Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Aktualni mladinski delegat pri OZN Max Davidović, predsednica MSS Eva Kotnik in podpredsednik za mednarodno sodelovanje pri MSS Žiga Ciglarič (foto: Živa Ogrin/STA)
Aktualni mladinski delegat pri OZN Max Davidović, predsednica MSS Eva Kotnik in podpredsednik za mednarodno sodelovanje pri MSS Žiga Ciglarič | (foto: Živa Ogrin/STA)

Mladinski svet: Mladi nismo dovolj visoko na agendi trenutne vlade

Slovenija | 12.08.2024, 15:52 Petra Stopar

Mednarodni dan mladih, 12. avgust, v Sloveniji že nekaj let zapored mineva ob pozivih vladi k odločnejšemu reševanju mladinskih vprašanj. Pri glavnem sogovorniku politike za področje mladih - Mladinskem svetu Slovenije (MSS) - so aktualno vlado ob tej priložnosti spomnili na njene zaveze, ki po njihovih ocenah ostajajo neizpolnjene.

Predsednica MSS Eva Kotnik, ki je tudi magistrska študentka geografije in med drugim aktivna članica Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM), je na novinarski konferenci na Trgu republike v Ljubljani povedala, da si v MSS vselej prizadevajo za tvorno sodelovanje z vsako vlado, a žal pogosto naletijo na neodzivnost in pomanjkanje posluha. Kljub njihovim aktivnim prizadevanjem Slovenija še precej zaostaja za mednarodnimi standardi vključenosti mladih v procese odločanja. Za primer je navedla pripravo predloga resolucije o nacionalnem programu za mladino, ki se je po njenih besedah izkazal za »eno veliko razočaranje«, saj da predlogi MSS niso bili upoštevani. Tudi nedavna sprememba zakona, ki naj bi mladim omogočila večjo vlogo pri odločanju, po njenem mnenju ni zadostna.

Predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je mlade v začetku mandata po njenih besedah označil za prioriteto, je očitala neodzivnost, saj od njega še vedno niso prejeli termina za srečanje: »To samo še dodatno potrjuje, da predsednik vlade v medijih le prikazuje, da smo mladi pomembni, kar pa se žal ne odraža v praksi.« Seveda po mnenju Kotnik obstajajo svetli primeri sodelovanja, a ti ne bi smeli biti izjema, ampak pravilo.

Poudarila je pomen vlaganja v podporno okolje mladih, da bodo imeli tudi možnost ustvarjanja družine in se razvijali v odgovorne in angažirane državljane. A situacija je po njenih besedah vse prej kot takšna. »Postaja nam jasno, da mladi nismo dovolj visoko na agendi trenutne vlade in ravno zaradi vseh teh neizpolnjenih obljub mladi ne verjamemo in ne zaupamo več. Ne zaupamo več vladi, da so njeni nameni glede nas resnični, da smo resnično prioriteta in v taki državi si ne želimo živeti. Mladim je dovolj, čas je za dejanja,« je poudarila.

Ne zaupamo več vladi, da so njeni nameni glede nas resnični, da smo resnično prioriteta in v taki državi si ne želimo živeti. Mladim je dovolj, čas je za dejanja.

Da vlada v procese odločanja ne vključuje organiziranih predstavnikov mladih, je prepričan tudi podpredsednik za mednarodno sodelovanje pri MSS Žiga Ciglarič. »Sicer smo priča medijskemu prikazovanju, da temu ni tako, ampak se vse prepogosto za mnenje sprašuje naključne mlade na ulici ali pa tiste, ki so aktivni v preferiranih političnih vrstah. Takšno prikazovanje je problematično, saj se mlade uspešno uporablja za promocijo, do realnega vključevanja pa nikakor ne pride,« je dejal.

Po njegovih besedah namesto napredka opažajo nazadovanje v vključevanju predstavnikov mladih tudi na področju mednarodnih zadev. Kot pravi, med drugim nazaduje tudi program mladinskega delegata pri Organizaciji Združenih narodov, MSS pa si je primoran tudi sam utirati pot v sodelovanju z Evropsko komisijo in Svetom Evrope.

Aktualni mladinski delegat pri ZN Max Davidović pa je pojasnil, da je tema tokratnega mednarodnega dneva mladih digitalizacija, ki poudarja ključno povezavo med digitalizacijo in pospeševanjem napredka pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Ker so mladi primarni uporabniki in potrošniki digitalnega sveta, morajo biti v prihodnje bolj vključeni v procese ustvarjanja in implementacije regulative na tem področju, je opozoril.

Slovenija
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...