Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Vsak od nas ima potencial biti in uresničiti več, kot si to sam dopušča. (foto: Vince Fleming FoSenMwgyr8 / Unsplash)
Vsak od nas ima potencial biti in uresničiti več, kot si to sam dopušča. | (foto: Vince Fleming FoSenMwgyr8 / Unsplash)

Imeti cilj pomeni imeti smisel! Ga imate?

Sol in luč | 10.01.2023, 17:20 Tadej Sadar

Nekaj je, kar vsakemu od nas priteguje pozornost. Tisto »nekaj« je privlačno, nas nezadržno vleče naprej in postane »tisto«, za kar je vredno živeti. Potrebujemo pa pogum, da »to« tudi uresničimo. Pri tem nam pomaga domišljija, zgodbe junakov, ki navdihujejo in nas ganejo.

Svetovno znani klinični psiholog Jordan Peterson je v knjigi; Onkraj reda - še 12 pravil za življenje, drugo poglavje naslovil: »Predstavljajte si, kaj bi lahko bili, in si nato zavzeto prizadevajte, da to postanete.« Težko je poenostaviti to misel in še težje, v sodoben jezik, ki zahteva poenostavljanje na raven stavka, spraviti poglavje, ki pravzaprav opisuje temeljni problem današnjega človeka, ki mu v najširši obliki rečemo – smisel življenja. Morda vas ti odlomki navdušijo za knjigo, ki je izšla pri založbi Družina.

Vsakega od nas, če ima srečo, vleče naprej nekaj, kar oklepa našo pozornost. Ljubezen neke osebe, šport, znanstveni problem, ljubezen do likovne umetnosti, književnosti, nekaj, kar nas kliče iz razlogov, ki jih ne moremo ne nadzorovati, ne razumeti. Fenomeni, ki nas pritegnejo so kot svetilke na temni poti; so del nezavednih procesov namenjenih povezovanju in spodbujanju razvoja našega duha, spodbujanju našega psihološkega razvoja. Ne morete sami izbrati, kaj vas zanima. To izbere vas. Nekaj se iz teme prikaže kot privlačno, kot nekaj, za kar je vredno živeti; če temu sledimo, nas nekaj potiska naprej po poti do naslednje pomembne manifestacije in to se nadaljuje in dokler iščemo, se razvijamo, rastemo in napredujemo. To je nevarno potovanje, vendar je tudi življenjska pustolovščina. Predstavljajte si, da zasledujete nekoga, ki ga ljubite: ne glede na to, ali to osebo ujamete ali ne, se ob tem spreminjate. Pomislite tudi na potovanje ali na delo, ki ste ju opravili iz zadovoljstva ali nuje v vseh teh primerih doživite nekaj novega.

Kadar nevednost uničuje kulturo, pridejo na plano pošasti.

Odnos med dramatično predstavitvijo in tem, kako uporabljamo ali zlorabljamo darove svoje kulture, je očiten. Brezbrižno rušenje tradicije je povabilo k pojavu kaosa. Kadar nevednost uničuje kulturo, pridejo na plano pošasti.

Poznamo mnogo junakov iz grške mitologije. Tudi sodobna književnost in filmska industrija nam ponuja mnogo junakov. In vsi ti vzdejanjajo verjetno največje odkritje, kar so jih dosegli prvobitni predniki človeka. Če imaš vizijo in pogum, lahko preženeš stran tudi najhujše kače. Vsak potrebuje zgodbo, da strukturira svoje zaznave in dejanja, ker bi bil obstoj v nasprotnem primeru nevzdržno kaotičen. Vsaka zgodba zahteva začetni kraj, ki ni dovolj dober in končni kraj, ki je boljši. Ničesar ni mogoče presojati brez tega končnega kraja te višje vrednosti. Brez nje vse potone v nesmisel in dolgočasje ali se izrodi in zdrsne v grozo, tesnobo in bolečino.

Ciljajte na nekaj. Izberite najboljšo tarčo, ki si jo lahko trenutno zamislite. Padajte na poti proti njej. Opažajte svoje napake in zmote. Spoprimite se z njimi in jih popravite. Uredite svojo zgodbo. Preteklo, sedanjo, prihodno, vse so pomembne. Morate si zarisati svojo pot.
Morate vedeti, kje ste bili, da ne boste ponavljali napak iz preteklosti. Morate vedeti, kje ste, sicer ne boste mogli zarisati smeri od svojega izhodišča do svojega cilja. Vedeti morate kam greste, sicer boste utonili v negotovosti, nepredvidljivosti in kaosu ter stradali upanja in navdiha. Na potovanju ste v dobrem ali slabem? Doživljate pustolovščino, zato je dobro, da je vaš zemljevid zelo točen. Prostovoljno se spopadite s tem, kar vam zastavlja pot. To je pot življenja, smiselna življenjska pot, ravna in ozka pot, ki predstavlja mejo med redom in kaosom in s hojo po njej jo spravljate v ravnotežje. Merite v nekaj globokega, plemenitega in vzvišenega.

