Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Žanjemo, kar smo sejali

| 16.11.2010, 14:58 Matjaž Merljak

O čem se pogovarjate zadnje dni? O zdravju, bolezni, o deževnem vremenu, morda vas je doletela in razjezila kakšna kazen za prometni prekršek, aha, o politiki, nekateri se pogovarjajo tudi o slavnih, ki sodelujejo v resničnostnem šovu. Prav zato tudi zvečer gledajo televizijo, da se imajo v službi ob kavi kaj pogovarjati. V naših pogovorih je dostikrat veliko praznega, nepomembnega. Prezremo pa pravi resničnostni šov, življenje z vsemi razsežnostmi. Kolikokrat si upamo spregovoriti o svojih občutkih in doživljanjih življenja, pa o Bogu in njegovi vlogi v njem?

V elektronski predal vsak dan dobim kopico sporočil. Med njimi tudi nekaj neželenih - od naročil viagre do luksuznih ur, pa da so mojo ženo nekje ujeli v neprijetnem položaju - no tudi razna t.i. zabavna sporočila prihajajo. Nedavno je prišlo eno tako, z naslovom: Kam svet drvi. Bilo je tik pred tem, da ga pošljem v koš, pa sem ga le odprl. Dalo mi je misliti.

Hčer pomembnega Američana so spraševali v zvezi z napadom 11. septembra: “Kako je lahko Bog to dopustil?” Anne Graham je odgovorila prizadeto in prepričljivo: „Verjamem, da je Bog zaradi tega žalosten, tako kot smo žalostni mi. Toda že pred mnogimi leti smo rekli Bogu, naj izgine iz naših šol, naj izgine iz oblasti in iz našega življenja. Verjamem, da se je tiho in mirno umaknil. Kako naj pričakujemo od Boga, da nam bo dal svoj blagoslov in nam zagotovil svoje varstvo, če smo od Njega zahtevali, naj nas pusti same?”

Sporočilo nadaljuje, da se je na šolah nehalo moliti, da se ne bere več Biblije - seveda govori o ameriških šolah. Navaja misel dr. Spocka, da našim otrokom ne smemo dati eno po zadnjici, kadar se grdo obnašajo, ker bo s tem popačena njihova osebnost in ogrožena njihova samopodoba. Ker je strokovnjak, smo verjeli in rekli prav - njegov sin pa je naredil samomor. Potem je nekdo rekel, naj učitelji in ravnatelji ne poskušajo disciplinirati naših otrok, če se grdo obnašajo. Odgovorni so rekli, naj se učiteljevo telo ne dotakne nobenega učenca, kajti ne želimo si slabe reklame in ne želimo biti toženi! Smo pozabili, da obstaja velikanska razlika med disciplinirati, dotakniti, prisoliti zaušnico, tepsti, poniževati, dati brco itn. in pritrdili smo

Ne bom bral vsega. Želi nam povedati, da žanjemo, kar smo sejali. Zavrgli smo Boga, zdaj pa se čudimo, zakaj svet drvi proti peklu. Res je zanimivo, kako hitro verjamemo, kar piše v rumenih časopisih in dvomimo, kar pravi Sveto pismo. Nenavadno, kako surove, vulgarne, neokusne in obscene zadeve krožijo po internetu, odprta diskusija o Bogu v javnosti pa se zatre.

Upokojeni nadškof Alojz Uran je ob letošnjem zlatem jubileju slovenske župnije v nemškem Stuttgartu dejal: Ko izženeš Boga iz življenja, ne ostane praznina, ampak se na božje mesto naseli zlo vsake vrste. Ker opeša duhovno - zakramentalno življenje, se izprazni notranji akumulator življenja. Dokler nam vse stvari tečejo gladko in se stvari urejajo po naših željah, ni problema. Ko pa pride nerešljiva stiska, ni več notranje moči, da bi se z njo soočili in jo premagali.

Letos smo imeli Evharistični kongres. Velik dogodek in precej priprave pred njim. Zdi pa se, da je po 13. juniju vse potihnilo. Resda so bile julija in avgusta počitnice, a zdaj smo že sredi novembra. Tudi je res, da se duhovni sadovi ne dajo izmeriti hitro. A treba je delati. Radijci smo se odločiti pripraviti močan glasbeno-duhovni dogodek. Naglas bomo spregovorili o Bogu in njegovi vlogi v naših življenjih. Velika naloga je pred nami, priznam, da smo kar pogumni. Upamo, da jo bomo dobro opravili in da jo boste dobro sprejeli. Tako si bomo vsi nabrali poguma za temno in hladno zimo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.