Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (foto: Facebook)
Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? | (foto: Facebook)

Poznaš pomen narobe obrnjenega škornja na palici?

Kmetijstvo | 24.04.2023, 10:14 Robert Božič

Tudi v Sloveniji zadnja dva meseca vedno pogosteje ob cestah in pred kmetijami srečujemo narobe obrnjen škorenj na palici. Gre za simbolno znamenje protesta nad nerazumljivimi in za kmetijstvo škodljivimi odločitvami oblasti, ki je k nam prišlo iz severnih dežel. Škornje na palice natikajo na primer tudi na Nizozemskem, kjer se proti kmetijstvu škodljivim ukrepom borijo že več let, simbolna gesta pa se kot požar širi tudi v drugih državah in deželah.

»Ta škorenj simbolizira, da je kmetom po celotni Evropi dovolj vseh zahtev, obremenitev in bremen, ki se nam jih nalaga, nihče pa tega bremena ni pripravljen ovrednotiti in plačati. To je simbol vseh evropskih kmetov, da je tega dovolj in da brez kmeta ni hrane,« pojasnjuje Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine.

V Sloveniji so se razmere začele zaostrovati v letošnjem letu, potem ko so se začele sprejemati izvedbene uredbe Strateškega načrta Skupne kmetijske politike in uredbe povezane z vpeljevanjem obveznega režima na Natura 2000 območjih.

Kmetje protestirajo, ker niso bili vključeni v oblikovanje vse te zakonodaje, kljub temu, da so redno sodelovali v dialogu, medtem ko je večino sporne zakonodaje nastajalo na Ministrstvu za naravne vire in prostor in z njimi povezanih inštitucijah ter nevladnih organizacijah na področju varstva narave.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...