Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik
Civilna iniciativa Dovolj.je (foto: Marjana Debevec)
Civilna iniciativa Dovolj.je | (foto: Marjana Debevec)

Civilna iniciativa Dovolj.je razkrila nove primere spolnih zlorab v Cerkvi

15.01.2020, 14:30 Marjana Debevec

Civilna iniciativa Dovolj.je po slabem letu delovanja še vedno opozarja na neustrezno reševanje vprašanja spolnih zlorab v Cerkvi. Poleg že znanih imen ovadenih duhovnikov so predstavili primer še enega, za katerega se je oglasilo več žrtev. Do sedaj je iniciativa prejela 32 prijav zoper 22 duhovnikov, škofov in redovnikov.

Ena od žrtev je anonimno predstavila še eno ime storilca. Ob tem je pravnik Tomaž Pisk dejal: »V luči papeževih dokumentov je popolnoma nedopustno, da žrtev, ki nam je danes spregovorila, že deset let čaka na odgovor o usodi njene prijave, ki jo je podala na cerkveno sodišče. Prav tako pa od škofov pričakujemo tudi poziv žrtvam k prijavi v vseh župnijah, kjer je gospod deloval ter seveda tudi prevzem odgovornosti za dosedanje ne ukrepanje zoper storilca.«

Predstavili so tudi pričevanja petih žrtev duhovnika, ki kljub vloženim ovadbam še vedno opravlja pastoralno delo. Ker gre za lazarista, v omenjeni inciativi zahtevajo odstop vrhovnega predstojnika Tomaža Mavriča. Razočarani so tudi nad neukrepanjem v primeru duhovnika, ki je bil s strani Cerkvenega sodišča leta 2006 priznan za krivega, vendar se je opravičil le eni od žrtev. Pa še to zaradi tega, ker ga je sama obiskala. Zato v civilni iniciativi Dovolj.je zahtevajo odstop nadškofa Stanislava Zoreta in si želijo posredovanja iz Vatikana. »Povezali smo odstop tudi z zunanjo intervencijo, kajti pri nas v Sloveniji lahko samo zunanji opazovalec z avtoriteto, ko se usede in posluša, lahko naredi red,« pravi lazarist Janez Cerar, tudi sam žrtev spolne zlorabe s strani duhovnika.

»Mislim, da je ključna napaka, ki jo je naredil nadškof Stanislav Zore, da ko je prišel na ta položaj, da ni zamenjal vseh svojih sodelavcev,« je poudaril član civilne iniciative Dovolj.je Matej Križanič. Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference David Kraner odgovarja, da je omenjeni poziv neupravičen in brez tehtnih razlogov. Zatrdil je, da je nadškof Zore odločen zagovornik zaščite otrok tako v Cerkvi kot v slovenski družbi. Celoten odziv SŠK na povezavi.

Člani iniciative pa opozarjajo tudi, da žrtve spolnih zlorab ekspertni skupini v Cerkvi ne zaupajo, zato se po njihovi navedbi nanjo sploh več ne obračajo. Slovensko škofovsko konferenco pozivajo, da ekspertno skupino razreši.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Škofovska konferenca , Cerkev po svetu
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...