Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Balet (foto: Vladislav83 / Pixabay)
Balet | (foto: Vladislav83 / Pixabay)

Spominjamo se, 2. marec: Pino Mlakar

Spominjamo se | 02.03.2021, 06:00 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1907 se je v Novem mestu rodil baletnik, koreograf in pedagog Pino Mlakar.

Med študijem kemije, fizike in matematike v Ljubljani se je odločil za plesno-baletni študij pri Rudolfu Labanu v Hamburgu. Tam je srečal leto dni mlajšo Mario Luízo Pio Beatrice Scholz, s katero sta več kot 70 let delila življenjsko in umetniško pot.

Že med obema vojnama sta zaslovela s samostojnimi baletnimi predstavami, po vojni pa sta bila nepogrešljivi zvezdi na evropskih baletnih odrih. Postavila sta temelje ljubljanskega baleta in ustanovila državno baletno šolo. Pino je za nekaj let preživel svojo ženo in se ji pridružil v noči na 1. oktober 2006. V oddaji iz Mohorjeve skrinje je Pino Mlakar o umetnosti med drugim povedal:
»Človeku in človeštvu pride vedno v pomoč umetnost. To je namreč tista sinteza vsega: bivanja, materije in nekega drugega sveta, o katerem mi malo vemo. In to je umetnost!«

Leta 1867 je cesar Franc Jožef I. potrdil ustanovitev Dramatičnega društva v Ljubljani. To je bila skupina ljubiteljev gledališča in prireditev v slovenskem jeziku.

2. marca leta 1890 se je v Kredu pri Kobaridu rodil pesnik, pisatelj, publicist in prevajalec Joža Lovrénčič. Z zgodnjimi pesmimi, ki so zbrane v knjigi Deveta dežela, velja za enega prvih uvajalcev novega ekspresionističnega sloga v slovensko pesništvo, s svojo pesnitvijo Sholar iz Trente pa je poskušal ustvariti zgodovinsko epsko pesnitev. V njegovih delih se izročilo slovenske moderne prepleta s katoliško miselnostjo in ekspresionizmom. Joža Lovrenčič je v daljših pesnitvah predstavil tri najpomembnejše slovenske božje poti: Brezje, Sveto goro in Višárje.

Madagaskar - misijonski utrinek
Madagaskar - misijonski utrinek © Izidor šček

2. marca 2011 je v Tolangaru na Madagaskarju umrla zdravnica in misijonarka s. Marjeta Mrhar, doma iz Tíhaboja pri Gabrovki. Kar 36 let je vodila dispanzer v Tanganionyu na Rdečem otoku. Med prvimi je začela sprejemati laiške misijonarke.

Spominjamo se
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...