Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Jože Peterlin (foto: ARO)
Jože Peterlin | (foto: ARO)

Spominjamo se, 4. marec – Jože Peterlin

Spominjamo se | 04.03.2021, 06:00 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1976 je v Trstu umrl kulturni delavec, urednik in publicist Jože Peterlin. Delal je na slovenskem Radiu Trst A, slovenskem učiteljišču in Znanstvenem liceju.

Ustanovil in urejal je Mlado setev in Mladiko. Po njegovi zaslugi je zaživel Radijski oder na radiu Trst A. Kot publicist je spremljal celoten kulturni utrip slovenske skupnosti v Italiji.

Med uresničenimi zamislimi prof. Jožeta Peterlina, ki je svoje življenje v duhu demokratičnih, katoliških in domoljubnih vrednot posvetil slovenski narodni skupnosti v Italiji in s svojim neutrudnim prizadevanjem na področju šolstva in vsestranske vzgoje mladine, prosvetnega, kulturnega, gledališkega, publicističnega in društvenega dela, zavzema pobuda za začetek srečanj v Dragi prav posebno mesto.

Leta 2012 so se mu ob 100 letnici rojstva poklonili s posebnim programom tako na Dragi 2012 kot tudi takratni Dragi mladih, njegovo delo pa še danes odmeva tudi na radijskem področju.

 

Leta 1895 se je v Gornjem Vremu pri Divači rodil pisatelj France Magajna. Izdal je zbirki črtic Žalostne zgodbe o veselih Kraševcih in Samo za objokane ljudi.

Na današnji dan 1916 se je v Chebu na Češkem rodil pesnik Dimitrij Jerúc. S Češkega, kjer je bil oče začasno zaposlen, se je družina vrnila v Slovenijo. Maja 1945 se je umaknil na Koroško in v begunskem taborišču izdal prvo pesniško zbirko Pritaval sem. Sledile so ji Samotne poti, Večerne pesmi in Razgovor s soncem. V Belgiji, kjer je živel po vojni, je izdal tudi zbirko pesmi v francoščini.

4. marca 1962 je bila ljubljanska škofija razglašena za nadškofijo in škof Anton Vovk umeščen za ljubljanskega nadškofa. To se je zgodilo ob 500. obletnici škofije.

Na današnji dan 1979 je izšla prva okrožnica papeža Janeza Pavla II. z naslovom Človekov Odrešenik. V njej so glavne točke njegovega papeževanja. Te temeljijo na resnici, da je človekov Odrešenik Jezus Kristus središče vesoljstva in zgodovine. Okrožnica ima 4 poglavja, ki govorijo o dediščini, skrivnosti odrešenja, odrešenem človeku in njegovem položaju v današnjem svetu ter poslanstvu Cerkve in človekovi usodi. Škof Janez Jenko, je ob izidu okrožnice Človekov Odrešenik dejal:

»Njegova prva enciklika poleg važnih verskih resnic poudarja tudi temeljne vrednote človeškega sožitja na zemlji, namreč človekove pravice. Vsak človek je Božja podoba in ima človeško dostojanstvo ter nikoli ne nore postati golo orodje katerekoli zemeljske oblasti. Dostojanstvo človeške osebe je nedotakljivo.«

Spominjamo se
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...