Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Delo jamskih vodnikov je zahtevno (foto: postojnska-jama)
Delo jamskih vodnikov je zahtevno | (foto: postojnska-jama)

Na svetu jih je le nekaj sto, od teh kar petdeset v Postojnski jami

Slovenija | 24.04.2024, 17:51 Nataša Ličen

Lepote Postojnske jame že več kot dvesto let občudujejo obiskovalci z vsega sveta. Mogočen podzemni raj od leta 1824 gostom razkrivajo jamski vodniki, ki vsak na svoj edinstveni način predstavljajo ta neverjetni čudež narave. Omenjene junake in njihove zgodbe smo spoznali na dan obeležitve visokega jubileja prve organizirane jamske vodniške službe na svetu, ki se je zgodila prav v Postojnski jami.

Jamski vodniki so bili tudi zaradi zahtevnosti in težavnosti dela moški, po stopetdesetih letih – pred pol stoletja torej, pa je bila v jamsko vodniško službo sprejeta prva ženska. Vodniki so v dvesto letih lepote Postojnske jame razkazali že več kot dvainštiridesetim milijonom obiskovalcem iz vseh delov sveta. Ocenjujejo, da je lahko vodnik z najdaljšim stažem odvodil turo skozi Postojnsko jamo triindvajset tisočkrat. Letos so v Postojnski jami dobili prvo žensko voznico legendarnega jamskega vlakca.

Legendarni vlakec v kristalni dvorani Postojnske jame
Legendarni vlakec v kristalni dvorani Postojnske jame © www.postojnska-jama

Prvi vodniki so bili domačini, svetovni sloves Postojnske jame pa je zahteval vedno več. Po ustanovitvi leta 1824 prve organizirane jamske vodniške službe so bili vodniki na razpolago za vodenje vse dni v letu in skozi ves dan, tudi sredi noči, če je bilo treba.

Vodniki Postojnske jame so zgled mnogim jamskim vodnikom po vsem svetu.

Jamski vodniki in vodnice so danes različnih profesionalnih poklicev in znanj, med vodniki najdemo elektroinženirja, zgodovinarje, biologe, geografe, strokovnjake za multimedijo, profesorja matematike in mnoge druge z izobrazbo, ki so visoko strokovno usposobljeni z opravljeno licenco za jamskega vodnika. To niso zgolj jamski vodniki; so tudi lingvisti, vozniki jamskega vlakca, jamarji, biologi, logistiki, vodniki po drugih atrakcijah v Parku Postojnska jama.

Osupljiva lepota Postojnske jame
Osupljiva lepota Postojnske jame © postojnska-jama

Poklic jamskega vodnika je izjemno redek. Na svetu jih je samo nekaj sto; od tega kar petdeset pri Postojnski jami (točno število ni znano). Šele po dvesto letih so dobili prvo žensko voznico legendarnega jamskega vlakca. To je postala Anja Škarabot. Najstarejši še živeči jamski vodnik ima osemdeset let, to je Peter Rozman, ki bi še danes z lahkoto odvodil turo v angleškem, slovenskem, francoskem ali italijanskem jeziku. Posebej pa vodniško službo Postojnske jame odlikuje izjemna logistika.

Slovenija