Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kaj ima glasba s teorijo strun, z bozoni in fotoni? (foto: Ri Butov / Pixabay )
Kaj ima glasba s teorijo strun, z bozoni in fotoni? | (foto: Ri Butov / Pixabay )

Teorija strun ali kako in kakšna glasba zdravi?

Sol in luč | 24.11.2022, 05:50 Tadej Sadar

Že Grki so glasbi pripisovali izjemno moč in teorija strun, ki se naslanja na Pitagoro, govori o nihajočih delcih, ki so v harmoniji drug z drugim. Kaj ima glasba s teorijo strun, z bozoni in fotoni? Zakaj in kako ter kakšna glasba zdravi?

Odgovor na vsa zastavljena vprašanja se skriva v zadnji teoriji eksperimentalnih fizikov imenovani tudi Teorija strun, ki jo eden najvidnejših fizikov, Michio Kaku, takole poenostavljeno razlaga: »Veliki grški matematik Pitagora se je spraševal ali obstaja princip, s katerim bi lahko razložili delovanje sveta in vesolja. Pogledal je okoli sebe in se zagledal v struno na liri. Zabrenkal je na prvo struno in dobil ton, nato še sosednjo in dobil drug ton. Pomislil je, da je »matematika glasbe« tako bogata, da lahko pojasni raznolikost vsega, kar vidimo okoli sebe. Minili sta dobri dve tisočletji in novo teorijo smo poimenovali prav na podlagi te Pitagorove ideje, ki je temeljila na glasbi, torej teorija strun. Ko se v pospeševalniku delcev, v CERN-u v Švici, drobni delci, v trkih z visoko energijo, razbijejo na koščke, dobimo drobne delce, ki so manjši od atoma in znanstveniki predvidevamo, da vsak niha s svojo frekvenco, torej ima vsak svoj ton.«

Koral - najbolj "pristna" glasba, ki se prepušča harmoniji, kot je bila ustvarjena. Ima zato moč, da zdravi?

Že Grki so glasbi pripisovali izjemno moč. Platon zapiše: »Tistemu človeku namreč, ki se z Muzami druži umno, se ne zdi, da je harmonija uporabna le za nesmiseln užitek, ampak da je dana od Muz kot pomočnica, ki vodi do urejenosti in soglasja s samim seboj,« harmonična glasba ima torej moč, da uredi neharmonično dušo.

V oddaji Sol in luč (dosegljiva je v arhivu) lahko prisluhnete nekaj melodijam korala, za katerega lahko rečemo, da je najbolj pristna glasba, ki v enoglasju pušča prostor harmoniji kot je bila ustvarjena v začetku časov, torej gre za glasbo, ki ima moč, da nas poveže z najglobljim bistvom.

V akustičnem prostoru namreč zazvenijo čiste harmonije, ki so odraz popolnosti, saj so odsev razmerij in zakonitosti vesolja, ki zaznamujejo vse kar biva od nastanka naprej. Zato z veliko mero gotovosti lahko rečemo, da gre za najbolj »zdravilno« glasbo, ki ji lahko prisluhnemo.

Sol in luč
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...