Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Svetovni dan otrok v Rimu s slovensko udeležbo (foto: Petra Kmet)
Svetovni dan otrok v Rimu s slovensko udeležbo | (foto: Petra Kmet)

Papež otrokom: Mir je vedno mogoč

Duhovnost | 26.05.2024, 11:45 Petra Stopar

V Rimu se bo sklenil prvi svetovni dan otrok, ki je zbral več kot 100.000 udeležencev z vsega sveta. Včeraj popoldne je program potekal na stadionu, danes pa so se otroci zbrali na Trgu sv. Petra, kjer je papež Frančišek zanje daroval sveto mašo. Iz Gibanja fokolarov so sporočili, da se je srečanja s papežem na stadionu udeležilo tudi 59 slovenskih otrok ter njihovih staršev.

Papež nas vse poziva, naj molimo Očenaš za mir na svetu in za to, da ne bi bilo več lačnih. Sporoča nam, da smo mi tisti, ki gradimo mir. Otroke spodbuja, naj najprej sami ljubijo, nato pa z zgledom in z vprašanji spodbudijo tudi nas odrasle.
Svetovni dan otrok v Rimu
Svetovni dan otrok v Rimu © Vatican Media
 
Eden od otrok, deček iz Kolumbije, je papeža vprašal, ali je res, da je mir vedno mogoč. "Kaj menite vi, je mir vedno mogoč ali ne? Da. Mir je vedno mogoč," je odgovoril Frančišek. Papež je še enkrat spomnil, kako pomembno se je opravičiti in prositi za odpuščanje, da bi dosegli mir. Kaj lahko otroci storijo, da bi svet postal boljši, je vprašala deklica iz Burundija. "Ne prepirajte se, pomagajte drugim," je odgovoril papež. Deklica iz Indonezije, ki jo bo papež Frančišek obiskal septembra letos, je vprašala, kakšen čudež bi se odločil narediti. "Da imajo vsi otroci vse, kar potrebujejo, da živijo, jedo, se igrajo, hodijo v šolo. To je čudež, ki bi ga rad naredil," je zagotovil, potem ko je odgovoril italijanskemu fantu, ki ga je vprašal, kako lahko pomagamo otrokom, ki trpijo.
 
Delajmo tako, da na svetu ne bo toliko krivic.

"Obstajajo otroci, ki ne morejo zadovoljiti svojih osnovnih potreb. Vsi bi morali biti enaki, vendar temu ni tako," je priznal papež. "To se zgodi zaradi sebičnosti, zaradi nepravičnosti ... Delajmo tako, da na svetu ne bo toliko krivic," je dejal. Nato je prosil za trenutek tišine in pomislil na vse nesrečne otroke na svetu, ki nimajo ničesar za jesti.

Svetovni dan otrok v Rimu
Svetovni dan otrok v Rimu © Vatican Media

Dialog je bil prepleten z glasbo, kratkim videom in celo kratko nogometno tekmo z italijanskimi nogometaši v prazničnem vzdušju, zaključil pa se je z otroki, ki so papežu ponudili svoje risbe.

 

Slovenske zastave na prvem svetovnem dnevu otrok v Rimu
Slovenske zastave na prvem svetovnem dnevu otrok v Rimu © Petra Kmet
Po poročanju portala Vatican News je papež pri današnji sveti maši na Trgu sv. Petra v pogovoru z zbranimi otroki poudaril globoko edinost in ljubezen znotraj Svete Trojice in jo opisal kot družino. "Molimo k Bogu, Bogu Očetu, Bogu Sinu in Bogu Svetemu Duhu. Koliko 'bogov' obstaja? V vseh treh osebah je en sam Bog," je pojasnil skrivnost in edinost Trojice. Molitev Očenaš je tista, s pomočjo katere vedno iščemo vodstvo Boga, Očeta, ki nas je vse ustvaril in nas globoko ljubi.

Papež je nadaljeval, da k "Jezusu molimo zato, ker nam pomaga, nam je blizu in tudi ko prejmemo obhajilo, sprejmemo Jezusa in nam odpusti vse grehe, vedno". Sveti Duh pa je "tisti, ki nas spremlja v življenju," vodi nas k dobrim delom in nam nudi tolažbo in moč v težkih časih. Ko je sklenil homilijo, je otroke pozval, naj molijo za svoje starše, stare starše, bolne otroke in za mir na svetu, in poudaril, kako lahko moč molitve pomaga pri izzivih in prizadevanjem za mir.

Otroci in starši so srečali papeža Frančiška na Trgu sv. Petra
Otroci in starši so srečali papeža Frančiška na Trgu sv. Petra © Vatican Media

Danes je prisotne pri maši na Trgu sv. Petra nagovoril tudi italijanski igralec Roberto Benigni. Govoril je o temah, ki segajo od sanj in pravljic do dvoma, vojne in Jezusove pridige na gori. V zvezi s slednjo je dejal: "V življenju ljudje dajejo veliko nasvetov. Lahko pa iskreno rečem: edina smiselna stvar, ki sem jo slišal v svojem življenju, ali veste, od koga sem jo slišal? Od Jezusa."

Naslednji svetovni dan otrok bo po papeževih besedah septembra 2026.

 

Roberto Benigni in papež Frančišek
Roberto Benigni in papež Frančišek © Vatican Media

Duhovnost
Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc) Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc)

Ne vem, kaj sem čakal več kot deset let!

Obisk Bukarešte je bil osrednji del osmega dne 22. radijskih počitnic. Sveto mašo smo imeli v cerkvi sv. Križa in tako podprli tamkajšnjo katoliško skupnost. 87 odstotkov Romunov je pravoslavne ...