Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (foto: Rok Mihevc)
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju | (foto: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Kmetijstvo | 23.04.2024, 06:11 Alen Salihović Robert Božič

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni konec upanja na letošnjo letino sadja. Vse še ni izgubljeno, pravi Matjaž Lerš, specialist za sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, saj se usodno nizke temperature niso pojavljale po celotni Sloveniji, ampak so se razmere vse tri dni lokalno zelo spreminjale.

Lerš je v pogovoru spregovoril o poškodbah sadnih vrst zaradi pozebe in kako hitro se te poškodbe lahko pokažejo. Kazati se začenjo, ko se temperature dvignejo in tkiva odstopijo, kar lahko povzroči spremembe v barvi plodičev. Opozarja, da več zaporednih nizkih temperatur negativno vpliva na rastline in povzroči poškodbe, kar se kasneje lahko kaže v obliki mrežavosti in obročkov.

Prav tako je poudaril, da se rastline lahko regenerirajo po blažjih pozebah, vendar večja izpostavljenost nizkim temperaturam pušča večje posledice. Omenil je tudi, da so poškodbe odvisne tudi od sorte sadja, saj so nekatere bolj odporne na pozebo kot druge. Višina drevesa, njihova fiziološka kondicija in nadmorska višina nasada in njegova lega igrajo pomembno vlogo pri tem, ali bo kaj pridelka, kljub pozebi, če so se temperature spustile le stopinjoo ali do dve pod ničlo.

V sredini svetovalnici (24. aprila 2024) bo z nami priznani sadjar Matjaž Maležič

V sadjarsko obarvani svetovalnici ne bomo mogli mimo vprašanj, ki jih sproža letošnja pozeba in prehod kar dveh zaporednih hladnih front, ki so nam skoraj na pragu maja, po obdobju izrazito pretoplega vremena, prinesle v enem tednu dvakrat snežno odejo in tri jutra pozebe.

Ni dovolj samo obrezati, potrebno je poskrbeti tudi za pravo rast. Sadjar Matjaž Maležič med prikazom oblikovanja krošnje.
Ni dovolj samo obrezati, potrebno je poskrbeti tudi za pravo rast. Sadjar Matjaž Maležič med prikazom oblikovanja krošnje. © Osebni arhiv

V sredo ob 8.00 bo z nami sadjar Matjaž Maležič, dolgoletni vodja Sadne drevesnice Studenec, ki bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju.

Na koncu je spregovori o pomenu oroševanja v nasadih, ki lahko pomaga zaščititi pridelek pred pozebo. V nasadih, kjer so opravljali oroševanje, se je temperatura plodičev ohranjala višja in s tem prispevala k ohranitvi pridelka. Lerš je dejal še, da je v novih intenzivnih nasadih uvedba možnosti oroševanja nujna, je pa to povezano z izjemno visokimi stroški in dosegljivostjo dovolj izdatnega vodnega vira.  Oroševanje je po njegovih besedah ključnega pomena za ohranjanje sadjarstva v tako spremenljivih vremenskih razmerah, kot smo jim priča v zadnjih letih in za to so potrebna nepovratna sredstva.

Posledice pozebe na češnji
Posledice pozebe na češnji © Matjaž Maležič

Na koncu je poudaril, da se moramo prilagoditi spremenjeni klimi in razmišljati o ukrepih za zaščito pridelka pred nizkimi temperaturami. Sklenil je, da je treba iskati rešitve, ki bodo ohranile sadjarstvo trajnostno in uspešno, kljub vedno pogostejšim pozebam.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...

Vatikan, trg svetega Petra (photo: Vatican Media) Vatikan, trg svetega Petra (photo: Vatican Media)

Tu lahko v živo spremljate dogajanje v Vatikanu

Dogajanje v Vatikanu lahko v živo spremljate 24 ur na dan preko YouTube kanala. Oči svetovne javnosti so tja še posebej oprte v teh dneh, zato povezavo do oddajanja v živo lahko najdete tudi v članku.

Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...