Če spotoma najdete boljšo pot, potem ko ste že krenili, zamenjajte smer. Toda bodite pazljivi; ni lahko razločiti med spremembo poti in vdajo. Na ta način boste cikcakali naprej. To ni najučinkovitejši način potovanja, vendar nima prave alternative, ker se bodo vaši cilji neizogibno spremenili, medtem ko si jih prizadevate doseči, ker se boste naučili, kar se morate naučiti, medtem ko se disciplinirate. Potem boste ugotovili, da sčasoma zavijate, postopoma in elegantno, in čedalje natančneje merite v tisto majhno tarčo. Tisti X, ki označuje popolno sredino; da merite v najvišjo vrednost, ki si jih lahko zamislite.

Zasledovali boste tarčo, ki se obenem premika in oddaljuje: premika zato, ker niste dovolj modri, da bi merili v pravo smer, ko prvič namerite; odmika zato, ker se bodo ne glede na to, kako blizu popolnosti pridete, pri svojem trenutnem prizadevanju, pred vami odprla nova obzorja možne popolnosti. Disciplina in preobrazba vas bosta kljub temu neizogibno vodili naprej. Z voljo in nekaj sreče boste našli zgodbo, ki ima pomen in je produktivna, se sčasoma izboljšuje in vam nemara celo prinese več kot le nekaj trenutkov zadovoljstva in veselja. Z voljo in nekaj sreče boste junak te zgodbe, disciplinirani obiskovalec, ustvarjalni preobraževalec ter dobrotnik svoje družine in širše družbe. Predstavljajte si, kaj bi lahko bili in si nato zavzeto prizadevajte, da to postanete.

Mislim, da ima vsak od nas občutek, da je na njem več, kot je doslej dopustil, da se uresniči. To možnost, ta potencial pogosto zakrivajo slabo zdravje, nesrečne okoliščine ter splošne tragedije in nezgode v življenju. Toda lahko ga skriva tudi nepripravljenost, da bi v polni meri izkoristili prednost priložnosti, ki jih življenje ponuja - pri čemer vas zadržuje obžalovanje napak vseh vrst, ki ste jih naredili, med drugim tudi zaradi pomanjkanja discipline vere, domišljije in predanosti. Kdo ste? In še pomembneje, kdo bi lahko bili, če bi bili vse, kar si lahko predstavljate, da bi bili? Je na taka vprašanja nemogoče odgovoriti ali pa nam ponujajo usmeritve? Navsezadnje svoje vedenje ob naših uspehih in neuspehih opazujemo že več tisoč let V katerih so nam ustvarjalni ljudje napisali in vzgajanja ali različne drame in nam pripovedovali zgodbe, ki nam burijo domišljijo in zapolnijo naše sanje z vizijami tega, kar bi lahko bili. Najgloblje in najmočnejše od teh se nam vtisnejo v spomin. O njih razpravljamo jih kolektivno obdelujemo, prečiščujemo in loščimo, da postanejo predmet ritualov, ki nas združujejo skozi stoletja in oblikujejo temelj naših kultur. To so zgodbe, na katerih so zgrajene ritualne, religiozne in filozofske stavbe, značilne za razvite številčne in uspešne družbe.

Nepozabna zgodba ujame bistvo človeškosti ga prečisti sporoči in razjasni ter s tem postavi - kar smo in kaj bi lahko bili - v žarišče! Nagovori nas, spodbudi pozornost, ki nas navdihuje k posnemanju. Naučimo se gledati in ravnati na način, kot junaki iz zgodb, ki nas očarajo. Te zgodbe kličejo sposobnosti, ki ležijo globoko v naši naravi, a jih brez tega klica morda nikoli ne bi razvili. Smo speči pustolovci, voditelji, umetniki, vendar moramo odkriti, da smo vse to, z gledanjem odseva takih vzorcev v dramatski in literarni obliki. To med drugim pomeni biti bitje, ki je deloma naravno in deloma kulturno. Nepozabna zgodba razvije našo sposobnost in razumevanje svojega vedenja preko vajenega in pričakovanega k domišljijskemu in nato verbaliziranemu razumevanju. Taka zgodba nam na najmikavnejši način predstavi vrhunsko pustolovščino, božansko romanco in večni boj med dobrim in zlom. Pomaga nam tudi razjasniti svoje razumevanje moralnih in nemoralnih odnosov in dejanj tako osebnih kot družbenih.

Sol in luč
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...