Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rov sv. Barbare v Hudi Jami (foto: Izidor Šček)
Rov sv. Barbare v Hudi Jami | (foto: Izidor Šček)

Spominjamo se, 3. marec – Huda Jama

Spominjamo se | 03.03.2021, 06:00 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 2009 so v rovu Sv. Barbare rudnika v Hudi Jami pri Laškem odkrili množično grobišče. Rov je bil zaprt z enajstimi različnimi pregradami, v zadnjem delu pa nametana trupla.

Morilci so žrtve najprej metali v jašek. V prvem izkopu je bilo skupaj s tistimi, ki so bili v rovu, najdenih 769 žrtev. Z izkopom so nadaljevali v letu 2016 in odkrili še 647 trupel, skupaj torej 1416 žrtev.

Vse skupaj so prenesli v Spominski park Dobrava pri Mariboru, kjer je bila 1. decembra 2017 sklepna pogrebna slovesnost, maša za vse pomorjene žrtve pa naslednji dan pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Sicer je bila že nekaj tednov po odkritju grobišča, 29. marca 2009, v Laškem spravna sv. maša, ki jo je daroval nadškof Anton Stres. Takrat je dejal: »To spravno pobožnost, to sveto mašo, je slovenska javnost pričakovala. Takoj, ko je bil rov Sv. Barbare odkrit, je to povzročilo v javnosti, pri ljudeh, veliko žalost, veliko zgroženost. In normalno je, da ob takem težkem trenutku človek obrne svoje oči proti nebu.«

Na današnji dan 1779 se je v Idriji rodil botanik in duhovnik Franc Hladnik. Leta 1810 je s sodelavci ustanovil Botanični vrt. Po njem so poimenovali več rastlin.

3. marca 1843 se je v Ravnah pri Cerknem rodil podobar Josip Štravs. Njegova dela najdemo po cerkvah na Dolenjskem. Na stara leta se je posvetil fotografiranju.

Na današnji dan 1876 je v Gorici umrl politik in voditelj taborov Karel Lavrič. Sodeloval je tudi pri ustanavljanju in organizaciji dela čitalnic na Primorskem.

3. marca leta 1907 je umrl podobar in kipar Andrej Rovšek mlajši. Za poklic se je navdušil pri očetu, ki je imel v Gabrjah pri Moravčah svojo delavnico. Po obrtni šoli je ostal v Ljubljani in odprl lastno delavnico na Kolodvorski ulici. Izdelal je več deset oltarjev za cerkve na Gorenjskem in v Zasavju. Izdeloval je tudi oltarne kipe, prižnice cerkve. Po ljubljanskem potresu je sodeloval pri obnovi stolnice sv. Nikolaja.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...