Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Šolske potrebščine (foto: pexels)
Šolske potrebščine | (foto: pexels)

V teh dneh Slovenska karitas pomaga s šolskimi potrebščinami

Slovenija | 31.08.2024, 08:06 Jernej Dragar

Šola je v Sloveniji brezplačna, kljub temu pa za marsikatero družino začetek šolskega leta predstavlja velik finančni zalogaj. Tako Slovenska Karitas tudi letos pomaga tistim na socialnem obrobju.

Stroški tudi 160 evrov

Čeprav so cene po podatkih Mladinske knjige podobne lanskim, morajo starši za potrebščine za otroka, ki gre prvič v šolo, odšteti približno 60 evrov brez šolske torbe, za devetošolca ti stroški lahko dosežejo 160 evrov. Vsa gradiva, učbenike in delovne zvezke, za prvo triado osnovne šole dobijo učenci brezplačno v šolah. Izbira učbenikov in delovnih zvezkov pa je v domeni šol, učiteljev in ravnateljev, zato so med posameznimi šolami velike razlike.

V teh dneh pomagajo s šolskimi potrebščinami

Za lajšanje finančnega bremena, družinam v socialni stiski pomagajo tudi dobrodelne organizacije z različnimi akcijami. Med najbolj aktivnimi so Slovenska Karitas, Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine. S Slovenske Karitas Mojca Kepic. »Na Karitas je pa pomoč vsako leto obrne več kot 20 tisoč družin, kjer Karitas pomaga na različne načine. V teh dneh pomagamo s šolskimi potrebščinami in tako lajšamo bremena staršem, ki pa se nadaljujejo tudi skozi celotno šolsko leto.«

Takšna pomoč ne prinaša le šolskih potrebščin, ampak tudi podporo in sporočilo, da so vsi otroci enakovredni in si zaslužijo enako pozornost.

Pomembno je, da se otroci in starši počutijo podprte

Pri pomoči gre predvsem za družine, kjer so starši zadolženi ali brezposelni ali pa družine s samo enim staršem. »V mreži Karitas smo pomagali v teh poletnih mesecih skoraj 11.000 otrokom. Skupna vrednost pomoči je pred začetkom šolskega leta dosegla 446.750 evrov. Pomembno pri tem nam je, da se otroci in starši počutijo podprte. Takšna pomoč ne prinaša le šolskih potrebščin, ampak tudi podporo in sporočilo, da so vsi otroci enakovredni in si zaslužijo enako pozornost,« je še povedala Kepic.

Otroci nas potrebujejo
Otroci nas potrebujejo © Slovenska karitas

13.000 socialno ogroženih osnovnošolcev

Slovenska Karitas zbira materialno in finančno pomoč z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki se je letos začela konec junija. Do sedaj so v akciji, ki se nadaljuje do konca septembra zbrali 187.000 evrov. Ocenjujejo še, da bo glede na oddane prošnje, pomoč letos prejelo več kot 13.000 socialno ogroženih osnovnošolcev.

Slovenija
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...