Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Skrb za starejše (foto: Pixabay)
Skrb za starejše | (foto: Pixabay)

AVDIO: Zakaj se bodo povečale oskrbnine v domovih za starejše?

06.12.2019, 09:21 Alen Salihović

Skupnost socialnih zavodov napoveduje, da se bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi po novem letu podražili za od dva do tri odstotke. Razlog so spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar bodo stroški dela v domovih in posebnih zavodih od pet do osem odstotkov višji.

Na ministrstvu za delo zanikajo tolikšen dvig cen. Ocenjujejo, da se bodo storitve v povprečju v posameznih domovih povečale za največ 1,5 odstotka. Zakaj razhajanja? Za pojasnila smo vprašali sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jaka Bizjaka.

V domovih za starejše in posebnih zavodih v novem letu višje cene

Skupnost socialnih zavodov napoveduje, da se bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi po novem letu podražili. Razlog so spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar bodo stroški dela v domovih in posebnih zavodih od pet do osem odstotkov višji, so zapisali.

Zaradi dviga stroškov dela bo vsak izvajalec skladno s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev izračunal potreben dvig. Po oceni skupnosti se bo januarski dvig minimalne plače poznal tako, da se bodo oskrbnine povečale za dva do tri odstotke. Tokratni dvig stroškov dela bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci, svojci ali občine.

Starejši, palica
Starejši, palica © Rok Mihevc

Oskrbnine v domovih za starejše bi se lahko po oceni ministrstva dvignile največ za 1,5 odstotka

Na ministrstvu za delo zanikajo napovedi Skupnosti socialnih zavodov, da se bodo oskrbnine v domovih za starejše zaradi dviga minimalne plače povečale za od dva do tri odstotke. Kot so zapisali, ocenjujejo, da se bodo cene storitve institucionalnega varstva v letu 2020 v povprečju lahko v posameznih domovih povečale za največ 1,5 odstotka.

Navajajo tudi, da so izvajalce pozvali, da k uskladitvi cen s 1. januarjem 2020 pristopijo le, če prihodki storitve institucionalnega varstva zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov, hkrati pa naj dvig cen zaradi spremenjenih stroškov dela pri posameznem izvajalcu ne preseže 1,5 odstotka povečanja glede na veljavne cene.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...