Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (foto: Facebook)
Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? | (foto: Facebook)

Poznaš pomen narobe obrnjenega škornja na palici?

Kmetijstvo | 24.04.2023, 10:14 Robert Božič

Tudi v Sloveniji zadnja dva meseca vedno pogosteje ob cestah in pred kmetijami srečujemo narobe obrnjen škorenj na palici. Gre za simbolno znamenje protesta nad nerazumljivimi in za kmetijstvo škodljivimi odločitvami oblasti, ki je k nam prišlo iz severnih dežel. Škornje na palice natikajo na primer tudi na Nizozemskem, kjer se proti kmetijstvu škodljivim ukrepom borijo že več let, simbolna gesta pa se kot požar širi tudi v drugih državah in deželah.

»Ta škorenj simbolizira, da je kmetom po celotni Evropi dovolj vseh zahtev, obremenitev in bremen, ki se nam jih nalaga, nihče pa tega bremena ni pripravljen ovrednotiti in plačati. To je simbol vseh evropskih kmetov, da je tega dovolj in da brez kmeta ni hrane,« pojasnjuje Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine.

V Sloveniji so se razmere začele zaostrovati v letošnjem letu, potem ko so se začele sprejemati izvedbene uredbe Strateškega načrta Skupne kmetijske politike in uredbe povezane z vpeljevanjem obveznega režima na Natura 2000 območjih.

Kmetje protestirajo, ker niso bili vključeni v oblikovanje vse te zakonodaje, kljub temu, da so redno sodelovali v dialogu, medtem ko je večino sporne zakonodaje nastajalo na Ministrstvu za naravne vire in prostor in z njimi povezanih inštitucijah ter nevladnih organizacijah na področju varstva narave.

Kmetijstvo
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.