Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Protest kmetov na Igu (foto: KZ IG)
Protest kmetov na Igu | (foto: KZ IG)

Kmetje odločen ne izsiljevanju, polresnicam in zavajanju!

Kmetijstvo | 27.03.2023, 06:11 Robert Božič

Mnoge preseneča dejstvo, da so kmetje na petkovem vseslovenskem protestu v svoji prvi zahtevi omenjali izsiljene okoljske zahteve intervencij Strateškega načrta Skupne kmetijske politike, ki se jih bodo morali držati v prihodnjem pet-letnem obdobju. Nekateri politiki so na družbenih omrežjih to dejstvo omalovažujoče izpostavljali v svojih zapisih in s tem nehote pokazali popolno nepoznavanje razmer.

V soboto opoldne se je zaključila javna obravnava Uredbe o programu upravljanja območij Natura 2000 za obdobje do leta 2028. Zelo strog in obvezen režim, ki ga uredba uvaja na treh območjih Slovenije, je na noge spravil kmete z Barja, ki so mu na okrogli mizi, 16. marca na Igu, rekli ne in pristojnemu ministrstvu postavili 11 zahtev.

V Bruslju se niso sami spomnili t.i. Travniškega opomina... Slovenijo so tožili Slovenci

Posebej jih je jezilo, ko je dr. Katarina Groznik Zeiler z Ministrstva za naravne vire in prostor, v uvodnem pojasnjevanju Uredbe o razlogih zanjo omenjala le opomin Evropske komisije:

»Zakaj je do tega prišlo? Kljub vsemu trudu, ki smo ga vlagali skupaj v sodelovanju s sektorji, ki sem jih že omenila, cilji teh območij v Sloveniji niso bili doseženi. Zlasti problematični pa so bili cilji, habitatnih tipov nekaterih ptic travnikov, pa tudi metuljev in smo zato leta 2019 prejeli opomin Evropske komisije, da pač bomo tukaj morali nekaj spremenit.«

»Na ta opomin smo se v sodelovanju zlasti z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa tudi z Zavodom za varstvo narave, smo se odzvali in v bistvu je vlada Republike Slovenije morala pač sprejeti neke zaveze, da bomo tukaj dejansko poskrbeli za spremembe. Tako da to je mogoče dobro vedeti. In Evropska komisija je potem zelo budno spremljala, kako se bomo zdaj lotili tega, da bomo izboljšali stanje nekaterih vrst ptic, metuljev in pa življenjskih prostorov, ki so vezani na travišča,« je v natrpano polni dvorani na Igu, razlagala predstavnica Ministrstva za naravne vire in prostor.

A kmetje na Barju točno vedo, da je povedala le drugi del resnice. Prva polovica je med drugim zapisana tudi na spletni strani Notranjskega parka, kjer o pritisku Evropske komisije piše:» To je posledica formalne pritožbe, ki jo je naš strokovni sodelavec Tomaž Jančar Komisiji poslal leta 2014, ko je bil zaposlen še na Društvu za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS).«

Omenjeni strokovnjak je nato leta 2019, v intervjuju za Delo med drugim dejal: »Doslej v kmetijskih krogih niso čutili večje potrebe po spoštovanju naravovarstva. Pri naslednji reformi skupne kmetijske politike pa bo Slovenija morala pripraviti ukrepe in načine razdeljevanja kmetijskih subvencij, ki bodo Komisijo prepričali, da pomenijo ustavitev slabšanja stanja biotske raznovrstnosti.«

In to se je v zadnjih mesecih tudi res zgodilo. DOPPS-ova pritožba je bila prva, potem je sledila vsaj še ena, katere avtorjev takrat na MOP niso želeli razkriti. Posledice teh dejanj pa bodo, tako kaže, nosili kmetje in lastniki zemljišč, na katerih so z Uredbo začrtali območja obveznega izvajanja »prilagojene kmetijske prakse« z zahtevami, ki pomenijo hudo kratenje lastninske pravice.

Opozorilo kmetov zbranih na Igu
Opozorilo kmetov zbranih na Igu © KZ IG

Redek: »Ena in edina resnica...«

In prav na to škodljivo početje je na okrogli mizi na Igu opozoril Jernej Redek iz SKS. V svojem nastopu je posebej podčrtal, da so se pri sprejemanju strateškega načrta SKP dogajala izsiljevanja:

»Ves čas priprave Strateškega načrta SKP, so bili s strani Ministrstva za naravne vire in prostor, s strani naravovarstvenih organizacij pogojevane vse zadeve. Jaz bom javno povedal, da je tega dovolj. Zadnji teden (sprejemanja) so bila izseljevanja, zadnji teden so prihajali noter ukrepi, nič se ni vedelo, v strateškem načrtu je pisalo, bil sem zraven, pisalo je, da bodo območja, pisali so zneski, ne pa kakšni bodo režimi. Vse to ste »zatavšali« in to je ena in edina resnica. Ne samo ta denar, ki pride z ukrepom na kmetijo, treba je najprej dobiti soglasje kmetije, potem je treba ekonomsko oceniti položaj kmetije in ji seveda plačati vso odškodnino, če ta sprejme ta režim ali pa bo nasilno uveden.«

»In še nekaj bi lepo prosil! Tako pestrost, pa vse to imamo. Prosim ne vsega tega zapraviti s prisilo, ker s prisilo se nobene zadeve ne da rešiti!«

»Teh neresnic z Ministrstva za naravne vire imam pa dost! In še nekaj, vsi ukrepi se financirajo iz strani Ministrstva za kmetijstvo. Niti evra ne prispevate zraven. Samo 'prilimate' se na ta denar,« je bil neposreden Jernej Redek iz Sindikata kmetov Slovenije.

Zato ne čudi, da so kmetje zbrani na Igu od Ministrstva za naravne vire in prostor med drugim zahtevali:

1. Zahtevamo takojšnjo javno objavo Poročila o opravljenih večletnih poskusih v naravnem okolju Ljubljanskega barja, katerih rezultati in neodvisna evalvacija nedvoumno kažejo, da je uvajanje varstvenih režimov, ki jih prinaša Uredba nujno, edino primerno in da te zagotovo prinašajo pozitivne rezultate!

2. Zahtevamo javno poimensko objavo ljudi, ki so sodelovali pri pripravi Uredbe, vse njene priloge in za ta namen opravili raziskave, skupaj z navedbo njihovih funkcij in ustanov, iz katerih prihajajo!

3. Zahtevamo javno poimensko objavo ljudi, ki prevzemajo polno odgovornost za uspeh uvedbe režima Uredbe in za pravično povrnitev vse škode, ki jo bodo zaradi tega utrpele kmetije, katerih kmetijske površine se vključujejo v režim!

4. Zahtevamo, da se iz Uredbe črta zahteva za režim konverzije njiv v steljnike, saj po nam dostopnih informacijah Evropska komisija v okviru pogajanj o t.i. Travniškem opominu tega ni nikoli zahtevala, ampak so bile predmet pogajanj samo travniške površine.

Vse zahteve, lahko preberete na tej povezavi.

Kmetijstvo
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...