prof. Miro Haček (foto: STA / Nebojiša Tejić)
prof. Miro Haček | (foto: STA / Nebojiša Tejić)

Politolog Haček o referendumih in vladnem preusmerjanju njenih neuspehov

Slovenija | 27.04.2024, 05:30 Alen Salihović

Minuli teden je bil politično zelo vroč. Napadi na ustavnega sodnika Klemena Jakliča, afera Dars in NSi ter s strani vladajoče Svobode izsiljeni referendumi na dan evropskih volitev so teme, ki so razgrele vse strani. Za komentar dogajanja smo vprašali profesorja na Fakulteti za družbene vede dr. Mira Hačka.

Dr. Haček je glede referendumov dejal, da je težko napovedati, kateri volivci se bodo dejansko aktivirali in za katero stranko bodo glasovali. Predvolilna kampanja bo verjetno obravnavala različne teme, kot so uporaba konoplje, evtanazija in manj o preferenčnih glasovih. Pričakuje se, da bo manj govora o tipičnih evropskih temah, kot so zeleni prehod, zunanja politika in varnost.

Poudarja, da je tokratni referendum posvetovalne narave, kar pomeni, da njegovi rezultati politike ne zavezujejo. Volivcem je treba jasno povedati, da njihova udeležba ne bo nujno vplivala na odločitev državnega zbora, ki lahko sprejme tretjo rešitev ne glede na izid referenduma, je dejal. Opozoril je tudi na pomembnost ločevanja med referendumom in evropskimi volitvami.

Glede na napad predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča pa meni, da bi morala predsednica državnega zbora bolj premisliti o svojih besedah, da bi se izognila potrebi po opravičilu. Poleg tega opozarja, da se pozornost odvrača od pomembnih političnih vprašanj s strani vladajoče stranke.

Na koncu je dejal še, da je pomembno razmisliti o tem, ali je za Slovenijo dobro imeti tako močno vladajočo stranko, saj to lahko vpliva na politični sistem države. Skozi politično strategijo vladajoče stranke opaža pomanjkanje resnih reform in rezultatov, kar lahko vodi v agresivno vedenje. Naša država se sooča s izzivi, ki jih prinaša premočna stranka v parlamentu, kar zahteva celovito razmislek o prihodnosti političnega sistema in države, je še dejal.

Slovenija, Politika, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.