Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

AVDIO: NSi - Zločin spolne zlorabe ne sme zastarati!

17.07.2019, 12:24 Marjana Debevec

Nova Slovenija je pripravila predlog za spremembo kazenskega zakonika na področju zastaranja spolnih zlorab. Prepričani so namreč, da ta zločin ne bi smel nikoli zastarati.

Storilci spolnih zlorab, še posebej, če so žrtve otroci, se ne bi smeli izogniti kazni, so prepričani v Nsi. Številne žrtve se o zločinu bojijo govoriti in to storijo šele mnogo kasneje v življenju, ko se zlorabe resnično zavejo, zberejo pogum in storilca prijavijo. Žal pa lahko v tem dolgem obdobju potečejo zastaralni roki in storilec ostane nekaznovan.

Zato so pripravili predlog spremembe kazenskega zakonika, v katerem omenjeni zločini relativno hitro zastarajo. »Želeli smo zelo jasno sporočiti, da mora biti slovenska družba takšna, da ne tolerira nobenih spolnih zlorab. In prav zato smo vložili tudi spremembo kazenskega zakonika, ki določa, da spolne zlorabe nikoli ne zastarajo«.

Je povedal predsednik Nsi Matej Tonin. Znano je tudi, da ima povprečni storilec osem žrtev in sicer tudi v različnih časovnih obdobjih. Zato je še toliko bolj pomembno, da se storilce privede pred roko pravice in se tako prepreči nadaljnje zlorabe.

»Želimo zelo jasno sporočilo dati vsem tistim, ki ta zavržna dejanja počnejo, da jih bo roka pravica slej ko prej dosegla in da ne pomaga ne prikrivanje, ne ustrahovanje, da vendarle enkrat bodo tudi pravično kaznovani«.

V kazenskem zakoniku so že predvidena nekatera kazniva dejanja, ki ne zastarajo. Med njimi so na primer genocid, vojno hudodelstvo in hudodelstva zoper človečnost. V NSi predlagajo, da se spolne zlorabe uvrsti na ta seznam.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...