Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Zbrani na protestu  (foto: FB Pavel Rupar)
Zbrani na protestu | (foto: FB Pavel Rupar)

Več tisoč upokojencev v Ljubljani že 11. zahtevalo dvig pokojnin in odstop vlade

Slovenija | 25.04.2024, 17:21 Alen Salihović

Po dobrih dveh mesecih so slovenski upokojenci zopet opozorili nase in na svoje težave. Na vseslovenskem protestnem shodu na Trgu republike so se popoldne zbrali že enajstič. Pobudnik Pavel Rupar, predsednik nove stranke Glas upokojencev meni, da gre za prelomen trenutek njihove borbe za vse. »V boju za dostojanstvo in dostojno življenje se borimo skupaj. Prišli boste zase, za svoje dobro, zato pričakujemo največjo udeležbo doslej,« je dejal Rupar.

Na prihajajočih evropskih volitvah stranka Glas upokojencev ne bo sodelovala, so pa danes na shodu na Trgu republike izrekli podporo mladi kandidatki za evropsko poslanko SDS Zali Tomašič. Ta je obljubila, da se bo borila za pravice upokojencev in za njihove pokojnine. "Upokojenci ste temelj naše družbe, vaš boj je izredno pomemben. Pokojnine niso socialna pomoč, niso darilo, nekaj, kar se lahko vzame ali ignorira. Pokojnine so to, kar ste vplačevali v sistem, ki bi vam moral zagotoviti dostojno starost," je poudarila.

Za svoje pravice se borijo vojaki, javni uslužbenci, zdravniki, ki jih mnogo bolj potrebujemo, kot to noro vlado. Upirajo se kmetje, upira se večina države.

Podpredsednik stranke Igor Černoga pa je udeležence shoda pozval, naj se v čim večjem številu udeležijo junijskih evropskih volitev in k temu spodbudijo tudi svoje otroke. Predsednik stranke Pavel Rupar je ob tem spomnil, da bomo junija skupaj z evropskimi volitvami bržkone odločali tudi o usodi treh referendumov in udeležence pozval, naj referendumov ne podprejo.

Aktualni vladi je Rupar očital, da so upokojenci v tem mandatu izgubili skoraj vse dostojanstvo. "Ukradli so nam ga, pa ne le nam. Za svoje pravice se borijo vojaki, javni uslužbenci, zdravniki, ki jih mnogo bolj potrebujemo, kot to noro vlado. Upirajo se kmetje, upira se večina države," je poudaril.

Rupar je naslednji shod napovedal za 31. maja, ob čemer je izrazil upanje, da bo prej ali slej prišel tudi čas, ko se bodo upokojencem pridružili tudi kmetje.

Vladi je očital, da je upokojence prikrajšala za januarsko uskladitev pokojnin za 5,8- oziroma 6,8 odstotka. Od vlade zahteva, da to nemudoma popravi in zviša upokojencem regres za vsaj 100 odstotkov.

Pred uradnim shodom so se protestniki znova zbrali med poslopjema Radia in Televizije Slovenija ter tema in drugim medijem očitali, da jih ignorirajo.

Slovenija, Politika, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...