Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Marijin kip na Crnici - Medžugorje (foto: Marjana Debevec)
Marijin kip na Crnici - Medžugorje | (foto: Marjana Debevec)

Lahko še izprosimo mir?

Novice | 25.06.2024, 07:10 Marjana Debevec

V Medžugorju bodo nocoj sklenili posebno devetdnevnico z rožnim vencem za mir. Vidkinja Marija Pavlović je namreč dejala, da ji je to naročila Kraljica miru. Kaj lahko katoličani in vse verske skupnosti v luči vedno večjih napetosti naredimo za mir, smo na nedavni tiskovni konferenci vprašali škofa Petra Štumpfa in škofa Antona Jamnika.

Vojna v srcu Evrope, ki ji še vedno ni videti konca, napetosti in nasilje na Bližnjem Vzhodu ter poglabljanje razdeljenosti, v mnogih zbujajo strah pred širjenjem konflikta. Škof Peter Štumpf je na tiskovni konferenci poudaril, da je prva poklicanost in dolžnost vernikov vseh verskih skupnosti molitev za mir.

»Tako tudi pri nas v Sloveniji se mi zdi, da bo tega potrebnega nekoliko več: tudi iskati poti molitve ne samo skupaj s krščanskimi skupnostmi, ampak tudi z muslimani in Judi.« To bo namreč pomenljivo znamenje tudi za politične voditelje.

Ohranjajmo dialog

Drug pomemben način graditve miru je vztrajanje v dialogu. Nevarno je, če prevlada prepričanje, da je mogoče konflikte reševati le z vojno, kar nam kaže primer iz Ukrajine, je poudaril škof Štumpf. Zato pa naj bi verski voditelji vplivali tudi na svoje lokalne politične voditelje.

»Izkušnja, da verski voditelj na svojem domačem področju s politikom, s katerim se pozna, ki je iste vere, ki jo vodi ta verski voditelj, lahko zelo veliko naredi in vpliva na tega človeka.«

Del deležencev Foruma za dialog in mir na Balkanu ob prihodu
Del deležencev Foruma za dialog in mir na Balkanu ob prihodu © Alen Salihovič

Ne bodimo pasivni!

Po besedah škofa Antona Jamnika je v Evropi ključen dialog, ki se ga moramo vedno znova učiti. Obenem pa obstaja nevarnost, da bi se kot verniki zaprli v nek geto. Kot poseben problem je v tej luči omenil pasivnost, proti kateri se moramo verske skupnosti boriti.

»Ko gre za bistvene stvari; ko gre za dostojanstvo človeškega življenja, človekove pravice, ko gre za mir v Evropi, ko gre za etična vprašanja, takrat ne moremo biti pasivni – se pravi ta participacija, udeleženost – da se čutimo odgovorne in da tudi nekaj naredimo.«

Pomenljiv korak na poti dialoga in miru bo tudi forum za mir na Balkanu in Evropi, ki bo znova 14. junija prihodnje leto. Predstavniki številnih verskih skupnosti bodo na njem pričevali o svojih prizadevanjih za mir in zaščito življenja.

Tiskovna konferenca ob predstavitvi zbornika in napovedi novega foruma za mir
Tiskovna konferenca ob predstavitvi zbornika in napovedi novega foruma za mir © Marjana Debevec

Novice
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...