Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
prof. Miro Haček (foto: STA / Nebojiša Tejić)
prof. Miro Haček | (foto: STA / Nebojiša Tejić)

Politolog Haček o referendumih in vladnem preusmerjanju njenih neuspehov

Slovenija | 27.04.2024, 05:30 Alen Salihović

Minuli teden je bil politično zelo vroč. Napadi na ustavnega sodnika Klemena Jakliča, afera Dars in NSi ter s strani vladajoče Svobode izsiljeni referendumi na dan evropskih volitev so teme, ki so razgrele vse strani. Za komentar dogajanja smo vprašali profesorja na Fakulteti za družbene vede dr. Mira Hačka.

Dr. Haček je glede referendumov dejal, da je težko napovedati, kateri volivci se bodo dejansko aktivirali in za katero stranko bodo glasovali. Predvolilna kampanja bo verjetno obravnavala različne teme, kot so uporaba konoplje, evtanazija in manj o preferenčnih glasovih. Pričakuje se, da bo manj govora o tipičnih evropskih temah, kot so zeleni prehod, zunanja politika in varnost.

Poudarja, da je tokratni referendum posvetovalne narave, kar pomeni, da njegovi rezultati politike ne zavezujejo. Volivcem je treba jasno povedati, da njihova udeležba ne bo nujno vplivala na odločitev državnega zbora, ki lahko sprejme tretjo rešitev ne glede na izid referenduma, je dejal. Opozoril je tudi na pomembnost ločevanja med referendumom in evropskimi volitvami.

Glede na napad predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča pa meni, da bi morala predsednica državnega zbora bolj premisliti o svojih besedah, da bi se izognila potrebi po opravičilu. Poleg tega opozarja, da se pozornost odvrača od pomembnih političnih vprašanj s strani vladajoče stranke.

Na koncu je dejal še, da je pomembno razmisliti o tem, ali je za Slovenijo dobro imeti tako močno vladajočo stranko, saj to lahko vpliva na politični sistem države. Skozi politično strategijo vladajoče stranke opaža pomanjkanje resnih reform in rezultatov, kar lahko vodi v agresivno vedenje. Naša država se sooča s izzivi, ki jih prinaša premočna stranka v parlamentu, kar zahteva celovito razmislek o prihodnosti političnega sistema in države, je še dejal.

Slovenija, Politika, Novice
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...