Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Skrb za starejše (foto: Pixabay)
Skrb za starejše | (foto: Pixabay)

AVDIO: Zakaj se bodo povečale oskrbnine v domovih za starejše?

Slovenija | 06.12.2019, 09:21 Alen Salihović

Skupnost socialnih zavodov napoveduje, da se bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi po novem letu podražili za od dva do tri odstotke. Razlog so spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar bodo stroški dela v domovih in posebnih zavodih od pet do osem odstotkov višji.

Na ministrstvu za delo zanikajo tolikšen dvig cen. Ocenjujejo, da se bodo storitve v povprečju v posameznih domovih povečale za največ 1,5 odstotka. Zakaj razhajanja? Za pojasnila smo vprašali sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jaka Bizjaka.

V domovih za starejše in posebnih zavodih v novem letu višje cene

Skupnost socialnih zavodov napoveduje, da se bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi po novem letu podražili. Razlog so spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar bodo stroški dela v domovih in posebnih zavodih od pet do osem odstotkov višji, so zapisali.

Zaradi dviga stroškov dela bo vsak izvajalec skladno s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev izračunal potreben dvig. Po oceni skupnosti se bo januarski dvig minimalne plače poznal tako, da se bodo oskrbnine povečale za dva do tri odstotke. Tokratni dvig stroškov dela bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci, svojci ali občine.

Starejši, palica
Starejši, palica © Rok Mihevc

Oskrbnine v domovih za starejše bi se lahko po oceni ministrstva dvignile največ za 1,5 odstotka

Na ministrstvu za delo zanikajo napovedi Skupnosti socialnih zavodov, da se bodo oskrbnine v domovih za starejše zaradi dviga minimalne plače povečale za od dva do tri odstotke. Kot so zapisali, ocenjujejo, da se bodo cene storitve institucionalnega varstva v letu 2020 v povprečju lahko v posameznih domovih povečale za največ 1,5 odstotka.

Navajajo tudi, da so izvajalce pozvali, da k uskladitvi cen s 1. januarjem 2020 pristopijo le, če prihodki storitve institucionalnega varstva zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov, hkrati pa naj dvig cen zaradi spremenjenih stroškov dela pri posameznem izvajalcu ne preseže 1,5 odstotka povečanja glede na veljavne cene.

Slovenija, Sociala
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...