Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko

Pogovor o: Razbijanje predsodkov o mladih in starejših

28.11.2018, 18:15 Petra Stopar

Z gosti v oddaji Pogovor o smo tokrat govorili o sodelovanju mladih in starejših, o medgeneracijskem dialogu in o način privabljanja mladih k prostovoljstvu.

Na pobudo Slovenske Karitas smo v studio ob Tednu Karitas, geslo katerega je »Mladost iz koreni modrosti«, povabili duhovnika z izkušnjo sodelovanja z mladimi, predstojnika salezijanske skupnosti v Sloveniji Marka Košnika, strokovnjakinjo za delo z mladimi, ravnateljico Dijaškega doma Zavoda Antona Martina Slomška dr. Lidijo Hamler, vodjo in prostovoljko Župnijske karitas Vransko Heleno Golob ter študentko in prostovoljko pri Karitas Katarino Maček. Dotaknili so se različnih predsodkov, ki jih ima družba do mladih in starejših, ter podali svoja spoznanja, do katerih so prišli preko bogatih izkušenj pri vključevanju generacij v skupne projekte.

Družba se stara, ljudje smo primorani čedalje dlje delati, za prostovoljstvo zmanjka časa. Mnogi starejši, ki so se nekoč lahko upokojili že kmalu po petdesetem letu in nato svoje poslanstvo našli tudi pri pomoči na Karitas, danes še vedno hodijo v službo. Po drugi strani pa potreb po pomoči ne zmanjka. Še vedno na vrata trkajo materialno in socialno ogroženi posamezniki in družine. Ljudje na robu potrebujejo oporo. Na koga, razen državnih ustanov, lahko računajo? Kdo bo tisti, ki bo človeka v stiski tudi sprejel in se zanj zavzel ter mu prisluhnil? Predvsem pa, kako modrost, ki jo imajo starejše generacije, predati novim generacijam človekoljubnih sodelavcev? Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje.

Teden Karitas - Mladost iz korenin modrosti
Teden Karitas - Mladost iz korenin modrosti © Slovenska Karitas

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Sociala , Oddaje
Lenart Rihar (photo: ARO) Lenart Rihar (photo: ARO)

Med vzroki in posledicami

Slovenija je v torek prvič obeleževala nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma. Tu in tam se je tudi na demokratični strani privzdignila obrv, češ kaj nam je pa tega treba. Negoduje celo ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...