Mateja F. Novljan
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Bara Remec: Indijanka z otrokom (foto: Katoliska cerkev)
Bara Remec: Indijanka z otrokom | (foto: Katoliska cerkev)

Spominjamo se, 1. marec

01.03.2021, 06:00 Tone Gorjup

Na današnji dan 1991 je v Bariločah umrla slikarka in ilustratorka Bara Remec. Doma je slikala krajine, tihožitja in portrete, v Južni Ameriki pa se je posvetila indijanski mitologiji in utripu krute vsakdanjosti, predvsem v akrilni tehniki.

Diplomirala je na akademiji v Zagrebu. V rodni Ljubljani je razstavljala s klubom Lada. Ilustrirala je več prevodov Tineta Debeljaka iz slovanskih književnosti. Ob koncu vojne se je umaknila na Koroško in leta 1948 prišla v Argentino. Svoj dom in atelje si je uredila v Bariločah, ki ležijo v objemu Andov, kjer je tudi končala svojo zemeljsko pot.

Bara Remec  - La banda okoli 1973
Bara Remec - La banda okoli 1973 © ARO

Ob ustanovitvi Slovenske kulturne akcije je postala članica Likovnega odseka in dala pobudo za ustanovitev Umetniške šole, na kateri je tudi poučevala. Doma je slikala krajine, tihožitja in portrete, v Južni Ameriki pa se je posvetila predvsem indijanski mitologiji in utripu krute vsakdanjosti. Slikala je predvsem v akrilni tehniki, pri skicah pa je uporabljala akvarel in tuš. Ilustrirala je številna dela naših avtorjev, ki so izšla v Argentini.

1. marca 1796 se je v Polhovem Gradcu rodil skladatelj, organist in duhovnik Gregor Ríhar. S trinajstimi leti je postal organist. Kot bogoslovec je prevzel stolni kor v Ljubljani. V skladbe je vnašal ljudskega duha zato so jih ljudje sprejeli za svoje. Bil je prvi, ki je pisal maše v slovenskem jeziku in v domačo cerkveno glasbo vpeljal večglasja.

Naslovnica pesmarice: Venec četveroglasnih pesem
Naslovnica pesmarice: Venec četveroglasnih pesem © Gregor Rihar, Public domain, via Wikimedia Commons

Od 340 pesmi so najbolj znane: Jezus naš je vstal od smrti, Češčena bodi, o kraljica, Marija mati ljubljena in Pridi molit, o kristjan. Rihar je eden najvidnejših slovenskih skladateljev v prvi polovici 19. stoletja, zlasti v cerkveni glasbi.

Na današnji dan leta 1807 se je v Bišu rodil duhovnik, publicist in narodni buditelj Jožef Múršec. Zbiral je narodno blago in bil med ustanovitelji več čitalnic.

List Nedelja
List Nedelja © https://www.kath-kirche-kaernten.at/

V mesecu marcu 1926 je v Borljah v Ziljski dolini začel izhajati verski list Nedelja. Njegov založnik in lastnik je bil Valentin Podgorc, izdajatelj in odgovorni urednik pa Ivan Lučovnik. Nedelja je do 1941, ko so jo nacionalsocialisti prepovedali, izhajala kot mesečnik. Vnovič je izšla dne 23. decembra 1945. Od takrat naprej je tednik, izdaja pa jo Dušnopastirski urad krške škofije. Med uredniki Nedelje je bil tudi Jože Kopeinig, ki je v oddaji naš gost pred leti o njej povedal:

»Mislim, da je Nedelja, naš cerkveni list, dobrodošel, rad bran in dobro sprejet tudi v Sloveniji. Tako slišim od duhovnikov in drugih. Predvsem zaradi kratkih informativnih člankov. Hkrati je Nedelja povezovalni člen med Slovenijo in Koroško.«

1. marca 1930 se je v Ljubljani rodila gledališka in filmska igralka Majda Potokar. Poznamo jo iz filmov Na svoji zemlji, Samorastniki, Ne joči Peter ...
Na rubriko Spominjamo se se lahko naročite tudi v podcastu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...