Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Civilna iniciativa Dovolj.je (foto: Marjana Debevec)
Civilna iniciativa Dovolj.je | (foto: Marjana Debevec)

Civilna iniciativa Dovolj.je razkrila nove primere spolnih zlorab v Cerkvi

15.01.2020, 14:30 Marjana Debevec

Civilna iniciativa Dovolj.je po slabem letu delovanja še vedno opozarja na neustrezno reševanje vprašanja spolnih zlorab v Cerkvi. Poleg že znanih imen ovadenih duhovnikov so predstavili primer še enega, za katerega se je oglasilo več žrtev. Do sedaj je iniciativa prejela 32 prijav zoper 22 duhovnikov, škofov in redovnikov.

Ena od žrtev je anonimno predstavila še eno ime storilca. Ob tem je pravnik Tomaž Pisk dejal: »V luči papeževih dokumentov je popolnoma nedopustno, da žrtev, ki nam je danes spregovorila, že deset let čaka na odgovor o usodi njene prijave, ki jo je podala na cerkveno sodišče. Prav tako pa od škofov pričakujemo tudi poziv žrtvam k prijavi v vseh župnijah, kjer je gospod deloval ter seveda tudi prevzem odgovornosti za dosedanje ne ukrepanje zoper storilca.«

Predstavili so tudi pričevanja petih žrtev duhovnika, ki kljub vloženim ovadbam še vedno opravlja pastoralno delo. Ker gre za lazarista, v omenjeni inciativi zahtevajo odstop vrhovnega predstojnika Tomaža Mavriča. Razočarani so tudi nad neukrepanjem v primeru duhovnika, ki je bil s strani Cerkvenega sodišča leta 2006 priznan za krivega, vendar se je opravičil le eni od žrtev. Pa še to zaradi tega, ker ga je sama obiskala. Zato v civilni iniciativi Dovolj.je zahtevajo odstop nadškofa Stanislava Zoreta in si želijo posredovanja iz Vatikana. »Povezali smo odstop tudi z zunanjo intervencijo, kajti pri nas v Sloveniji lahko samo zunanji opazovalec z avtoriteto, ko se usede in posluša, lahko naredi red,« pravi lazarist Janez Cerar, tudi sam žrtev spolne zlorabe s strani duhovnika.

»Mislim, da je ključna napaka, ki jo je naredil nadškof Stanislav Zore, da ko je prišel na ta položaj, da ni zamenjal vseh svojih sodelavcev,« je poudaril član civilne iniciative Dovolj.je Matej Križanič. Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference David Kraner odgovarja, da je omenjeni poziv neupravičen in brez tehtnih razlogov. Zatrdil je, da je nadškof Zore odločen zagovornik zaščite otrok tako v Cerkvi kot v slovenski družbi. Celoten odziv SŠK na povezavi.

Člani iniciative pa opozarjajo tudi, da žrtve spolnih zlorab ekspertni skupini v Cerkvi ne zaupajo, zato se po njihovi navedbi nanjo sploh več ne obračajo. Slovensko škofovsko konferenco pozivajo, da ekspertno skupino razreši.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Škofovska konferenca , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...