Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Na laži smo se navadili kot na smeti ob cesti. In to je tragično. (foto: Julius Drost / unsplash)
Na laži smo se navadili kot na smeti ob cesti. In to je tragično. | (foto: Julius Drost / unsplash)

STA – zakaj v državni lasti? Agencije so sicer večinoma v lasti medijev!

Novice | 03.05.2021, 15:15 Tadej Sadar

Vprašanja o medijski svobodi so pri nas dobila krila, ob mednarodnem dnevu svobode tiska pa še steroide za zajtrk, kosilo in večerjo.

1. Že bežen pogled v lastniško strukturo tiskovnih agencij vrne informacijo, da so te predvsem v lasti medijev (ne države!, kot je to pri nas) in to bi morala biti osnovna tema, ko govorimo o medijski svobodi.

2. S pojmom »medijska svoboda«, kot tudi s pojmom »svoboda«, se zadnje čase preveč opleta. Problematiziranje vsake svobode brez konkretnih primerov, bi moralo pri poslušalstvu vedno sprožiti odziv neverodostojnosti.

3. Tudi na Radiu Ognjišče pripravljamo novice in imamo skupino izredno marljivih novinarjev, ki dnevno pripravi približno 50 novic, od katerih jih polovico pripravijo sami, brez tiskovne agencije, kar zame predstavlja osnovni temelj za svobodo novinarstva. To in pa dejstvo, da se uredniki ne mešamo v njihovo delo.

4. Dr. Viktor Frankl je zapisal, da bi kip svobode na eni strani ZDA potreboval kip odgovornosti na drugi. Občutek imam, da mnogi novinarji, ki danes kričijo o medijski svobodi, ne vedo točno o čem govorijo, namreč pripraviti kakovosten članek oziroma novico, pomeni zapustiti udobno in toplo pisarno in iti na teren, ter osebno preveriti kaj je res in kaj ne.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.