Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Aleš KarbaAleš Karba
Marta JerebičMarta Jerebič
Medicinska sestra z bolnico (foto: Vatican News)
Medicinska sestra z bolnico | (foto: Vatican News)

Papež: Evtanazija je neuspeh ljubezni

Svet | 23.05.2024, 11:32 Marta Jerebič

Papež je pisal udeležencem mednarodnega medverskega simpozija o paliativni oskrbi, ki poteka v Torontu v Kanadi. Na njem poleg vatikanskih in drugih cerkvenih predstavnikov sodelujejo zdravniki in medicinske sestre različnih ver z vsega sveta.

Po papeževih besedah je treba pomagati bolnim in umirajočim, da spoznajo, da niso sami in da njihovo življenje ni breme. Evtanazijo je ob tem označil za neuspeh ljubezni, odraz »kulture odmetavanja«, v kateri ljudje ne veljajo več za temeljno vrednoto, za katero je treba skrbeti in jo spoštovati.

Poudaril je, da je evtanazija »pogosto lažno predstavljena kot oblika sočutja«. Sočutje ne vključuje »namernih dejanj za končanje življenja, temveč pripravljenost deliti breme ljudi, ki se soočajo z zadnjim delom našega zemeljskega romanja«, je zapisal papež in dodal, da je paliativna oskrba »pristna oblika sočutja, ker se odziva na trpljenje, naj bo fizično, čustveno, psihološko ali duhovno, in potrjuje temeljno in nedotakljivo dostojanstvo vsake osebe«, zlasti umirajoče, »in ji pomaga sprejeti neizogiben trenutek prehoda iz tega življenja v večno življenje«. 

Svet
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...