Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Lojze Čemažar (foto: Jože Bartolj)
Lojze Čemažar | (foto: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Naš gost | 23.04.2024, 09:04 Jože Bartolj

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Eden najvidnejših sodobnih cerkvenih slikarjev

Naš gost je bil eden najvidnejših sodobnih cerkvenih slikarjev na Slovenskem, katerega slog zaznamujeta asketska figuralika in v simbolnem jeziku interpretirana tradicionalna krščanska motivika. V pogovoru je poudaril, da prejetega najvišjega priznanja Cerkve v Sloveniji ni pričakoval, da pa je zanj iskreno hvaležen.

Spomnil se je težkih povojnih časov v katerih je preživljal svojo mladost na obrobju Ljubljane v Klečah, v veliki kmečki družini. Iz tistega zgleda še danes črpa ponos in spoštovanje do trdega kmečkega dela žuljavih rok, česar ga je naučil njegov oče.

Akademski slikar Alojzij Čemažar
Akademski slikar Alojzij Čemažar © Družina

Srednja aranžerska šola in Akademija za likovno umetnost

Osrednji del pogovora je zajel njegovo izobraževanje, najprej na Srednji aranžerski šoli in zatem na Akademiji za likovno umetnost, ter kako je to vplivalo na njegovo likovno delovanje. Omenil je tudi nekatere profesorje in njihovo mentorstvo, ki so temeljno oblikovali njegov likovni pogled in ustvarjanje (Izidorja Urbančiča, Janeza Bernika, Milana Butino, Andreja Jemca, Bogdana Borčiča).

Zatem je predstavil nekatere svoj projekte v sakralnih prostorih ter svoje izkušnje pri ustvarjanju slik, mozaikov in vitrajev v cerkvi. Še posebej je izpostavil abstrahiranje v sodobni umetnosti, ki se pri njegovem delu ne dotika toliko abstrakcije same, ampak bolj »odvzemanja nebistvenega od bistvenega, se pravi, da izpostavim bistveno, pa naj bo to lik ali pa misel, moram nebistveno odvzeti.«

Lojze Čemažar: triptih v mali kapeli Bogoslovnega semenišča v Ljubljani
Lojze Čemažar: triptih v mali kapeli Bogoslovnega semenišča v Ljubljani © Bogoslovno semenišče

Daru vere ne taji

Zadnji del pogovora smo oblikovali tudi z duhovnimi vsebinami, ki so našemu gostu zelo blizu, kar smo začutili že ob razmišljanju o slikarstvu in sakralnem v njem. Njegov najmlajši sin je duhovnik in sam pravi, da daru vere ne taji. Prav tako so se ga zavedali v njihovi družini. »To, da je duhovni poklic v naši družini, je dar, za katerega pa je treba moliti. Z ženo Marinko sva vedno želela, da bi najinih šest otrok izbralo pot, ki jim je namenjena, ki je zanje dobra in da si to pot, kakršna že bo, izberejo svobodno in sami. Del teh okoliščin pa sva bila tudi midva s svojim življenjem,« je prepričan.

"Slovence ima Bog rad"

Na koncu intervjuja se je naš gost akademski slikar Lojze Čemažar še enkrat ozrl na odlikovanje sv. Cirila in Metoda, ki ga je prejel za predanost slovenskemu narodu in pa krajevni cerkvi. Povedal je, da mu je narodni vidik pomemben, saj je prepričan, da nas ima Slovence Bog rad. Vedno znova nam daje svojih milosti po izjemnih ljudeh. Nekater od njih je naslikal na pročelje cerkve na Kureščku, denimo Magdaleno Gornik, pa Lojzeta Grozdeta, Drinske Mučenke, škofa Vovka, Cvetano Priol ...

Prisluhnite pogovoru.

Naš gost
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.