Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Robert Golob (foto: Bor Slana)
Robert Golob | (foto: Bor Slana)

GEN-I na poti do brezogljične elektrike

Slovenija | 15.06.2021, 10:01 Marcel Krek

Energetsko podjetje GEN-I se z novim strateškim in zelenim načrtom podaja na ambiciozno pot razogličenja. Do leta 2030 namerava vložiti milijardo evrov v nove tehnologije in digitalizacijo ter postaviti 20 tisoč sončnih elektrarn. »Vsem bomo zagotovili elektriko izključno brez ogljikovega dioksida,« poudarja direktor GEN-I dr. Robert Golob.

Po besedah Roberta Goloba energetika ustvarja približno četrtino vseh toplogrednih plinov. V luči tega lahko in tudi mora ta panoga v razogljičenju globalne družbe delovati prva. V podjetju GEN-I želijo pokazati, da je razogljičenje energetike v razvitem svetu, tudi v Sloveniji, možno že do leta 2040 in to brez ogrožanja zanesljive oskrbe. Kot pomemben vir energije Golob omenja sonce. GEN-I namerava v naslednjih devetih letih postaviti približno 20.000 sončnih elektrarn različnih velikosti: »Sonce je danes tržno tako zanjimiv produkt, da ne dohajamo povpraševanja. Zato ni nobene škode, ravno obratno, bila bi škoda, če bi se to vključevalo v neke nove sheme, ki bi kvečjemu ta fantastičen moment na soncu zaustavile. Za ilustracijo: naše podjetje vsak teden dobi 300 do 400 povpraševanj za sončne elektrarne različnih velikosti,« moment sončne energije v perspektivo postavi Golob.

»Sonce je danes tržno tako zanjimiv produkt, da ne dohajamo povpraševanja. Za ilustracijo: naše podjetje vsak teden dobi 300 do 400 povpraševanj za sončne elektrarne različnih velikosti.«

V novem, zelenem načrtu velik pomen dajejo tudi digitalizaciji. Tako bodo pripravili specializirano trgovalno platformo, ki bo prilagojena vključevanju obnovljivih virov v regiji in Evropi na mednarodne trge. Z digitalizacijo se želijo približati tudi končnim odjemalcem. Po Golobovih besedah imajo danes odjemalci s svojim dobaviteljem en kontakt na mesec: »Z nami ga bo imel vsaki dve sekundi, dobesedno v realnem času. Ta interakcija bo namenjena varčevanju z energijo, da bo uporabnik svoje naprave lahko ponudil sistemu, in da bo varčeval z denarjem.« Golob poudarja, da bodo odjemalci povezani tudi preko finančne platforme, tako bodo lahko svoja sredstva prilagodljivo in fleksibilno nalagali v zelene investicije. Finančna platforma bo omogočala tudi, da bodo ljudje lahko prek tržnice ali skupnosti svojo energijo podarili ali prodajali, komur bodo želeli.
Golob se je dotaknil tudi širšega vprašanja razogljičenja slovenske energetike. Ocenil je, da bo Slovenija za to potrebovala vso tehnologijo, ki ji je na voljo, tudi jedrsko. Po njegovih besedah je pri tem najpomembnejši čas, ki se v luči globalnega segrevanja, pa tudi zaveze po razogličenju do leta 2040, izteka. Tako je v želji po ohranjanju okolja ključno predvsem hitro ukrepanje.

Slovenija, Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...