Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Anton Uršič v hlevu ob svojih kravah. Vsaka ima ime in o vsaki ve povedati zanimivo zgodbo. (foto: Robert Božič)
Anton Uršič v hlevu ob svojih kravah. Vsaka ima ime in o vsaki ve povedati zanimivo zgodbo. | (foto: Robert Božič)

Kmet Anton Uršič iz Iške Loke: »Ne bomo se dali!«

Kmetijstvo | 03.05.2023, 13:33 Robert Božič

Le nekaj minut vožnje iz Ljubljane v smeri proti vzhodu, proti Igu, nas objame pogled na prostrano barje, ki je v teh dneh eksplodiralo od življenja. Trave so ozelenele in pognale, drevje se je olistalo in sadno tudi zacvetelo. Sveže zorane njive črnice topli sončni žarki ogrevajo in vsako jutro ovijejo v značilne barjanske meglice.

Moj cilj je bila tokrat urejena ekološka družinska kmetija Uršičevih v Iški Loki, kjer skupaj z družino kmetuje g. Anton Uršič. Gostili smo ga v sobotni oddaji Naš gost.

Kmetijo sta z ženo dobesedno ustvarila s pridnimi rokami. Anton se je, potem ko se je izučil za mehanika odpravil po svetu in kar nekaj časa preživel v Avstraliji, Indoneziji, na Filipinih in Salomonovih otokih, kasneje pa je kot mehanik gradbenih strojev delal tudi v Iraku.

»Obdelujemo približno 40 ha površin, nekaj je naših, velik del imamo tudi v najemu. Redimo 30 krav dojilj, teleta pa prodajamo za nadaljnjo rejo. Nekaj dohodka nam prinaša tudi gozd, kjer zelo rad delam,« pravi Anton Uršič, ki skupaj z ženo in hčerkino družino kmetijo že 15 let obdeluje po ekoloških smernicah in ima tudi ekološki certifikat.

Živino redijo izključno s senom, ki ga pridelujejo na travniških površinah, ki jih imajo v večini na barju, nekaj pa tudi na območju Iškega vršaja.

Nočna mora ... Bodo otroci še lahko kmetovali?

Čeprav sta oba z ženo v »penziji« in torej materialno preskrbljena, pa zadnje mesece težko spita. Kot meč nad njunima glavama namreč visi t.i. Uredba programa upravljanja območij Natura 2000, v katere predlogu so naravovarstveniki prav na njihovih površinah zarisali območje, na katerem zahtevajo, da se izvaja t.i. režim natura 2000.

»Na teh površinah, kjer mi zdaj pridelujemo seno, naj bi uvedli to pozno košnjo, košnjo po 1. avgustu, kar je za nas nesprejemljivo ... Seno, ki je pokošeno do Kresa, še ima neko vrednost, potem pa je to slama, potem je to stelja ... Na naši kmetiji to pomeni zmanjšanje črede na 10 živali. Zdaj imamo 30 krav, potem bi jih imeli le še 10,« pravi Uršič.

Pred hlevom nastaja zanimivo znamenje, iz lesa, ki je igra narave.
Pred hlevom nastaja zanimivo znamenje, iz lesa, ki je igra narave. © Robert Božič

»Gre se za naprej, gre se za mladi rod, za narod kot celoto. A bodo še lahko kmetovali? A bomo lahko preživeli s samoprehranjenostjo, ali bomo odvisni samo od Leclerca in drugih trgovcev ... Saj poznate razmere na trgu, razmere v svetu ... Hrana je glavna strateška surovina,« pravi g. Anton in pojasni naravne danosti, ki jih za kmetijsko pridelavo pomeni barje.

Če ne bomo držali skupaj, ne bo šlo

Na travnikih, kjer še ni preslice, lahko kmetje pridelujejo seno za krmo živali, tam, kjer pa je prisotna preslica, ki je za govedo strupena, pa imajo njive, na katerih, spet zaradi naravnih danosti, prevladuje pridelava koruze.

Vnukinji Eva in Sara radi pomagata pri delu...
Vnukinji Eva in Sara radi pomagata pri delu... © Robert Božič

»Vsaka kmetija je zgodba zase ... Mi (v Sloveniji) imamo še kolikor toliko neokrnjeno naravo, in z našim načinom kmetovanja, ne vidim, da bi jo kaj poslabšali,« opozarja Anton Uršič in ob tem omeni razmere v zahodni Evropi, kjer je zemlja zaradi pretiranega industrijskega pristopa v kmetovanju onesnažena in nam zdaj zavidajo našo biodiverziteto. A zdaj se na vse pristiska z isto mero.

Kmetje se zavedamo svojih pravic... Nismo tako nebogljeni!

Prepričan je, da se do slovenskega kmetijstva pristopa na napačen način in se ga po krivem obtožuje: » Vsi drugi onesnaževalci so veliko, veliko večji, samo lotili so se kmetijstva, ki je najbolj nebogljeno. No mislili so si, da je tako, ampak bomo kmetje pokazali, da nismo tako nebogljeni, se zavedamo svojih pravic in upam, da bomo obstali!«

Prisluhnite pogovoru v celoti!

Kmetijstvo, Naš gost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...