Radio Ognjišče
Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Mark GazvodaMark Gazvoda
Rok MihevcRok Mihevc
Anton Uršič v hlevu ob svojih kravah. Vsaka ima ime in o vsaki ve povedati zanimivo zgodbo. (foto: Robert Božič)
Anton Uršič v hlevu ob svojih kravah. Vsaka ima ime in o vsaki ve povedati zanimivo zgodbo. | (foto: Robert Božič)

Kmet Anton Uršič iz Iške Loke: »Ne bomo se dali!«

Kmetijstvo Robert Božič

Le nekaj minut vožnje iz Ljubljane v smeri proti vzhodu, proti Igu, nas objame pogled na prostrano barje, ki je v teh dneh eksplodiralo od življenja. Trave so ozelenele in pognale, drevje se je olistalo in sadno tudi zacvetelo. Sveže zorane njive črnice topli sončni žarki ogrevajo in vsako jutro ovijejo v značilne barjanske meglice.

Moj cilj je bila tokrat urejena ekološka družinska kmetija Uršičevih v Iški Loki, kjer skupaj z družino kmetuje g. Anton Uršič. Gostili smo ga v sobotni oddaji Naš gost.

Kmetijo sta z ženo dobesedno ustvarila s pridnimi rokami. Anton se je, potem ko se je izučil za mehanika odpravil po svetu in kar nekaj časa preživel v Avstraliji, Indoneziji, na Filipinih in Salomonovih otokih, kasneje pa je kot mehanik gradbenih strojev delal tudi v Iraku.

»Obdelujemo približno 40 ha površin, nekaj je naših, velik del imamo tudi v najemu. Redimo 30 krav dojilj, teleta pa prodajamo za nadaljnjo rejo. Nekaj dohodka nam prinaša tudi gozd, kjer zelo rad delam,« pravi Anton Uršič, ki skupaj z ženo in hčerkino družino kmetijo že 15 let obdeluje po ekoloških smernicah in ima tudi ekološki certifikat.

Živino redijo izključno s senom, ki ga pridelujejo na travniških površinah, ki jih imajo v večini na barju, nekaj pa tudi na območju Iškega vršaja.

Nočna mora ... Bodo otroci še lahko kmetovali?

Čeprav sta oba z ženo v »penziji« in torej materialno preskrbljena, pa zadnje mesece težko spita. Kot meč nad njunima glavama namreč visi t.i. Uredba programa upravljanja območij Natura 2000, v katere predlogu so naravovarstveniki prav na njihovih površinah zarisali območje, na katerem zahtevajo, da se izvaja t.i. režim natura 2000.

»Na teh površinah, kjer mi zdaj pridelujemo seno, naj bi uvedli to pozno košnjo, košnjo po 1. avgustu, kar je za nas nesprejemljivo ... Seno, ki je pokošeno do Kresa, še ima neko vrednost, potem pa je to slama, potem je to stelja ... Na naši kmetiji to pomeni zmanjšanje črede na 10 živali. Zdaj imamo 30 krav, potem bi jih imeli le še 10,« pravi Uršič.

Pred hlevom nastaja zanimivo znamenje, iz lesa, ki je igra narave.
Pred hlevom nastaja zanimivo znamenje, iz lesa, ki je igra narave. © Robert Božič

»Gre se za naprej, gre se za mladi rod, za narod kot celoto. A bodo še lahko kmetovali? A bomo lahko preživeli s samoprehranjenostjo, ali bomo odvisni samo od Leclerca in drugih trgovcev ... Saj poznate razmere na trgu, razmere v svetu ... Hrana je glavna strateška surovina,« pravi g. Anton in pojasni naravne danosti, ki jih za kmetijsko pridelavo pomeni barje.

Če ne bomo držali skupaj, ne bo šlo

Na travnikih, kjer še ni preslice, lahko kmetje pridelujejo seno za krmo živali, tam, kjer pa je prisotna preslica, ki je za govedo strupena, pa imajo njive, na katerih, spet zaradi naravnih danosti, prevladuje pridelava koruze.

Vnukinji Eva in Sara radi pomagata pri delu...
Vnukinji Eva in Sara radi pomagata pri delu... © Robert Božič

»Vsaka kmetija je zgodba zase ... Mi (v Sloveniji) imamo še kolikor toliko neokrnjeno naravo, in z našim načinom kmetovanja, ne vidim, da bi jo kaj poslabšali,« opozarja Anton Uršič in ob tem omeni razmere v zahodni Evropi, kjer je zemlja zaradi pretiranega industrijskega pristopa v kmetovanju onesnažena in nam zdaj zavidajo našo biodiverziteto. A zdaj se na vse pristiska z isto mero.

Kmetje se zavedamo svojih pravic... Nismo tako nebogljeni!

Prepričan je, da se do slovenskega kmetijstva pristopa na napačen način in se ga po krivem obtožuje: » Vsi drugi onesnaževalci so veliko, veliko večji, samo lotili so se kmetijstva, ki je najbolj nebogljeno. No mislili so si, da je tako, ampak bomo kmetje pokazali, da nismo tako nebogljeni, se zavedamo svojih pravic in upam, da bomo obstali!«

Prisluhnite pogovoru v celoti!

Kmetijstvo, Naš gost
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Bogoslovci, redovniki v formaciji in propedevtiki (photo: Vir: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana) Bogoslovci, redovniki v formaciji in propedevtiki (photo: Vir: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana)

Vsi skupaj na duhovni obnovi

V duhu poglobitve, molitve in bratstva so se bogoslovci, redovniki in redovnice v formaciji ter propedevtiki zbrali na skupnih duhovnih vajah, ki so zadnji konec tedna potekale pri Svetem Duhu pri ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica