Radio Ognjišče
Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Mirjam Judež

Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.

  • S. Magda Burger: Ko otroci vidijo, da tudi starši potrebujejo Boga, je to zanje zelo močno sporočilo. (photo: zaya odeesho / Unsplash)
    31.08.2020, 13:20

    Katehet je razpet med razlago snovi in iskanjem odnosa

    Pred novim katehetskim letom je bila naša sogovornica s. Magda Burger iz Slovenskega katehetskega urada. Delo kateheta je odgovorno. Prav je, da ga cenimo. Izzivov katehetom ne manjka: »Katehet je postavljen v razpeto vlogo, kjer podaja snov in hkrati išče odnos. Iskanje odnosa zahteva svoj čas, prostor zaupanja in to je včasih zelo težko, ker moramo otroke nekaj naučiti, saj od doma ne prinesejo dovolj znanja. Med petnajstimi otroci imate lahko deset takih, ki še nikoli niso bili v cerkvi in slišali imena Jezus in pet otrok, ki so dejavno prisotni v župniji. Tukaj se lahko zamaje, ker zmanjka potrpežljivosti in zmanjka časa. Katehet je res prvi, ki kaže, kakšen naj bi bil idealen odnos in hkrati tisti, ki dela največ napak.« S s. Magdo se je pogovarjal Blaž Lesnik.

  • Mobilno aplikacijo #OstaniZdrav ima nameščeno 45.200 ljudi, pričakujejo pa vsaj še en velik val, ko bo na voljo uporabnikom Applovih telefonov (photo: Vlada RS)
    28.08.2020, 09:36

    Mobilno aplikacijo #OstaniZdrav uporablja že več kot 45.000 ljudi

    Državni sekretar Peter Geršak je predstavil mobilno aplikacijo za varovanje zdravja in življenja ljudi #Ostani zdrav. Število uporabnikov nove aplikacije za mobilni telefon bo svojevrsten test, koliko zdravega razuma premore naša družba. Uporabiti tehnologijo v boju zoper virus ali trmasto vztrajati v zanikanju današnje realnosti. Mobilna aplikacija je na voljo od 17. avgusta, danes pa jo uporablja 45.200 uporabnikov. Geršak: »Odziv je dober, pričakujemo pa še dodatne uporabnike, ko bo na voljo aplikacija za Apple, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh.« Z državnim sekretarjem se je pogovarjal Blaž Lesnik.

  •  (photo: Thought Catalog / Unsplash)
    27.08.2020, 10:09

    Jezikovne zagate: »voščiti« ali »čestitati«?

    Govorili smo o jeziku. Kako kaj pravilno napišemo, rečemo? Je bolj prav to ali ono? Naša gostja je bila dr. Helena Dobrovoljc, jezikoslovka in slovenistka, ki se ukvarja s prenovo pravopisnih pravil: »Nihče se ne rodi kot govorec knjižnega jezika, razen, če bi se starši z otrokom pogovarjali v knjižnem jeziku, kar pa deluje izumetničeno. Knjižni jezik je naš dogovor, naš izbor vseh tistih sredstev, ki so blizu Primorcu, Prekmurcu, Dolenjcu, Gorenjcu in Korošcu. To je kompromis in mi se ga moramo za dobro sporazumevanje dobro naučiti.« Prek povezave Skype se je z njo pogovarjala Mateja Subotičanec, v pogovor pa se je z jezikovnimi vprašanji vključilo kar nekaj poslušalcev.

  • Rdečo peso pobiramo z listi, ko ti ovenejo, pa jih odtrgamo. Hranila iz listov grejo še v plod. (photo: Tracy Lundgren / Pixabay)
    26.08.2020, 13:53

    Vrt konec avgusta – svetuje Ana Ogorelec

    Naša gostja je bila Ana Ogorelec, svetovalka specialistka za pridelavo vrtnin s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana: »Pridelava vrtnin je tovarna na prostem, podvržena vremenskim pojavom. Vreme je bilo letos srednje naklonjeno vrtninam, julij je bil nadpovprečno moker, temperature pa so bile nekje v povprečju. Lahko rečemo, da je bilo zaradi obilnega dežja na vrtovih tudi veliko bolezni in pleveli. Vrtnine, ki rabijo nizko temperaturo (solate, zelja, fižol) so v tem vremenu dobro uspevale, plodovke, ki rabijo veliko sonca, pa malo slabše.« Z Ogorelčevo smo se pogovarjali o aktualnih opravilih v vrtu, odgovarjala pa je tudi na vprašanja poslušalcev in svetovala v zagatah v pridelavi vrtnin. Pogovor je vodil Robert Božič.

  • Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. (photo: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)
    26.08.2020, 10:20

    Kam z bučami?

    Buč je res veliko in v teh dneh bujno rastejo. Ločimo poletne in zimske buče. Poletne so cukini oz. cukete, zimske pa hokaido, maslenka. Zimske buče je kar malo škoda uporabljati, ker bodo počakale do nove sezone. Cukini pa so tisti za sprotno porabo. Zdaj imamo majhne, ki jih sproti porabljamo, če pa jih ne poberemo vsake tri dni, imamo kar naenkrat kup velikih cukinov, s katerimi ne vemo, kaj bi. Cukini so čudoviti za predelavo. Kako jih porabiti? Nekaj nasvetov nam je zaupala Fanči Perdih iz Ekološke semenarske hiše Amarant. Z njo se je pogovarjal Robert Božič.

Avdio player - naslovnica