Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pogovor o: Razbijanje predsodkov o mladih in starejših

Cerkev na Slovenskem | 28.11.2018, 18:15 Petra Stopar

Z gosti v oddaji Pogovor o smo tokrat govorili o sodelovanju mladih in starejših, o medgeneracijskem dialogu in o način privabljanja mladih k prostovoljstvu.

Na pobudo Slovenske Karitas smo v studio ob Tednu Karitas, geslo katerega je »Mladost iz koreni modrosti«, povabili duhovnika z izkušnjo sodelovanja z mladimi, predstojnika salezijanske skupnosti v Sloveniji Marka Košnika, strokovnjakinjo za delo z mladimi, ravnateljico Dijaškega doma Zavoda Antona Martina Slomška dr. Lidijo Hamler, vodjo in prostovoljko Župnijske karitas Vransko Heleno Golob ter študentko in prostovoljko pri Karitas Katarino Maček. Dotaknili so se različnih predsodkov, ki jih ima družba do mladih in starejših, ter podali svoja spoznanja, do katerih so prišli preko bogatih izkušenj pri vključevanju generacij v skupne projekte.

Družba se stara, ljudje smo primorani čedalje dlje delati, za prostovoljstvo zmanjka časa. Mnogi starejši, ki so se nekoč lahko upokojili že kmalu po petdesetem letu in nato svoje poslanstvo našli tudi pri pomoči na Karitas, danes še vedno hodijo v službo. Po drugi strani pa potreb po pomoči ne zmanjka. Še vedno na vrata trkajo materialno in socialno ogroženi posamezniki in družine. Ljudje na robu potrebujejo oporo. Na koga, razen državnih ustanov, lahko računajo? Kdo bo tisti, ki bo človeka v stiski tudi sprejel in se zanj zavzel ter mu prisluhnil? Predvsem pa, kako modrost, ki jo imajo starejše generacije, predati novim generacijam človekoljubnih sodelavcev? Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje.

Teden Karitas - Mladost iz korenin modrosti
Teden Karitas - Mladost iz korenin modrosti © Slovenska Karitas

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...