepričan je, da je NSi močnejša kot ob zadnjih državnozborskih volitvah, čas pa tak, da evropskih volitev ne gre več "jemati z levo roko" in nanje pošiljati kadrov, ki jih v "domači politiki nočemo".

Po njegovih besedah sicer stranka dela na dveh poslanskih mandatih. "Seveda pa bi bil neuspeh, če ne bi dosegli zadnjega rezultata z evropskih volitev." Zatrdil je še, da z vrstnim redom na listi niso želeli dajati nobenih osebnih sporočil, kdo je kako pomemben, ampak dati vsebinska sporočila.

Močna mlajša generacija na listi 

Zato za njim na listi sledijo predsednica podmladka NSi Katja Berk Bevc, saj da v stranki dajejo mladim priložnost. Zatem "lokalni blok", župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter predsednik strankinega Kluba županov in svetnikov David Klobasa, občinska svetnica v Ravnah na Koroškem Mojca Erjavec in ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar. Listo v NSi nato nadaljujejo še z "izkušenimi predstavniki", vodjo poslancev Janezom Ciglerjem Kraljem, poslanko Vido Čadonič Špelič ter poslancem in predsednikom sveta stranke Jernejem Vrtovcem, je naštel Tonin.

Novak: Končno besedo imajo vedno volivci s preferenčnim glasom

Listo kandidatov zaključuje aktualna evropska poslanka Novak. Kot je dejala, je zadnjo mesto na listi zasedla na lastno željo po tistem, ko ji predsednik NSi "ni mogel izpolniti prve želje". Ta naj bi bila, da bi kandidatne NSi na evropske volitve popeljala sama.

O tem, ali gre torej za njeno politično slovo, ali pa računa na izvolitev s preferenčnimi glasovi, pa je dejala: "Ne vem, končno besedo imajo vedno volivci s preferenčnim glasom."

Obenem je izrazila hvaležnost volivcem, ki so ji podelili že dva mandata v Evropskem parlamentu. Prvega je po njenih besedah po letu 2004 zaznamoval optimizem, iztekajočega se pa predvsem populizem. "Zato ni vseeno, v katero smer bo šla Evropa v prihodnosti," je opozorila. Želi si, da bi NSi imela pomembno vlogo tudi v slovenski delegaciji evropske ljudske stranke (EPP), da "skrbimo za pravo podobo o Sloveniji in ravnotežje tudi znotraj evropske ljudske stranke".

Listo predstavila tudi SDS

V Sloveniji bodo volitve poslancev v Evropski parlament potekale 9. junija. Poleg NSi je med parlamentarnimi strankami doslej kandidatno listo potrdila in predstavila le še SDS, nosilka liste bo dosedanja evropska poslanka Romana Tomc. SLS je predstavila nosilca liste, to je Peter Gregorčič.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.