Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

AVDIO: NSi - Zločin spolne zlorabe ne sme zastarati!

Slovenija | 17.07.2019, 12:24 Marjana Debevec

Nova Slovenija je pripravila predlog za spremembo kazenskega zakonika na področju zastaranja spolnih zlorab. Prepričani so namreč, da ta zločin ne bi smel nikoli zastarati.

Storilci spolnih zlorab, še posebej, če so žrtve otroci, se ne bi smeli izogniti kazni, so prepričani v Nsi. Številne žrtve se o zločinu bojijo govoriti in to storijo šele mnogo kasneje v življenju, ko se zlorabe resnično zavejo, zberejo pogum in storilca prijavijo. Žal pa lahko v tem dolgem obdobju potečejo zastaralni roki in storilec ostane nekaznovan.

Zato so pripravili predlog spremembe kazenskega zakonika, v katerem omenjeni zločini relativno hitro zastarajo. »Želeli smo zelo jasno sporočiti, da mora biti slovenska družba takšna, da ne tolerira nobenih spolnih zlorab. In prav zato smo vložili tudi spremembo kazenskega zakonika, ki določa, da spolne zlorabe nikoli ne zastarajo«.

Je povedal predsednik Nsi Matej Tonin. Znano je tudi, da ima povprečni storilec osem žrtev in sicer tudi v različnih časovnih obdobjih. Zato je še toliko bolj pomembno, da se storilce privede pred roko pravice in se tako prepreči nadaljnje zlorabe.

»Želimo zelo jasno sporočilo dati vsem tistim, ki ta zavržna dejanja počnejo, da jih bo roka pravica slej ko prej dosegla in da ne pomaga ne prikrivanje, ne ustrahovanje, da vendarle enkrat bodo tudi pravično kaznovani«.

V kazenskem zakoniku so že predvidena nekatera kazniva dejanja, ki ne zastarajo. Med njimi so na primer genocid, vojno hudodelstvo in hudodelstva zoper človečnost. V NSi predlagajo, da se spolne zlorabe uvrsti na ta seznam.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...