Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Stanislav Zore (foto: Katoliška Cerkev)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: Katoliška Cerkev)

Nadškof Zore za Družino: Boli me bolečina v očeh žrtev

Cerkev na Slovenskem | 24.01.2020, 12:37 Marjana Debevec

V postopkih obravnave primerov spolnih zlorab gre za to, da pridemo do resnice in pravice, je v intervjuju za tednik Družina dejal predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Obenem pa je poudaril, da so njegova vrata žrtvam zlorab vedno odprta.

"Opravičil sem se jim in se jim znova opravičujem"

»Narediti moramo vse, kar je mogoče, da bi preprečili spolne zlorabe in zaščitili otroke in mladoletne«, je v intervjuju za Družino poudaril nadškof Zore. Povedal je, da so bili, kolikor mu je znano, vsi prijavljeni primeri obravnavani po smernicah, ki so veljale v tistem času. Te se sproti spreminjajo v skladu z navodili iz Vatikana. Zatrdil pa je tudi, da globoko sočustvuje z žrtvami. »Kar so doživele, je strašno. Boli me bolečina, ki jo vidim v njihovih očeh in v njihovih besedah. Opravičil sem se jim in se jim znova opravičujem«, je zapisal nadškof Zore. Žrtve je spodbudil, naj prijavijo, kaj se jim je zgodilo, in s tem pomagajo, da čim bolje poskrbijo za to rano na njihovem življenju in na telesu Cerkve. Posledice sramotnega obnašanja nekaterih sobratov po besedah nadškofa Zoreta nosi celotna Cerkev. Pot ozdravljenja je po njegovem najprej v obravnavi vsake prijave, ki naj bi jo pripeljali do sodbe. Druga pot pa je pot osebnega in skupnega spreobrnjenja.

Zaradi upada števila duhovnikov se spreminja sodelovanje z laiki

V pogovoru se je nadškof Zore dotaknil tudi prihajajočih volitev novih članov župnijskih pastoralnih svetov. Po njegovih besedah se v zadnjih letih tudi zaradi upada števila duhovnikov spreminja sodelovanje med duhovniki in laiki na župnijah. »Če so v preteklosti laiki naredili tisto, česar niso mogli narediti duhovniki, je danes stvar obrnjena. Duhovniki bodo naredili tisto, česar laiki po svojem krstnem poslanstvu ne morejo narediti,« je poudaril nadškof Zore in dodal, da bo župnija v tem procesu vedno manj postajala servisni prostor za verske potrebe ljudi in vedno bolj občestvo, ki ga bo vsak gradil in oblikoval s svojimi darovi in sposobnostmi. Celoten pogovor z nadškofom Stanislavom Zoretom najdete v zadnji številki Družine.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.