Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (foto: Facebook)
Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? | (foto: Facebook)

Poznaš pomen narobe obrnjenega škornja na palici?

Kmetijstvo | 24.04.2023, 10:14 Robert Božič

Tudi v Sloveniji zadnja dva meseca vedno pogosteje ob cestah in pred kmetijami srečujemo narobe obrnjen škorenj na palici. Gre za simbolno znamenje protesta nad nerazumljivimi in za kmetijstvo škodljivimi odločitvami oblasti, ki je k nam prišlo iz severnih dežel. Škornje na palice natikajo na primer tudi na Nizozemskem, kjer se proti kmetijstvu škodljivim ukrepom borijo že več let, simbolna gesta pa se kot požar širi tudi v drugih državah in deželah.

»Ta škorenj simbolizira, da je kmetom po celotni Evropi dovolj vseh zahtev, obremenitev in bremen, ki se nam jih nalaga, nihče pa tega bremena ni pripravljen ovrednotiti in plačati. To je simbol vseh evropskih kmetov, da je tega dovolj in da brez kmeta ni hrane,« pojasnjuje Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine.

V Sloveniji so se razmere začele zaostrovati v letošnjem letu, potem ko so se začele sprejemati izvedbene uredbe Strateškega načrta Skupne kmetijske politike in uredbe povezane z vpeljevanjem obveznega režima na Natura 2000 območjih.

Kmetje protestirajo, ker niso bili vključeni v oblikovanje vse te zakonodaje, kljub temu, da so redno sodelovali v dialogu, medtem ko je večino sporne zakonodaje nastajalo na Ministrstvu za naravne vire in prostor in z njimi povezanih inštitucijah ter nevladnih organizacijah na področju varstva narave.

Kmetijstvo
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...