Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Prof. Jože Peterlin (foto: slovenskaprosveta.org)
Prof. Jože Peterlin

Draga 2012 in Draga mladih

| 31.08.2012, 07:13 Matjaž Merljak

Ob 47. Študijskih dnevih Draga 2012, ki bodo potekali v Parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu od 31. avgusta do 2. septembra, bo v soboto, 1. septembra ob 10. uri na vrsti okrogla miza Drage mladih. To bo tudi prvi izmed jesenskih dogodkov ob pomembnem jubileju.

Proslavljamo namreč 100-letnico rojstva prof. Jožeta Peterlina, ki je življenje v duhu demokratičnih, katoliških in domoljubnih vrednot posvetil slovenski narodni skupnosti v Italiji s svojim neutrudnim delom na področju šolstva in vsestranske vzgoje mladine, prosvetnega, kulturnega, gledališkega, publicističnega in društvenega dela ter vsestranskih pobud, med katerimi zavzema Draga prav posebno mesto.

Na okrogli mizi bodo o Peterlinovi idejni dediščini spregovorili trije ugledni gostje. O skupnem slovenskem prostoru in o današnji vlogi Drage ter Drage mladih bo razmišljal priznani slovenski teolog in filozof morale Ivan Štuhec. Novinar in aktivni poznavalec kulturnega življenja Slovencev v Italiji Ivo Jevnikar bo analiziral, koliko se današnji kulturni in javni delavci v zamejstvu prepoznavajo v mišljenjskem kontekstu, ki ga je zagovarjal Peterlin. Poskusil bo tudi prečesati njegovo dediščino v luči organizacij, društev in ustanov, ki jih je Peterlin ustanovil in ki marljivo delujejo še danes (Mladika, Društvo slovenskih izobražencev, Draga, Radijski oder, Slovenski kulturni klub itd.) ter jih umestiti v kontekst našega časa in prostora. Vsestransko angažirani goriški časnikar Andrej Černic pa bo pogledal v današnje društveno in kulturno udejstvovanje mladih generacij in se spraševal, če so vrednote slovenstva, krščanstva in demokracije, pa tudi zastonjskega dela iz idealizma in navdušenja za mlade še aktualne. Na katere temelje mladi danes polagajo svoje kulturno udejstvovanje? Moderator srečanja bo študent filozofije in publicist Jernej Šček.

Okrogla miza Drage mladih bo uvedla niz jesenskih dogodkov, ki bodo na temeljit in pester način obeležili Peterlinovo 100-letnico.

V okviru Drage bodo v nedeljo, pred predavanjem ministra dr. Žige Turka predstavili Peterlinov zbornik založbe Mladika,takoj potem pa bodo prvič podelili "Peterlinovo nagrado" zaslužni osebnosti, ki se za svoje prostovoljno delo na področjih kulture, gledališča, vzgoje mladih in/ali publicistike opira na vrednote slovenstva, krščanstva in demokracije. Nagrajenec bo poleg plakete prejel še avtorsko grafiko, ki jo je za to priložnost zasnoval slikar Edi Žerjal. Vse dni bo na ogled tudi bogata fotografska razstava o Peterlinovem življenju in delu.

Poklon Peterlinu se bo nadaljeval še skozi cel mesec september, ko bodo jubilej na svoj način obeležila še kulturna društva Slovenske prosvete in nekatere druge ustanove, ki jih je ustanovil Peterlin. Svoje delovanje bodo predstavili - kot v nekakšni izložbi ob začetku nove sezone. “Peterlinov festival” z delavnicami za otroke in mlade, s predstavami in koncerti bo potekal pod pokroviteljstvom Slovenske prosvete in Finžgarjevega doma vsak četrtek v septembru.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...