Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Pogovor o: Razbijanje predsodkov o mladih in starejših

Cerkev na Slovenskem | 28.11.2018, 18:15 Petra Stopar

Z gosti v oddaji Pogovor o smo tokrat govorili o sodelovanju mladih in starejših, o medgeneracijskem dialogu in o način privabljanja mladih k prostovoljstvu.

Na pobudo Slovenske Karitas smo v studio ob Tednu Karitas, geslo katerega je »Mladost iz koreni modrosti«, povabili duhovnika z izkušnjo sodelovanja z mladimi, predstojnika salezijanske skupnosti v Sloveniji Marka Košnika, strokovnjakinjo za delo z mladimi, ravnateljico Dijaškega doma Zavoda Antona Martina Slomška dr. Lidijo Hamler, vodjo in prostovoljko Župnijske karitas Vransko Heleno Golob ter študentko in prostovoljko pri Karitas Katarino Maček. Dotaknili so se različnih predsodkov, ki jih ima družba do mladih in starejših, ter podali svoja spoznanja, do katerih so prišli preko bogatih izkušenj pri vključevanju generacij v skupne projekte.

Družba se stara, ljudje smo primorani čedalje dlje delati, za prostovoljstvo zmanjka časa. Mnogi starejši, ki so se nekoč lahko upokojili že kmalu po petdesetem letu in nato svoje poslanstvo našli tudi pri pomoči na Karitas, danes še vedno hodijo v službo. Po drugi strani pa potreb po pomoči ne zmanjka. Še vedno na vrata trkajo materialno in socialno ogroženi posamezniki in družine. Ljudje na robu potrebujejo oporo. Na koga, razen državnih ustanov, lahko računajo? Kdo bo tisti, ki bo človeka v stiski tudi sprejel in se zanj zavzel ter mu prisluhnil? Predvsem pa, kako modrost, ki jo imajo starejše generacije, predati novim generacijam človekoljubnih sodelavcev? Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje.

Teden Karitas - Mladost iz korenin modrosti
Teden Karitas - Mladost iz korenin modrosti © Slovenska Karitas

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...