Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Elektrika, energija (foto: Pixabay)
Elektrika, energija | (foto: Pixabay)

Gospodinjstva in podjetja skrbijo višje cene energije

Novice | 23.09.2021, 10:19 Petra Stopar Slovenska tiskovna agencija

Zadnje čase smo priča višjim cenam energije, predvsem električne energije in plina. Podražitve so po besedah evropske komisarke za energijo Kadri Simson nov dokaz, da Evropa potrebuje več energije iz obnovljivih virov in večjo energetsko učinkovitost. Po sredinem srečanju ministrov za energijo in promet na Brdu pri Kranju je napovedala, da bo Evropska komisija pripravila smernice za soočanje s to težavo.

»Obstajajo orodja, ki jih lahko države članice uporabijo za takojšnje reševanje položaja. Politike davka na dodano vrednost in trošarin, ciljno usmerjeni ukrepi za energetsko revne in ranljive odjemalce, začasni ukrepi za gospodinjstva in mala podjetja ter neposredna podpora potrošnikom so koraki, ki jih je mogoče izvesti in so v skladu s pravili EU,« je povedala komisarka. Ministrom je predlagala pripravo »bolj strukturirane zbirke orodij«, ki bi jih države lahko uporabile pri reševanju trenutnih razmer. Po njenih besedah bo pripravljena v prihodnjih tednih.

Dolgoročno rešitev pa vidi v paketu Pripravljeni na 55, ki zajema direktivi o spodbujanju rabe energije iz obnovljivih virov in o energetski učinkovitosti, o katerih so ministri za energijo v sredo razpravljali prvič. »Velikost svežnja je brez primere, predlogi močno medsebojno povezani, da ne omenjamo splošnih ciljev, da se do leta 2030 doseže 55-odstotno zmanjšanje izpustov in do leta 2050 podnebno nevtralnost. Toda strinjali smo se s temi cilji, saj vemo, da ni alternative. Že vidimo posledice ne-ukrepanja v Evropi in po svetu in te posledice so velike,« je še povedala Simsonova.

Predsedujoči srečanju, slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec po razpravi o omenjenem paketu ugotavlja, da obstaja splošno soglasje, da so predlogi Evropske komisije pozitiven in prepotreben korak naprej k uresničitvi odločitev Evropskega sveta o bolj ambicioznih ciljih EU do leta 2030. Ministri ne dvomijo, da bodo za prehod potrebni veliki finančni vložki.

O razlogih za višje cene energije smo se na našem radiu pogovarjali z vodjo Centra za energetsko učinkovitost na IJS mag. Stanetom Meršetom. Vprašali smo ga, kakšni so izzivi Slovenije pri krepitvi energetske učinkovitosti. O tem so se pogovarjali tudi na letošnjih Dnevih energetikov v Portorožu, kjer je Merše predsedujoči programskemu svetu. Trenutna kriza na trgu energije po njegovem zelo jasno kaže »na veliko ranljivost Evropske unije pri uvozu fosilnih virov, kakršen je plin, zato je jasno, da je glavni cilj zelenega prehoda zmanjšati to odvisnost«. Pogovoru z mag. Meršetom lahko prisluhnete tudi preko te povezave.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...