Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Jože Peterlin (foto: ARO)
Jože Peterlin | (foto: ARO)

Spominjamo se, 4. marec – Jože Peterlin

04.03.2021, 06:00 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1976 je v Trstu umrl kulturni delavec, urednik in publicist Jože Peterlin. Delal je na slovenskem Radiu Trst A, slovenskem učiteljišču in Znanstvenem liceju.

Ustanovil in urejal je Mlado setev in Mladiko. Po njegovi zaslugi je zaživel Radijski oder na radiu Trst A. Kot publicist je spremljal celoten kulturni utrip slovenske skupnosti v Italiji.

Med uresničenimi zamislimi prof. Jožeta Peterlina, ki je svoje življenje v duhu demokratičnih, katoliških in domoljubnih vrednot posvetil slovenski narodni skupnosti v Italiji in s svojim neutrudnim prizadevanjem na področju šolstva in vsestranske vzgoje mladine, prosvetnega, kulturnega, gledališkega, publicističnega in društvenega dela, zavzema pobuda za začetek srečanj v Dragi prav posebno mesto.

Leta 2012 so se mu ob 100 letnici rojstva poklonili s posebnim programom tako na Dragi 2012 kot tudi takratni Dragi mladih, njegovo delo pa še danes odmeva tudi na radijskem področju.

 

Leta 1895 se je v Gornjem Vremu pri Divači rodil pisatelj France Magajna. Izdal je zbirki črtic Žalostne zgodbe o veselih Kraševcih in Samo za objokane ljudi.

Na današnji dan 1916 se je v Chebu na Češkem rodil pesnik Dimitrij Jerúc. S Češkega, kjer je bil oče začasno zaposlen, se je družina vrnila v Slovenijo. Maja 1945 se je umaknil na Koroško in v begunskem taborišču izdal prvo pesniško zbirko Pritaval sem. Sledile so ji Samotne poti, Večerne pesmi in Razgovor s soncem. V Belgiji, kjer je živel po vojni, je izdal tudi zbirko pesmi v francoščini.

4. marca 1962 je bila ljubljanska škofija razglašena za nadškofijo in škof Anton Vovk umeščen za ljubljanskega nadškofa. To se je zgodilo ob 500. obletnici škofije.

Na današnji dan 1979 je izšla prva okrožnica papeža Janeza Pavla II. z naslovom Človekov Odrešenik. V njej so glavne točke njegovega papeževanja. Te temeljijo na resnici, da je človekov Odrešenik Jezus Kristus središče vesoljstva in zgodovine. Okrožnica ima 4 poglavja, ki govorijo o dediščini, skrivnosti odrešenja, odrešenem človeku in njegovem položaju v današnjem svetu ter poslanstvu Cerkve in človekovi usodi. Škof Janez Jenko, je ob izidu okrožnice Človekov Odrešenik dejal:

»Njegova prva enciklika poleg važnih verskih resnic poudarja tudi temeljne vrednote človeškega sožitja na zemlji, namreč človekove pravice. Vsak človek je Božja podoba in ima človeško dostojanstvo ter nikoli ne nore postati golo orodje katerekoli zemeljske oblasti. Dostojanstvo človeške osebe je nedotakljivo.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju