Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Samostan Jasna gora (foto: Jerzy Szota, CC BY-SA 3.0 PL <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en>, via Wikimedia Commons)
Samostan Jasna gora | (foto: Jerzy Szota, CC BY-SA 3.0 PL , via Wikimedia Commons)

Radio Ognjišče vabi na romarsko pot na Poljsko

Dogodki | 08.01.2024, 19:40 msgr. Franci Trstenjak

Od 15. do 19. maja 2024 se podajamo na Poljsko, katere naravni in kulturni biseri so tudi svetovno znana romarska svetišča. Na naši romarski poti bomo obiskali Čenstohovo, največje poljsko romarsko marijansko središče, Wadowice, rojstno mesto sv. papeža Janeza Pavla II., Kalwario Zebrzydowsko, ki slovi po znamenitem križevem potu, pasijonskih igrah in Marijini baziliki, in kraljevo mesto Krakow, ki nas prevzame s svojo lepoto, bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, predvsem pa s svetišči Božjega usmiljenja, sv. Faustine Kowalske in Janeza Pavla II. Ob sklepu romanja pa se bomo zaustavili še v češkem kraju Svaty Kopeček, kjer je lepa Marijina bazilika.

Prijave na agenciji Aritours:
02 252 16 19.

Za zgodnjo prijavo do 31. januarja vam agencija Aritours PODARJA zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini!

OKVIRNI PROGRAM

1. dan, 15. 5. 2024

V zgodnjih jutranjih urah bo odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Na poti, ki bo dolga dobrih 830 km, bomo prevozili Avstrijo in Češko. V poznem popoldnevu bomo prispeli v Čenstohovo, ki je največje poljsko romarsko središče, posvečeno Božji Materi Mariji. Na Jasni gori sredi mesta stoji mogočna Marijina bazilika z znamenito ikono "Črne Marije" iz 14. stol., ki ji pripisujejo čudežno moč. V pavlinskem samostanu si bomo ogledali bogato zakladnico, muzej in refektorij ter obhajali sveto mašo. Po njej bosta večerja in nočitev v hotelu.

Ikona Črne Marije v Čenstohovi
Ikona Črne Marije v Čenstohovi © Rok Mihevc

2. dan, 16. 5. 2024

Po zajtrku se bomo še enkrat podali na Jasno goro, potem pa nadaljevali vožnjo proti severu, do dobrih 200 km oddaljenega mesta NIEPOKALANOW. Leta 1919 je sv. pater Maksimiljan Kolbe ustanovil bratovščino Brezmadežne, nekaj let pozneje pa je na podarjenem zemljišču blizu Varšave sezidal naselje barak, imenovano Niepokalanow – posestvo "Brezmadežne". V takrat najsodobnejši tiskarni so bratje tiskali milijonske naklade časopisov in živeli v krščanski slogi.

Kapela v baziliki Niepokalanow
Kapela v baziliki Niepokalanow © Fczarnowski, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ogledali si bomo velik samostanski kompleks, ki je odprt za javnost: baziliko, pokopališče, radijsko postajo, samostanski gasilski dom ter nekdanjo tiskarno z muzejem sv. Maksimiljana Kolbeja, v katerem je v besedi in sliki prikazano celotno življenje svetnika ter zgodovina delovanja samostana. Po maši se bomo vrnili v hotel v Čenstohovo, kjer bosta večerja in nočitev.

3. dan, 17. 5. 2024

Po zajtrku se bomo poslovili od Čenstohove in se odpeljali do 140 km oddaljenega rojstnega kraja sv. papeža Janeza Pavla II. Wadowice. Ogledali si bomo farno cerkev, kjer je bil priljubljeni svetnik krščen, in zanimiv prenovljen muzej, kjer med ogledom podoživimo njegovo življenjsko pot od rojstva do smrti v Vatikanu.

Romanje bomo nadaljevali do Kalwarije Zebrzydowske, ki je poleg Čenstohove najbolj znano romarsko središče na Poljskem...
Romanje bomo nadaljevali do Kalwarije Zebrzydowske, ki je poleg Čenstohove najbolj znano romarsko središče na Poljskem... © Scotch Mist, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Romanje bomo nadaljevali do Kalwarije Zebrzydowske, ki je poleg Čenstohove najbolj znano romarsko središče na Poljskem, kamor se predvsem v velikem tednu zaradi znamenitega križevega pota zgrinjajo množice romarjev. V Marijini baziliki bomo darovali sveto mašo, po njej pa nadaljevali pot do hotela v Krakovu, kjer bosta tudi večerja in nočitev.

4. dan, 18. 5. 2024

Četrti romarski dan bomo preživeli v Krakovu. Najprej bomo obiskali svetišče Božjega Usmiljenja in grob sestre sv. Faustine Kowalske, poslanke Božjega Usmiljenja, ter obhajali sv. mašo. Nadaljevali bomo z obiskom svetišča sv. papeža Janeza Pavla II., ki so ga slovesno blagoslovili ob njegovi beatifikaciji v letu 2011.

Kip sv. Janeza Pavla II
Kip sv. Janeza Pavla II © Rok Mihevc

Cerkev je namenjena ohranjanju spomina na življenje in nauk nekdanjega papeža, ki je bil pred tem krakovski nadškof. Tretje dejanje pa bo ogled zgodovinskega in kulturnega središča Krakova. Obiskali bomo grad Wawel nad reko Vislo in katedralo z grobnicami kraljev. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro, ki je zagotovo biser med evropskimi mesti. Na osrednjem trgu bomo obiskali Marijino cerkev s petsto let starim oltarjem - draguljem rezbarske umetnosti. Proti večeru se bomo vrnili v hotel, imeli večerjo in legli k počitku.

5. dan, 19. 5. 2024

Po zajtrku se bomo poslovili od Poljske in se po dobrih treh urah vožnje zaustavili na Češkem, v romarskem kraju SVATY KOPEČEK, ki je v bližini Olomouca. Binkoštni praznik bomo slavili v Marijini baziliki iz 17. stol. Po maši »pri Kraljici Moravske« bomo nadaljevali vožnjo proti domovini. 600 km dolga pot nas bo peljala mimo Brna, Dunaja in Gradca. Domov se bomo vrnili v poznih večernih urah.

Marijina bazilika iz 17. v Svaty Kopeček
Marijina bazilika iz 17. v Svaty Kopeček © SchiDD, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

CENA:

439 EUR (45 oseb),
469 EUR (40 oseb),
499 EUR (35 oseb).

V ceno je vključeno:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • cestnine in parkirnine,
  • 4 polpenzioni v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC),
  • vstopnine v grobnice na gradu Wawel, muzej sv. papeža Janeza Pavla II. in muzej Niepokalanow,
  • lokalno vodenje v Krakovu,
  • zunanji ogledi po programu,
  • duhovno in strokovno vodstvo,
  • organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:

  • enoposteljna soba 90 EUR,
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 9,40 EUR (za osebe nad 75 let 14,10 EUR).
  • odstopnina: 5 % vrednosti potovanja (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 18 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Za zgodnjo prijavo do 31. januarja vam agencija Aritours PODARJA zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini!

Prijave na agenciji Aritours: 02 252 16 19

Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.